PROTESTE, în ţară, faţă de proiectul de la Roşia Montană - FOTO

Peste 3000 de persoane, între care şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc, au protestat la Cluj-Napoca, faţă de proiectul de la Roşia Montană, în timp ce la Timişoara protestul faţă de exploatarea minieră a fost precedat de un flashmob în cadrul căruia aproximativ 30 de muzicieni au cântat "Oda bucuriei". La Iaşi, câteva sute de persoane au luat parte la proteste.

735 afișări
Imaginea articolului PROTESTE, în ţară, faţă de proiectul de la Roşia Montană - FOTO

PROTESTE, în ţară, faţă de proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Sebastian Tătaru/Mediafax Foto)

UPDATE: Cluj: Peste 3.000 de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană au ocupat Piaţa Lucian Blaga

Protestatarii - al căror număr a ajuns la peste 3.000 - s-au oprit, duminică seară, în Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca, după un marş prin cartierele Mănăşur şi Plopilor, în timpul căruia au scandat "Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste", "Jos Ponta, jos, că eşti un mincinos", "Uniţi salvăm Roşia Montană".

Pe pacursul marşului, traficul rutier a fost blocat pe străzile pe unde se deplasa coloana de protestatari, care s-a întins pe câteva sute de metri.

Protestarii aflaţi în piaţă au continuat scandările, iar unii dintre aceştia s-au aşezat pe şosea.

Astfel, traficul în Piaţa Lucian Blaga, unde se află Casa de Cultură a Studenţilor, a fost blocat complet, iar poliţiştii rutieri au dirijat maşinile pe rute ocolitoare.

Iniţial, peste o mie de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Cianura ucide", "Opriţi marele jaf", "Ponta demisia", "Revoluţia începe de la Roşia Montantă", "Mineritul cu cianuri înseamnă moarte". Protestatarii au scandat "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Nu ne lăsăm, nu capitulăm".

Ulterior, numărul protestatarilor a depăşit 2.000, ei pornind în marş spre cartierul Mănăştur, cel mai mare din oraş, şi blocând traficul rutier în Piaţa Unirii şi pe strada Memorandumului, întrucât ocupau întreg carosabilul.

La protest a participat şi Oana Boc, soţia primarului din Cluj-Napoca, aceasta nefiind prima dată când ea este prezentă la aceste acţiuni, precum şi preşedintele PRM, Gheorghe Funar.

Unul dintre protestatari, Cornel Vâlcu, le-a cerut celor prezenţi să nu se lase păcăliţi de comisia parlamentară care va merge la Roşia Montană, spunând că aceasta este "ultima invenţie a Guvernului Ponta".

"Dacă autorităţile vin împotriva noastră, să ştie că sunt angajaţii noştri. Fiecare politician să înţeleagă că este un angajat al cetăţenilor", a spus Vâlcu.

Flashmob cu "Oda bucuriei" şi protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, la Timişoara

Aproximativ 30 de muzicieni au cântat "Oda bucuriei", duminică după-amiază, în centrul Timişoarei, în cadrul unui flashmob care a precedat protestul faţă de proiectul de la Roşia Montană, la care participă circa o sută de persoane.

Aproximativ o sută de persoane au participat, duminică după-amiază, la Timişoara, la un protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Manifestaţia a început în jurul orei 17.00, cu un flashmob desfăşurat în Piaţa Unirii, în cadrul căruia circa 30 de muzicieni au cântat "Oda bucuriei".

Imediat după acest moment, protestatarii s-au mutat în Piaţa Victoriei, în faţa Operei Române din Timişoara, unde au scandat lozinci precum "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Uniţi salvăm Roşia Montană".

Ei au purtat pancarte pe care scrie "Mandatul trece, cianura rămâne", "Stop fascismului corporatist".

Puţin înainte de ora 18.00, participanţii s-au mutat înapoi în Piaţa Unirii, unde au continuat protestul.

Protestul a fost autorizat de Primăria Timişoara, care a eliberat o autorizaţie valabilă până în 31 decembrie.

Protest şi marş la Iaşi, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, participanţii pornind apoi într-un marş pe străzile oraşului, numărul acestora ajungând la 600.

Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde au scandat "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Roşia Montană nu e de vânzare" şi "Nu corporaţia face legislaţia".

De asemenea, oamenii aveau pancarte pe care scria "Consultare, nu sfidare", "Iaşiul nu înghite cianura", "Ieşeni, oraşul vă aparţine" şi "Opriţi asediul Roşiei Montane".

Mitingul a durat câteva zeci de minute, după care protestatarii au plecat în marş pe traseul Piaţa Unirii-strada Arcu-Canta.

Circulaţia rutieră pe traseul marşului s-a desfăşurat cu dificultate, zeci de poliţişti şi jandarmi fiind mobilizaţi pentru asigurarea ordinii.

Dacă la începutul protestului, în centrul oraşului, erau 200 de persoane, pe parcurs numărul manifestanţilor a ajuns la 600.

Duminica trecută, câteva sute de persoane au participat la Iaşi, la un protest similar, manifestanţii blocând circulaţia mai întâi în rondul Podu Roş, apoi în faţa Prefecturii.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieşit la suprafaţă în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roşia Montană, la ieşirea din galeria minieră Cătălina-Monuleşti, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluţii pentru locuri de muncă, el adăugând: "Nu poţi să fi numai aşa, Gică Contra".

Preşedintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că "dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil şi să asculţi atât argumente pro cât şi argumente contra".

Sâmbătă seară, la Bucureşti, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici