Proiect pentru informarea şi sprijinirea femeilor seropozitive, lansat în România

Proiectul SHE pentru informarea şi sprijinirea femeilor seropozitive va fi implementat în România, urmând ca, în perioada aprilie - mai, să aibă loc evenimente la Bucureşti, Constanţa şi Iaşi, unde au fost înfiinţate trei centre pentru această categorie de paciente.

196 afișări
Imaginea articolului Proiect pentru informarea şi sprijinirea femeilor seropozitive, lansat în România

Proiect pentru informarea şi sprijinirea femeilor seropozitive, lansat în România

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.Dr. Matei Balş", alături de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi Asociaţia Română Anti-SIDA, au anunţat lansarea în Romania a proiectului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

În cele trei centre SHE înfiinţate în Bucureşti, Constanţa şi Iaşi vor conlucra specialişti în domeniul HIV, persoane care se ocupă de grupurile de suport, ginecologi, specialişti în planificare familială şi fertilitate şi psihologi, cu scopul de a oferi asistenţă mai bună şi suport solid femeilor HIV pozitive.

În cadrul proiectului, vor fi organizate, în perioada aprilie-mai, trei evenimente la care vor participa femeile seropozitive din oraşele Bucureşti, Constanţa, Iaşi, având ca obiectiv creşterea gradului de informare a acestora şi facilitarea formării unor grupuri de suport pentru pacientele infectate cu HIV.

De asemenea, vor fi susţinute accesul pacientelor la grupuri de suport şi traininguri locale dedicate informării cadrelor medicale implicate în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pacientelor seropozitive.

În România trăiesc peste 11.500 de persoane seropozitive, dintre care peste 5.200 sunt femei. Aproximativ jumătate dintre femeile seropozitive din România au vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, vârstă fertilă, la care foarte multe tinere se gândesc să devină mame pentru prima dată.

"Avem o cohortă de tinere femei, cu an de naştere sfârşitul anilor '80, începutul anilor '90, care îşi doresc să ducă o viaţă normală şi nu numai că îşi doresc, au posibilitatea să o facă. Speranţa de viaţă a acestora este, în acest moment, foarte apropiată de cea a omului care nu este infectat cu HIV", a declarat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" din Capitală, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat în comunicat.

Încă din 1998, medicii din România recomandă testările pentru HIV-SIDA tuturor femeilor însărcinate, în primul şi în ultimul trimestru de sarcină. Potrivit specialiştilor, este foarte important ca, în cazul în care rezultatul testului este pozitiv, viitoarea mamă să aplice metode de protejare a copilului ei. Graţie acestor analize, riscul de a da viaţă unui copil seropozitiv poate fi eliminat complet. Prima condiţie este ca tânăra mamă să se afle sub tratament antiretroviral, terapia specifică anti-HIV reducând semnificativ riscul de infectare a fătului.

În România, rata de transmitere a infecţiei de la mamă la făt în timpul sarcinii a înregistrat o scădere substanţială, ajungând sub 5%, una dintre cele mai scăzute din Europa.

Dintre cele 9.880 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA şi aflate în evidenţă activă, 7.869 beneficiau de tratament la 31 decembrie 2012.

Anul trecut, au fost depistate 465 de cazuri noi HIV şi 289 de cazuri noi de SIDA. Dintre cazurile noi de HIV/SIDA notificate pe parcursul anului trecut, 213 au fost femei, iar 541, bărbaţi, între aceştia aflându-se şi 19 copii sub 14 ani. În 18 dintre aceste ultime cazuri, calea probabilă de transmitere a infecţie a fost de la mamă la făt, în vreme ce, în celălalt caz, calea de transmitere rămâne necunoscută.

Totodată, 237 dintre cazurile noi de infecţie HIV/SIDA din 2012 au fost cauzate de utilizarea de droguri, aici regăsindu-se doar 54 de femei. Dintre cei infectaţi cu HIV/SIDA prin utilizare de droguri, 176 de români au contractat şi virusul hepatitei C, iar 28 au fost diagnosticaţi cu sifilis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici