Procurorul general a trimis ministrului Justiţiei propunerea de arestare a deputatului PSD Vlad Cosma

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a transmis ministrului Justiţiei, marţi, cererea şi referatul întocmit în cazul deputatului PSD Vlad Cosma, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a parlamentarului.

396 afișări
Imaginea articolului Procurorul general a trimis ministrului Justiţiei propunerea de arestare a deputatului PSD Vlad Cosma

Procurorul general a trimis ministrului Justiţiei propunerea de arestare a deputatului PSD Vlad Cosma (Imagine: Shutterstock)

UPDATE Procurorul general a trimis ministrului Justiţiei propunerea de arestare a deputatului Vlad Cosma

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Tiberiu Niţu, a transmis, marţi, ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) referatul referitor la deputatul Vlad Cosma, pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a acestuia.

"În conformitate cu dispoziţiile articolului 72 alineatul 2 din Constituţia României şi ale articolului 195 alineatele 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, raportat la prevederile art. 223 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală rap. la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 Cod procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Cosma Vlad Alexandru, pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz", arată Parchetul General, într-un comunicat de presă.

"Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârşit o infracţiune de corupţie, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat şi că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracţiunii investigate", precizează DNA, într-un comunicat.

Conform procurorilor, modul şi circumstanţele în care Cosma ar săvârşit infracţiunea de care este acuzat sunt de natură de a aduce "atingere gravă unui climat economic şi concurenţial corect, de care trebuie să se bucure agenţii economici participanţi la efectuarea unor lucrări finanţate de la bugetul de stat".

În plus, conform anchetatorilor, funcţiile ocupate de deputat "potenţează gradul de pericol social al faptelor de corupţie săvârşite".

"În raport cu art. 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 23 din Constituţie, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârşirii unei noi infracţiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal", se mai precizează în comunicat.

Vlad Cosma este deputat la primul mandat, ales în colegiul uninominal 8 Prahova, care include oraşul Mizil, acelaşi colegiu în care în 2008 a fost ales deputat Adrian Năstase. De altfel, Vlad Cosma a fost angajat la cabinetul parlamentar al lui Adrian Năstase în timpul mandatului acestuia.

El a fost audiat marţi, timp de peste două ore, de procurorii anticorupţie din Ploieşti.

Deputatul Vlad Cosma şi tatăl său, Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

Mircea Cosma a fost reţinut marţi şi va fi prezentat instanţei supreme, miercuri, cu propunere de arestare preventivă.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi", susţin procurorii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici