Profesoară de română acuzată de comportament indecent în clasă - FOTO

O profesoară de română de la Liceul "Spiru Haret" din Buzău este acuzată de către prefectul Paul Beganu că ar avea un comportament indecent la cursuri, acesta aducând fotografii din care ar reieşi atitudinea neconformă cu statutul de cadru didactic, însă profesoara respinge acuzaţiile.

1369 afișări
Imaginea articolului Profesoară de română acuzată de comportament indecent în clasă - FOTO

Profesoară de română acuzată de comportament indecent în clasă (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că are mai multe fotografii cu o profesoară în vârstă de 42 de ani, de la Liceul "Spiru Haret", din care reiese că aceasta are un comportament inadecvat la cursurile pe care le predă la o clasă a X-a.

"Totodată, Beganu a spus că, încă din 19 martie, are reclamaţii din partea părinţilor, însă a preferat să nu facă public cazul pentru că în acea perioadă profesorii buzoieni se aflau în grevă, iar gestul său ar fi putut fi interpretat de sindicaliştii din învăţământul buzoian, cu atât mai mult cu cât profesorii din Liceul "Spiru Haret" au fost cei care au dat startul protestelor în învăţământul buzoian, luna trecută.

Prefectul de Buzău a explicat că 11 părinţi i-au sesizat faptul că profesoara de romană Liliana Stanciu nu îşi desfăşoară ora de română, aşa cum ar trebui să se întâmple, adăugând că i s-a cerut să înceapă o anchetă şi să ia măsuri împotriva cadrului didactic.

Paul Beganu a arătat şi o serie de fotografii: în una dintre ele, profesoara bagă mâna sub puloverul unui elev, în alta apare un elev la tablă care desenează o parte din organul sexual masculin, cadrul didactic fiind lângă el, în timp ce o altă fotografie o înfăţişează pe profesoară împreună cu un elev, în timp ce dansa, alături de un alt cuplu de elevi.

VEZI AICI FOTO

"Am avut informaţii despre ce se întâmplă la clasa a X-a C, legat de comportamentul unui profesor de română, n-am vrut să fac publice datele atunci pentru că eram în proteste şi s-ar fi interpretat că e o modalitate a mea de a bloca protestele. Treburile s-au complicat, părinţii au început să mă sune şi să-mi spună dacă ştiu ceva de vreo anchetă şi ce măsuri se iau. Am la îndemână nişte fotografii, care arată că la limba romană se fac lecţii de dans, în contextul unor discuţii care au loc pe alte teme nu de limba română, o poză arată cum profesoara stă de vorbă cu un elev şi-i bagă mâna sub pulover, alte poze cu doamna cum îl alintă pe unul dintre elevi. Avem şi o înregistrare audio care arată ce se discută la limba romană. Din acest motiv, solicit public o anchetă administrativă din partea Inspectoratului Şcolar, propunerea mea fiind aceea de a se da sancţiunea maximă dacă se va demonstra că aşa stau lucrurile", a declarat prefectul de Buzău.

Beganu a precizat că, pe lângă sancţionarea profesoarei de română, în situaţia în care se va demonstra că sunt reale şi întemeiate acuzele la adresa acesteia, cere şi sacţionarea directorului Liceului "Spiru Haret".

"Solicit public ca, în condiţiile în care directorul a avut cunoştinţă de asta, să-şi dea demsia sau să fie demis. De asemenea, solicit Inspectoratului Şcolar Judeţean să facă verificările de rigoare şi să vadă despre ce este vorba. Eu vreau să ştiu dacă şi ISJ a avut cunoştinţă despre această problemă. E posibil ca şi Inspectoratul Şcolar să fi fost informat de părinţi, părinţi care spun că se petrec lucruri neconforme cu statutul de cadru didactic şi cer mutarea profesoarei la altă clasă", a spus Paul Beganu.

La rândul ei, profesoara de română, acuzată de prefectul de Buzău, susţine că totul este o înscenare determinată de un conflict existent între ea şi diriginta clasei a X-a C, ambele dorind un post de director.

"Eu am un conflict cu doamna dirigintă de la clasa a X-a C Violeta Raicu, începând din luna noiembrie, generat de o frustrare a doamnei profesoare la care eu am încercat să îi pun capăt, până astăzi când s-a ajuns la această formă de compromitere publică a mea, mai întâi în faţa părinţilor şi apoi în faţa presei. Doamna Raicu a dorit să fie directoarea acestei şcoli şi a făcut o cerere astă-vară în acest sens, neluată în seamă de ISJ. În acest conflict, rolul meu este că sunt o posibilă contracandidată la postul râvnit de dânsa. Doamna tot încearcă să îşi refacă imaginea şi să revină ca şi candidat pe postul de director şi se vehiculează că un posibil candidat aş putea fi eu", a declarat prefectul de Buzău.

Profesoara a respins acuzaţiile aduse de prefectul de Buzău şi a explicat fotografiile prezentante de acesta. Despre fotografia în care un elev desena la tablă o parte din organul genital masculin profesoara a spus că, de fapt, elevul a întrebat-o ce este Nobel, ea i-a explicat, iar apoi elevul a spus că ştie ce înseamnă Nobel, dar mai ales ştie ce înseamnă "scrot" şi s-a dus imediat la tablă, unde a făcut desenul pe care ulterior profesoara l-a şters, însă elevul l-a desenat din nou.

Cadrul didactic a precizat că în urma acestui incident, în ziua următoare "s-a făcut o şedinţă cu părinţii secretă", în care li s-a explicat că ea ar fi discutat "anumite teme cu elevii "şi cum ea ar fi făcut acel desen şi a fost votată eliminarea ei de la clasă.

Profesoara a spus că, în urma aceslei şedinţe, a depus o plângere în care solicita să afle identitatea părintelui care a făcut o reclamaţie la adresa ei, precum şi un proces-verbal al şedinţei cu părinţii la care nu a participat întrucât că nu a fost invitată.

"Consider acest incident o înscenare. Eu am cerut aceste documente întrucât doresc să merg în instanţă. În legătură cu imaginea în care apar cu mâna sub bluza unui elev este vorba despre elevul Grigorici Daniel care la un moment dat, în perioada grevei, susţinea că el este bolnav de cancer şi mă tot întreba dacă ştiu cum se manifestă. Eu i-am explicat că trebuie să fie nişte noduli, s-a discutat mult cu acest copil. După cum vedeţi, mâna mea este sub tricoul lui şi am încercat să văd care este problema lui pentru că era foarte speriat", a mai spus profesoara.

Aceasta a precizat, în legătură cu fotografia în care apare dansând, că în luna martie a avut un proiect Nichita Stănescu, când fiecare curs începea cu o melodie pe versurile poetului pentru a marca ziua de 31 martie când s-a născut Nichita.

"Aici, fiind vorba de o melodie romantică, doi elevi s-au ridicat să danseze, iar cel care apare în dreptul meu se ridicase de la calculator, nu dansa cu mine", a afirmat cadrul didactic.

Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, a declarat, joi, că nu avea cunoştinţă despre cazul profesoarei de la Liceul "Spiru Haret".

Inspectorul şcolar general al ISJ Buzău, profesorul Florina Stoian, a afirmat că a cerut directorului şcolii să întrunească Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ şi să ia în discuţie acuzele ce-i sunt aduse profesoarei de romană, urmând ca luni şi instituţia pe care o conduce să înceapă o anchetă proprie.

Stoian a precizat că sancţiunile într-un astfel de caz pot fi de la avertisment verbal până la desfacerea contractului de muncă.

Profesoara de română acuzată de comportament indecent la ore, Liliana Stanciu, este cadru didactic de 24 de ani, iar colegii de la Liceul "Spiru Haret" au numai cuvinte de laudă la adresa ei.

Directorul adjunct al unităţii de învăţământ a declarat că Liliana Stanciu este cadru didactic de la 18 ani şi niciodată nu a fost în mijlocul unui conflict ori acuzată de ceva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici