Proiect care va permite instituţiilor să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi, pus în dezbatere publică de MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, vineri, că instituţia pe care o conduce va pune în dezbatere publică luna viitoare un proiect de lege prin care instituţiile statului să poată utiliza tehnologiile moderne din posesia persoanelor dispărute, pentru localizarea acestora mai uşor.

718 afișări
Imaginea articolului Proiect care va permite instituţiilor să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi, pus în dezbatere publică de MAI

Dan: Lucrăm la un proiect care să permită instituţiilor să localizeze prin telefon pe cei dispăruţi

"O prioritate priveşte eficientizarea modului în care acţionăm în cazul persoanelor dispărute. Mai exact, am întâlnit în practică diverse situaţii în care copii, persoane în vârstă sau unele bolnave, nu s-au mai întors acasă, s-au pierdut sau pur şi simplu au plecat, în mod voluntar, de la domiciliu. Familiile, evident, că se îngrijorează şi raportează la Poliţie dispariţia. Aici apare problema.În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituţiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile, pentru că, în caz de dispariţie, nu se deschide automat un dosar penal şi, neexistând un dosar, nu se pot utiliza mijloacele tehnologice prevăzute de procedura penală", a declarat, vineri, Carmen Dan, la bilanţul instituţiei.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că această imposibilitatea a autorităţilor de a se folosi de tehnologia modernă din posesia oamenilor vine în condiţiile în care "în ţara în care se discută de tot felul de protocoale, mandate sau localizări sau ascultări pentru orice fel de situaţii, dar mai puţin pentru atunci când viaţa copiilor noştri sau a bunicilor noştri este în pericol".

"Aşadar, lucrăm la un proiect de lege prin care să dăm posibilitatea autorităţilor să folosească aceste mijloace pentru situaţiile de dispariţie a acestor persoane vulnerabile pentru care, orice întârziere în găsirea lor, reprezintă un risc pentru integritate sau viaţă", a completat Carmen Dan.

Ministrul a mai precizat că proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică cel mai probabil luna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici