Protest al taximetriştilor, la Timişoara, faţă de companiile de ride-sharing. Ce sfat le dă nemulţumiţilor primarul Robu

Aproximativ 150 de taximetrişti protestează, miercuri, la sediul Primăriei Timişoara faţă transportatorii pe care-i consideră ilegali. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, le-a transmis că ”pot să sune în vuvuzele cât vor în faţa Primăriei”, dar ar trebui să se adreseze instanţei.

1511 afișări
Imaginea articolului Protest al taximetriştilor, la Timişoara, faţă de companiile de ride-sharing. Ce sfat le dă nemulţumiţilor primarul Robu

Protest al taximetriştilor, la Timişoara, împotriva companiilor de ride-sharing. Ce sfat le dă nemulţumiţilor primarul Robu

Cei aproximativ 150 de taximetrişti de la mai multe companii din Timişoara au luat decizia de a protesta faţă de compania Uber prin încetarea muncii timp de trei ore. Astfel, miercuri, între orele 10.00 şi 13.00, taximetriştii care reclamă concurenţă neloială nu au lucrat, ci s-au adunat în faţa Primăriei Timişoara pentru a protesta.

Manifestanţii au cântat imnul României, au folosit vuvuzele pentru a face zgomot şi au ţinut în mâini afişe cu mesaje precum “Stop pirateriei”, “Noi respectăm legea, voi?”, “Vrem dreptate socială” sau “Vrem dialog”. De asemenea, protestatarii au scandat “Aplicarea legii”, “Taximetrie, nu piraterie”, “Justiţie, nu corupţie” sau “Robu (n.r. primarul Timişoarei) ai uitat când pe noi tu te-ai bazat”.

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Banat Taxi, Adrian Jugănaru, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că protestul este organizat cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că legea trebuie aplicată în mod legal pentru toţi transportatorii.

“Am depus la sediul IPJ Timiş o listă cu 242 de transportatori ilegali, maşini care nu au autorizaţie, să îi verifice. Este hârtia depusă la şeful IPJ Timiş şi aşteptăm să vedem dacă va colabora cu noi. Ne adresăm autorităţilor să-şi facă datoria. Să terminăm cu tot felul de măşti puse pe faţă. Ne-am săturat de minciuni şi de aceea vrem fapte concrete. Noi încercăm să facem din taximetrie o meserie frumoasă, să ridicăm standardele, să venim în slujba cetăţenilor, ne-am făcut aplicaţii informatice, ne-am schimbat maşinile. Această concurenţă neloială e menită de a ne discrimina, de a ne produce pagube şi de a ne pune într-o lumină proastă. Ei se erijează în oameni cinstiţi. Nu facem reclamă la nicio companie aici, ne referim la toţi transportatorii ilegali, clandestini, trebuie să se aplice legea pentru toţi. Nouă nu ne este frică de concurenţă. Noi cerem să fie egali în faţa legii, să nu se mai facă manipulări, să nu mai fim minţiţi. Aşa cum spune şi imnul «Deşteaptă-te, române» şi Veta Biriş (n.r. în melodia «Doamne, ocroteşte-i pe români»), eu cred că nu trebuie să ne minţim unii pe alţii, să plecăm să ne câştigăm pâinea pe alte meleaguri”, a precizat Adrian Jugănaru.

Pe de altă parte, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că taximetriştii nemulţumiţi ar trebui să se adreseze instanţei, nu să protesteze în faţa instituţiei.

“Este dreptul lor legal să protesteze, le-am dat autorizaţie pentru asta. Eu le-am semnalat în mai multe rânduri în care am avut întâlniri că nu se adresează unde trebuie. Nu ştiu de ce nu merg în instanţă, pentru că este singura instituţie care este abilitată să se pronunţe pe această speţă. Pot să sune în vuvuzele cât vor în faţa primăriei. Să meargă în instanţă, pentru că primăria nu are orice prerogative ar vrea ei să aibă sau îşi doreşte primăria ea însăşi să aibă. Noi nu putem să ne implicăm în activităţi economice, dincolo de cele care sunt în jurisdicţia noastră, respectiv pentru care ne abilitează legea. Dacă o instanţă de judecată interzice activitatea de taxi Uber, noi ne conformăm, desigur. Dacă în schimb instanţa de judecată spune că este o activitate legală, atunci noi nu avem ce să facem. Prin legea taximetriei noi nu avem responsabilităţi, decât în relaţia cu cei care fac taxi în acepţiunea legii. E foarte simplu, îmi pare rău că nu vor să înţeleagă şi de atât amar de vreme mereu fac agitaţie pe acest subiect”, a declarat Nicolae Robu despre protestul taximetriştilor din faţa instituţiei.

În această lună, Asociaţia Banat Taxi, împreună cu alte 20 de companii şi persoane fizice autorizate care desfăşoara activitatea de transport public în regim de taximetrie, au dat în judecată mai multe companii “pentru sancţionarea faptelor de concurenţă neloială, în special prin interzicerea activităţii de transport public fără autorizaţie de taximetrie, prevăzută de lege, şi prin interzicerea aplicaţii Uber”.

Taximetriştii din Timişoara intenţionează să protesteze şi joi, la Prefectura Timiş, iar vineri din nou la Primăria Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici