Proiect: Amenzi de 5.000 de lei pentru lucrări neautorizate pe străzi reabilitate din Capitală

Administratorii reţelelor edilitare care nu obţin, înainte de autorizaţia de construire, Acordul Primarului General pentru executarea de lucrări pe străzi reabilitate din Capitală riscă amenzi de 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi dezbătut în şedinţa de joi a CGMB.

233 afișări
Imaginea articolului Proiect: Amenzi de 5.000 de lei pentru lucrări neautorizate pe străzi reabilitate din Capitală

Proiect: Amenzi de 5.000 de lei pentru lucrări neautorizate pe străzi reabilitate din Capitală (Imagine: Ovidiu Micsik-Mediafax Foto)

Administratorii reţelelor edilitare care efectuează lucrări în Capitală ar putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei dacă nu sunt respectate normele pentru lucrărilor de infrastructură, potrivit proiectului care va fi dezbătut joi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În expunerea de motive a proiectului se arată că, având în vedere schimbările succesive de legislaţie precum şi dezvoltarea rapidă a oraşului, "este imperios necesară" modificarea vechii hotărâri din 1994 privind aprobarea Normelor pentru avizarea, autorizarea, coordonarea şi execuţia lucrărilor de infrastructură (tehnico-edilitare şi stradale) de pe teritoriul municipiului Bucureşti.

Proiectul de hotărâre are în vedere realizarea unei proceduri unice, stabilind şi documentele necesare pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de construire şi de intervenţie pentru lucrările de infrastructură la nivelul Capitalei.

Din punct de vedere procedural, noul mod de avizare simplifică procedura şi reduce termenele de autorizare a lucrărilor, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, prin proiectul de hotărâre, se stabileşte procedura de recepţie preliminară şi finală a lucrărilor necesare remedierii avariilor.

Textul propus conţine şi prevederi referitoare la aprobarea execuţiei lucrărilor tehnico-edilitare şi stradale în perioada sezonului rece, respectiv între 15 noiembrie şi 15 martie, precum şi la autorizarea lucrărilor care se execută pe străzi modernizate sau care se află în perioada de garanţie.

Pentru obţinerea Acordului Primarului General pentru execuţia lucrărilor tehnico-edilitare, în perioada sezonului rece, administratorul de reţea trebuie să depună un "memoriu justificativ privind necesitatea executării lucrării" în această perioadă.

Astfel, administratorii reţelelor şi constructorii lucrărilor edilitare au obligaţia ca, în termen de cinci zile de la data termenului avizat, să solicite în scris administratorilor domeniului public, reprezentanţilor Administraţia Străzilor, ADP-urilor de sector sau direcţiilor de specialitate din primăriile de sector, recepţia preliminară a zonelor afectate de lucrări. Un exemplar al proceselor verbale de recepţie va fi înaintat direcţiei de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucureşti ca structură de specialitate.

Vor fi amendaţi cu 5.000 de lei administratorii reţelelor edilitare şi constructorii lucrărilor care nu obţin, înainte de autorizaţia de construire, Acordul Primarului General, eliberat de Primăria Municipiului Bucureşti prin direcţia de specialitate, pentru lucrările care urmeză să se execute pe străzile deja modernizate sau reabilitate, sau cele aflate în perioada de garanţie sau întreţinere.

Dacă în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data primirii comenzii de refacere a zonelor afectate de lucrări de la administratorul de reţea, societatea care are în garanţie sau în întreţiere artera nu aduce la starea iniţială zonele afectate, amenda este tot de 5.000 de lei.

Restul neconformităţilor vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici