Proiect Guvern: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru refuzul legitimării

Guvernul va adopta, joi, proiectul de lege privind ordinea publică, care îşi propune întărirea statutului poliţiştilor, care prevede, printre altele,triplarea amenzilor pentru persoanele care refuză să se legitimeze, dar şi sancţiuni pentru repetarea unor contravenţii într-un interval de 24 de ore.

604 afișări
Imaginea articolului Proiect Guvern: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru refuzul legitimării

Proiect Guvern: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru refuzul legitimării

”Un punct de pe ordinea de zi este întărirea statutului poliţiştilor. În cadrul şedinţei, prin acest proiect de lege, se propune modificarea şi completarea unor acte în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Este un lucru foarte important, pentru că, aşa cum ştim, în orice stat european educaţia, sănătatea şi siguranţa cetăţeanului sunt obiectivele prioritare. Este un proiect important şi pentru poliţişti, dar şi pentru cetăţeni. Asigură un echilibru efectiv între ceea ce înseamnă autoritatea poliţistului şi respectarea drepturilor cetăţeneşti”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei Executivului.

Conform Vioricăi Dăncilă, principalul obiectiv fiind clarificarea perocedurilor de acţiune ale poliţiştilor, ceea ce va duce la încrederea cetăţenilor în oamenii legii.

”Poliţiştii au nevoie de un cadrul juridic care să îi protejeze dar în acelaşi timp şi de o autoritate mai mare în faţa celor care încalcă legea şi reguli clare de acţiune”, a mai spus premierul Dăncilă.

Potrivit proiectului de lege, creşte amenda, de la 100-500 la 500-1500 de lei, pentru refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatura muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 2000 şi 3000 lei, faţă de 500-1500 de lei, cât este în prezent.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede că repetarea acte de tulburare a liniştii sau ordini publice într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancţionează cu amendă de la 500 la 6000 lei sau prestarea a 50 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Astfel, repetarea în decurs de 24 de ore a organizării de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunității.

Dacă în 24 de ore sunt repetate ”săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice” sau ”tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, sancţiunile constau în mendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50 – 100 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă în 24 de ore este repetată ” tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, sancţiunea va consta în amendă de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70 – 120 de ore de activități în folosul comunității.

”Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţii de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie
o infracţiune mai gravă”, se mai arată în proiectul Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici