Proiect CE: Transportatorii aerieni ar putea furniza date despre pasagerii care intră sau ies din UE

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o propunere de directivă UE care prevede, în scopul combaterii terorismului şi criminalităţii, obligaţia transportatorilor aerieni de a furniza statelor membre, cu protejarea vieţii private, date privind pasagerii care intră sau ies de pe teritoriul Uniunii.

62 afișări
Imaginea articolului Proiect CE: Transportatorii aerieni ar putea furniza date despre pasagerii care intră sau ies din UE

Proiect CE: Transportatorii aerieni ar putea furniza date despre pasagerii care intră sau ies din UE (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia Europeană anunţă că propunerea de directivă UE vizează crearea unui Registru cu Numele Pasagerilor (RNP), iniţiativă menită să contribuie la combaterea formelor grave de criminalitate şi a terorismului.

Propunerea prevede obligaţia transportatorilor aerieni de a furniza statelor membre UE date privind pasagerii care intră sau ies de pe teritoriul UE, garantând, în acelaşi timp, un nivel ridicat de protecţie a vieţii private şi a datelor cu caracter personal, menţionează CE.

Datele din Registrul cu Numele Pasagerilor (RNP) constau în informaţiile furnizate de pasageri şi colectate de transportatori cu ocazia rezervării biletelor şi la îmbarcare.

"Această propunere de directivă UE privind RNP constituie un element important al politicii de securitate a UE. Sunt necesare norme comune la nivelul UE pentru a combate formele grave de criminalitate, cum ar fi traficul de droguri şi de persoane, precum şi terorismul, precum şi pentru a garanta respectarea vieţii private a pasagerilor şi protecţia deplină a drepturilor acestora în toate statele membre. Propunerea impune statelor membre să facă anonime toate datele RNP pe care le colectează", a declarat Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne.

Comisia stabileşte norme comune în vederea instituirii unor sisteme naţionale de tip RNP de către statele membre UE.

Comisia propune ca transportatorii aerieni să transfere datele privind pasagerii zborurilor internaţionale care figurează în sistemele lor de rezervare către o unitate specializată din statul membru de plecare sau sosire. Statele membre vor analiza şi păstra datele în scopul prevenirii, detectării, anchetării şi urmăririi în justiţie a formelor grave de criminalitate şi a infracţiunilor teroriste.

De asemenea, este propus un nivel ridicat de protecţie a vieţii private şi a datelor cu caracter personal.

"Datele de tip RNP nu vor putea fi utilizate decât în scopul combaterii formelor grave de criminalitate şi a infracţiunilor teroriste (limitarea strictă a scopului). Autorităţile însărcinate cu aplicarea legii din statele membre trebuie să facă anonime datele la o lună de la data zborului; în plus, datele nu trebuie păstrate mai mult de cinci ani în total (perioadă scurtă de păstrare). Datele sensibile care ar putea dezvălui originea rasială sau etnică, opiniile politice sau convingerile religioase nu pot fi transferate niciodată de transportatorii aerieni către statele membre şi nici utilizate în vreun fel de acestea", se arată în material.

Propunerea prevede că statele membre nu vor putea avea acces la bazele de date ale transportatorilor aerieni: datele trebuie solicitate transportatorilor, care trebuie să le transmită apoi statelor membre.

"Statele membre trebuie să creeze unităţi specializate pentru prelucrarea datelor şi păstrarea securizată a acestora şi să se asigure că aceste unităţi sunt monitorizate de o autoritate de control (în domeniul protecţiei datelor) independentă. De asemenea, se introduc norme clare referitoare la dreptul pasagerilor la informaţii exacte privind colectarea datelor de tip RNP, precum şi norme care conferă pasagerilor dreptul de a avea acces la, de a rectifica şi de a şterge datele care îi privesc, precum şi dreptul la obţinerea de compensaţii şi la utilizarea căilor de atac judiciare", se mai arată în propunere.

De asemenea, CE susţine aplicarea de norme clare privind modul în care ar trebui transferate datele. "De exemplu, de câte ori pot fi transferate datele de la transportatorii aerieni către statele membre şi securitatea acestor transferuri, în scopul limitării impactului asupra vieţii private şi al minimizării costurilor pentru transportatorii aerieni", se arată în document.

În practică, multe autorităţi însărcinate cu aplicarea legii din statele membre colectează deja date de tip RNP, de la caz la caz sau pentru anumite zboruri. Propunerea Comisiei ar permite o utilizare mai sistematică a datelor pentru toate zborurile relevante şi ar crea o abordare coerentă în toate statele membre. Acest lucru va evita existenţa unor niveluri inegale de protecţie a datelor cu caracter personal, precum şi a unor deficienţe în materie de securitate, costuri crescute şi a unei incertitudini juridice pentru transportatorii aerieni şi pasageri.

În temeiul acestei propuneri, prelucrarea datelor de tip RNP va fi conformă normelor prevăzute în Decizia-Cadru privind protecţia datelor din 2008 şi, prin urmare, va asigura un nivel ridicat de protecţie a datelor cu caracter personal.

În prezent, Statele Unite, Canada şi Australia obligă transportatorii aerieni din UE să pună la dispoziţie datele de tip RNP pentru toate persoanele care călătoresc cu avionul dinspre sau către aceste ţări. Experienţa acestor ţări, precum şi cea a statelor membre ale UE care utilizează datele de tip RNP, indică faptul că aceste date sunt necesare pentru combaterea formelor grave de criminalitate şi a terorismului.

Această propunere înlocuieşte propunerea Comisiei de Decizie-Cadru privind utilizarea datelor de tip RNP din 2007. Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, era necesar ca propunerea din 2007 să fie prezentată din nou, în temeiul noilor norme prevăzute în acest tratat.

Vor fi necesari aproximativ doi ani pentru negocierea propunerii în cadrul Consiliului de Miniştri al UE şi al Parlamentului European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici