Procurorii au finalizat dosarul lui Vîntu şi încep prezentarea acuzaţiilor

Procurorii au finalizat actele de urmărire în dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi alţi presupuşi complici de-ai săi sunt cercetaţi pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, iar de luni le vor prezenta acuzaţiile.

41 afișări
Imaginea articolului Procurorii au finalizat dosarul lui Vîntu şi încep prezentarea acuzaţiilor

Procurorii au finalizat dosarul lui Vîntu şi încep prezentarea acuzaţiilor (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că dosarul în care este cercetat Sorin Ovidiu Vîntu este aproape de finalizare şi că de luni începe prezentarea materialului de urmărire penală pentru inculpaţi.

Până în prezent s-a prezentat la Parchetul instanţei supreme pentru studierea actelor omul de afaceri Octavian Ţurcan, însoţit de avocatul său.

Sursele citate au mai spus că a fost citat, tot pentru luni, la ora 12.00, şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie, după o săptămână de detenţie. El a fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de şoferul său, Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, Tribunalul Bucureşti emiţând atunci mandate, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune.

Cei trei l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa - condamnat, în lipsă, la 15 ani de detenţie, pentru păgubirea a 300.000 de investitori FNI - să fugă din ţară, în anul 2000, şi să se ascundă de autorităţile române judiciare. Popa a fost prins în 2 decembrie 2009, la Jakarta (Indonezia).

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei de eliberare a celor trei că procurorii ar fi trebuit să ceară arestarea acestuia atunci când s-au descoperit faptele şi că notorietatea şi consecinţele fenomenului FNI nu pot fundamenta, prin ele însele, privarea de libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, acuzaţi de favorizarea lui Nicolae Popa.

Judecătorii recunosc în cuprinsul motivării că faptele celor doi oameni de afaceri sunt "grave" şi "încadrabile din punct de vedere juridic într-o infracţiune al cărui maxim de pedeapsă este de 7 ani închisoare".

Aceştia precizează că faptele sunt astfel de un pericol social generic moderat şi că în concret, acţiunile celor doi afacerişti evidenţiază o periculozitate sporită, fiind vorba despre sprijinirea materială a unei persoane date în urmărire internaţională, condamnată la 15 ani de închisoare într-un caz cu o rezonanţă socială deosebită, fiind de notorietate că respectiva persoană s-a sustras şi cercetării judecătoreşti.

Instanţa mai spune că "în mod evident, pericolul pentru ordinea publică trebuie să fie actual, adică să impună cu necesitate privarea imediată de libertate a unei persoane" şi arată că în cazul oamenilor de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan măsura trebuia luată atunci când s-au descoperit faptele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici