Primele semne ale bolii Alzheimer pot apărea în globul ocular - studiu

  • Ochii oferă semne privind sănătatea cognitivă a unei persoane.
  • Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat mostre de retină?
24986 afișări
Imaginea articolului Primele semne ale bolii Alzheimer pot apărea în globul ocular - studiu

Primele semne ale bolii Alzheimer pot apărea în ochi - studiu

„Ochiul este o fereastră către creier”, a declarat oftalmologul Dr. Christine Greer, director de Educaţie medicală la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. „Poţi „vedea” direct în sistemul nervos uitându-te în spatele ochiului, spre nervul optic şi retină”, explică specialista pentru CNN.
 
Cercetările au explorat modul în care ochiul poate ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer înainte de apariţia simptomelor actuale. Se consideră că boala este avansată în momentul în care memoria şi comportamentul sunt afectate. „Boala Alzheimer începe să afecteze creierul cu zeci de ani înainte de apariţia primelor simptome de pierdere a memoriei”, a declarat Dr. Richard Isaacson, un neurolog care se ocupă de prevenirea bolii Alzheimer şi care lucrează, de asemenea, la Institutul pentru Boli Neurodegenerative.
 
Dacă medicii reuşesc să identifice boala în stadiile sale timpurii, oamenii ar putea apoi să facă alegeri sănătoase în ceea ce priveşte stilul de viaţă şi să controleze „factorii de risc modificabili, precum tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat şi diabetul”, a mai spus Isaacson, citat de CNN. 
 
Studiul, publicat în februarie în revista Acta Neuropathologica, a constatat creşteri semnificative ale beta-amiloidului, un marker cheie al bolii Alzheimer, atât la persoanele cu Alzheimer, cât şi la cele cu declin cognitiv precoce.
 
Celulele microgliale au scăzut cu 80% la cei cu probleme cognitive, a constatat studiul. Aceste celule sunt responsabile de repararea şi întreţinerea altor celule, inclusiv de eliminarea beta-amiloidului din creier şi din retină.
 
"S-au găsit (de asemenea) markeri ai inflamaţiei, care pot fi un marker la fel de important pentru evoluţia bolii", a declarat Isaacson, care nu a fost implicat în studiu.
 
„Constatările au fost evidente şi la persoanele fără simptome cognitive sau cu simptome cognitive minime, ceea ce sugerează că aceste noi teste oculare pot fi bine poziţionate pentru a ajuta la diagnosticarea timpurie”, mai precizează studiului. 
 
Cercetătorii au descoperit un număr mai mare de celule imune care înconjoară strâns plăcile de beta amiloid, precum şi alte celule responsabile de inflamaţie şi de moartea celulelor şi ţesuturilor. Atrofia ţesutului şi inflamaţia în celulele de la periferia îndepărtată a retinei au fost cele mai predictive pentru starea cognitivă, a constatat studiul.
 
Specialiştii cred că aceste rezultate ar putea duce dezvoltarea unor tehnici de imagistică care să ne permită să diagnosticăm boala Alzheimer mai devreme şi mai precis.

Cât de devreme putem observa semnele declinului cognitiv?

 
Pentru a afla, un studiu recent a examinat ţesuturi donate din retina şi creierul a 86 de persoane cu diferite grade de declin mental. „Studiul nostru este primul care oferă analize în profunzime ale profilurilor proteice şi ale efectelor moleculare, celulare şi structurale ale bolii Alzheimer în retina umană şi modul în care acestea corespund cu modificările din creier şi funcţia cognitivă”, a declarat într-un comunicat autoarea principală Maya Koronyo-Hamaoui, profesoară de Neurochirurgie şi ştiinţe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles. „Aceste modificări la nivelul retinei s-au corelat cu modificări în părţi ale creierului numite cortexul entorinal şi temporal, un centru pentru memorie, navigare şi percepţia timpului”, a spus Koronyo-Hamaoui.
 
Experţii din cadrul studiului au colectat mostre de retină şi de ţesut cerebral pe parcursul a 14 ani de la 86 de donatori umani cu boala Alzheimer şi deficienţă cognitivă uşoară - cel mai mare grup de mostre de retină studiat vreodată, spun autorii, conform sursei citate. Cercetătorii au comparat apoi probele de la donatori cu funcţii cognitive normale cu cele de la donatori cu tulburări cognitive uşoare şi cu cele de la donatori cu boala Alzheimer în stadii avansate.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici