Procesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, amânat pentru 26 noiembrie

Procesul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat, alături de Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, pentru favorizarea lui Nicolae Popa, a fost amânat, luni, pentru 26 noiembrie, instanţa urmând să decidă dacă prelungeşte măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru cei trei.

19 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, amânat pentru 26 noiembrie

Procesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, amânat de Tribunalul Bucureşti pentru 26 noiembrie (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Luni, la primul termen al procesului în care cei trei sunt acuzaţi de favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detenţie pentru păgubirea a peste 300.000 de investitori la Fondul Naţional de Investiţii, Alexandru Stoian a cerut instanţei amânarea judecării cauzei pe motiv că doreşte să îşi angajeze un apărător, moment în care un avocat din oficiu a depus la dosarul cauzei o delegaţie pentru a-l putea reprezenta la acest termen.

Procurorul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut instanţei prelungirea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pentru Vîntu, Ţurcan şi Stoian, judecătorul urmând să ia o decizie în acest sens.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus ca următorul termen să aibă loc în 26 noiembrie.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost prezent la primul termen al procesului său în care este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa, căutat şi prins de Interpol în Indonezia pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 15 ani de detenţie

În 12 octombrie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea infractorului şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.

Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

"Suma îi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie", potrivit procurorilor.

În acest scop, arată procurorii, Sorin Ovidiu Vîntu a identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare.

După arestarea lui Nicolae Popa în 2 decembrie 2009 de către autorităţile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu şi Alexandru Stoian "au desfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România", mai arată procurorii. Aceştia precizează că sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, "pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie, după o săptămână de detenţie. El a fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de şoferul său, Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, Tribunalul Bucureşti emiţând atunci mandate, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici