Principesa Margareta Sturdza a încetat din viaţă

Principesa Margareta Sturdza, mama Prinţului Dimitrie Sturdza, a încetat din viaţă, luni, la reşedinta sa din Franţa.

241 afișări

Margareta Sturdza (născută Kavaal), mama prinţului Dimitrie Sturdza, descendent al uneia dintre familiile domnitoare româneşti, a încetat din viaţă, luni, la ora 11.00, la reşedinţa sa din Paris.

Ea va fi înmormântată vineri, anunţă familia.

Soţul Margaretei Sturdza a fost unul din cei doi copii ai cuplului Mihai D. Sturdza (nepot al lui Sturdza Vodă) şi Olga Mavrocordat

Gheorghe Sturdza şi-a făcut studiile la Oxford, unde a cunoscut-o pe Margareta Kavaal, ei căsătorindu-se la Oslo şi apoi stabilindu-se la Popeşti.

Margareta Sturdza, fiica unei familii importante din Norvegia, s-a adaptat foarte repede.

În 1948, consideraţi "duşmani ai poporului", Gheorghe şi Margareta Sturdza încearcă să fugă din ţară. Mai întâi pleacă Gheorghe Sturdza "printr-o filiera evreiască", drumul spre Occident făcându-l pe jos.

Ajunge la Viena după trei săptămâni. Margareta Sturdza şi cei trei baieţi ai cuplului obţin viza de ieşire din ţară câteva săptămâni mai târziu. S-au stabilit mai întâi în Norvegia, apoi în Franţa.

Familia Sturdza este una dintre cele mai vechi case nobiliare, care a dat doi domnitori Moldovei, respectiv pe Ioniţă (1822-1828) şi pe Mihai (1834-1849).

Vasile Sturdza a fost ministru de Interne şi preşedinte al Consiliului din Moldova in 1859, Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclăuşanu, academician, om politic român şi de patru ori prim-ministru al României între anii 1895 - 1909. Dimitrie Alexandru Sturdza a fost, de asemenea, preşedintele Academiei Române între anii 1882 - 1884. Mihail Sturdza a fost ministru de Externe, în perioada 1940-1941.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici