Proiectul Constituţiei: Mandatul membrilor CSM, micşorat de la şase la patru ani

Mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii va fi redus de la şase ani, cât este în prezent, la doar patru, dacă proiectul de modificare a Constituţiei transmis Preşedinţiei miercuri de Cabinet va fi adoptat.

12 afișări
Imaginea articolului Proiectul Constituţiei: Mandatul membrilor CSM, micşorat de la şase la patru ani

Proiectul Constituţiei: Mandatul membrilor CSM, micşorat de la şase la patru ani

Guvernul propune ca CSM să rămână cu un număr de membri egal cu cel actual, respectiv 19. Componenţa însă va fi modificată, doar zece dintre membri şi nu 14, ca în prezent, urmând a fi aleşi de adunările generale ale magistraţilor. Alţi şase membri CSM vor reprezenta societatea civilă, acestora alăturându-li-se ministrul Justiţiei, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general al României până la numărul total de 19.

Actuala Constituţie prevede acelaşi număr de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, însă în prezent numărul celor aleşi de adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat este de 14, reprezentanţii societăţii civile fiind doar doi.

În prezent, potrivit Legii 317/2004, structura Consiliului Superior al Magistraturii este formată din nouă judecători, dintre care doi de la instanţa supremă, trei de la curţile de apel şi câte doi de la tribunale şi judecătorii, precum şi cinci procurori, câte unul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi parchetele de pe lângă curţile de apel, doi de la parchetele tribunalelor şi unul de la parchetele de pe lângă judecătorii.

În propunerea Guvernului, CSM va avea o secţie pentru judecători egală ca număr de membri cu cea pentru procurori, ambele având câte cinci reprezentanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici