Protest al romilor în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti - FOTO, VIDEO

Aproximativ 60 de persoane de etnie romă au protestat, luni, în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti, faţă de "repatrierile voluntare" efectuate de statul francez, ei purtând tricouri albe inscripţionate "rom pakivalo" (rom respectabil-n.r.).

157 afișări
Imaginea articolului Protest al romilor în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti - FOTO, VIDEO

Protest al romilor în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Protestatarii au aruncat, într-un tomberon adus în perimetrul rezervat manifestării, sticle de vin, conserve cu alimente, produse de panificaţie, cosmetice, apă îmbuteliată şi cartele de telefonie mobilă, toate produse în Franţa.

Totodată, Iulian Stoian, directorul Alianţei Civice a Romilor, şi-a pus pe faţă o poză cu o caricatură reprezentându-l pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi, aruncând pe jos volume în miniatură ale "Drepturilor fundamentale ale omului în Uniunea Europeană", a călcat pe acestea. El a vrut să transmită modul în care Sarkozy încalcă dreptul la liberă circulaţie a romilor, care, potrivit şi unei pancarde afişate de protestatari, "sunt şi ei cetăţeni europeni".

La finalul protestului, romii au fluturat în aer garoafe albe şi au scandat "Libertate!" şi "Stop amprentărilor!".

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Civice a Romilor, protestul a fost menit să arate solidaritatea romilor din România cu zecile de mii de persoane care au protestat, în week-end, faţă de politicile de repartiere ale Guvernului francez.

Totodată, aceştia au vrut să protesteze faţă de lipsa de reacţie a Guvernului român în legătură cu acest subiect, cerându-le guvernanţilor "mai multe fonduri şi mai multă voinţă politică" pentru integrarea socială a romilor.

"Astăzi sunt romii, mâine pot fi alte grupuri minoritare - evreii sau homosexualii. Noi nu vrem să se mai întâmple aşa ceva", a spus unul dintre protestatari.

Alianţa Civică a Romilor din România a organizat, luni, protestul simultan ca reacţie la summitului organizat de preşedintele francez Nicholas Sarkozy la Paris.

Cei aproximativ 60 de protestatari din Bucureşti au scandat: "Libertate. Egalitate!", "Stop expulzărilor!". Totodată, ei au purtat pancarde pe care au scris "Stop Sarkozy", "Summit of shame", "Stop amprentărilor", fluturând foi A4 cu imagini ale unor amprente.

Video stirileprotv.ro

Manifestaţiile de sâmbătă din Franţa împotriva politicii de securitate a Guvernului lui Nicolas Sarkozy, în special a politicii de expulzare a romilor, au reunit peste 77.000 de persoane potrivit Ministerului de Interne, sau cel puţin 100.000 conform organizatorilor, relata, sâmbătă, AFP.

La Paris, mitingul a reunit 12.000 de manifestanţi potrivit poliţiei, însă 50.000 conform organizatorilor.

Câteva sute de romi au fost repatriaţi în România şi Bulgaria, în luna august, după înăsprirea politicii de securitate a guvernului francez, care a atras numeroase critici pe plan intern şi internaţional.

Luna trecută, Parisul a procedat la expulzarea a 979 de români şi bulgari şi la desfiinţarea a apoximativ 100 de tabere ilegale. De la începutul anului, au fost expulzaţi, în total, peste 8.000 de români şi bulgari.

Analiza preliminară a CE despre romi arată că, "atunci când se decide expulzarea, legislaţia franceză nu se referă explicit la obligaţia de a examina toate circumstanţele individuale", aşa cum prevede legislaţia europeană, acesta fiind doar unul dintre semnele de întrebare ale CE privind Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici