Primarul Timişoarei câştigă procesul cu ANI privind raportul prin care a fost declarat incompatibil. Reacţia primarului

Instanţa supremă a admis, luni, recursul formulat de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, faţă de raportul ANI prin care a fost declarat incompatibil în perioada în care era rector al Universităţii Politehnica din Timişoara şi senator.

143 afișări
Imaginea articolului Primarul Timişoarei câştigă procesul cu ANI privind raportul prin care a fost declarat incompatibil. Reacţia primarului

Nicolae Robu (Imagine: Sebastian Tataru/ Mediafax Foto)

Prin această decizie irevocabilă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din 2011 prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia.

"Decizia ICCJ reprezintă o reintrare în legalitate care trebuie salutată. Incompatibilitatea constatată de ANI şi menţinută de prima instanţă se baza pe o interpretare greşită a legii. Apărarea s-a bazat în principal pe argumentul că, potrivit unor prevederi tranzitorii care au fost ignorate de prima instanţă, incompatibilităţile stabilite de noua lege a educaţiei urmau să se aplice numai mandatelor de rector viitoare, dobândite în baza noii legi, şi nu mandatelor în curs, situaţie în care se afla şi domnul Robu", spune Tudor Chiuariu, senior partener la societatea de avocatură care l-a reprezentat în instanţă pe Robu.

În august 2009, ANI stabilise că Nicolae Robu nu se află în stare de incompatibilitate, întrucât "calitatea de parlamentar nu este incompatibilă cu funcţiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior", implicit cea de rector.

În iunie 2011 însă, ANI a concluzionat, printr-un nou raport de evaluare, că Robu se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 10.02.2011, deoarece "deţine atât demnitatea de senator, cât şi funcţia de conducere de rector, funcţia politică de conducere de Preşedinte PNL Timiş şi de membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal", agenţia apreciind că nu ar fi fost respectate dispoziţiile art. 215 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 1/2011 şi art. 81 alin. 1 din Legea nr. 161/2003.

Robu a contestat raportul la Curtea de Apel Timişoara, cerând anularea acestuia, însă acţiunea a fost respinsă, în 27 februarie 2012.

Hotărârea Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs la ICCJ.

Robu: Am toate motivele să cred că ANI a acţionat la comenzi politice. Nu mor caii când vor câinii

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că are motive să creadă că "ANI a acţionat la comenzi politice" în 2011, când îl declarase incompatibil, raportul fiind însă anulat de instanţă, şi a adăugat că "nu mor caii când vor câinii".

Primarul Nicolae Robu a declarat, luni, după aflarea sentinţei date de ICCJ în procesul în care contesta raportul ANI prin care a fost declarat incompatibil în perioada în care era rector al Universităţii Politehnica din Timişoara şi senator, că "ANI a acţionat la comenzi politice".

"Am toate motivele să cred că ANI a acţionat la comenzi politice, dar nu vreau să mai fac vreun comentariu, nu are niciun rost, din moment ce ANI a anunţat pretinsa incompatibilitate tocmai în ziua în care mi-am anunţat intenţia de a candida la Primăria Timişoara. Întâmplător, în acea dimineaţă s-a anunţat că sunt incompatibil. S-a produs o perdea de fum şi nu s-a mai vorbit de evenimentul de atunci, ci de incompatibilitate. Indiferent de ceea ce a fost atunci, în trecut, sper ca ANI să funcţioneze corect măcar pe viitor", a afirmat Nicolae Robu.

Primarul a spus că, deşi au fost voci care au "făcut diverse preziceri", la final s-a dovedit că s-a respectat legea.

"Nu mor caii când vor câinii. Câinii au lătrat destul până acum şi vor lătra şi în continuare, probabil. Iată că, după doi ani, într-un proces pe parcursul căruia am fost mereu hărţuit şi blasfemiat şi mi s-au făcut diverse preziceri, s-a dovedit că, şi în această poziţie în care eu am fost, eu am fost corect, am respectat legea. (…) Am avut parte de acest proces, nu e cazul să vorbesc de detalii. Am fost ales în 2008 rector, apoi senator, într-un cadru legal. Am fost ales ulterior preşedintele PNL Timiş şi asta îmi era permis în cadrul legal respectiv de la acel moment. După trei ani cineva şi-a permis să schimbe legea, lăsând o mică ambiguitate", a spus edilul.

Nicolae Robu a susţinut că a avut parte de un proces incorect la Curtea de Apel Timişoara şi a ţinut să mulţumească judecătorilor ICCJ.

"După ce la Curtea de Apel Timişoara am avut parte de o judecată incorectă, nu ştiu cine, nici nu mă interesează, a spus că el (un judecător al CA - n.r.) ştie ce sentinţă se va da. Iată că la ICCJ am avut parte de judecători care îşi onorează această nobilă profesie. Iată că sunt şi instituţii care fiuncţionează, iar ICCJ ete una dintre aceste instituţii care funcţionează corect", a declarat primarul.

În finalul conferinţei de presă, Nicolae Robu i-a asigurat pe timişoreni că va continua ceea ce a început ca primar.

"Îi asigur pe dragii timişoreni, care în proporţie de peste 80 la sută apreciază ce fac şi mă susţin, după cum o arată toate sondajele, că voi continua ce-am început pe baza mandatului conferit de ei prin votul masiv pe care mi l-au dat în iunie 2012, şi anume: schimbarea în bine a Timişoarei, cu acelaşi zel, loialitate faţă de ei, cinste şi corectitudine ca şi până acum şi că voi pune în operă tot ce am promis şi mult mai mult decât atât!", a afirmat Robu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici