Punctele de prim ajutor şi de distribuire a apei, reinstalate în Capitală pe perioada caniculei

Reinstalarea punctelor de prim ajutor şi de distribuire a apei, funcţionarea în regim prelungit a fântânilor arteziene şi a cişmelelor, stropirea principalelor artere şi o linie Telverde sunt măsurile ce vor fi luate în Capitală pentru prevenirea efectelor caniculei.

17 afișări
Imaginea articolului Punctele de prim ajutor şi de distribuire a apei, reinstalate în Capitală pe perioada caniculei

Punctele de prim ajutor şi de distribuire a apei, reinstalate în Capitală pe perioada caniculei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Prefectul Capitalei a solicitat, luni, edililor de sector şi primarului general reactivarea măsurilor pentru prevenirea şi diminuarea efectelor caniculei, având în vedere că până miercuri în Bucureşti temperaturile vor fi caniculare iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80.

Autorităţile locale bucureştene trebuie să asigure serviciul de permanenţă pe perioada caniculei, să deschidă linii Telverde unde bucureştenii să sesizeze eventualele probleme şi să reinstaleze punctele pentru distribuirea apei potabile şi pentru acordarea primului ajutor, personalul necesar pentru asistenţa medicală urmând a fi asigurat de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Un punct de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă va funcţiona, de luni până miercuri, între orele 8.00 şi 16.00, la sediul Prefecturii Capitalei, parter, camera 15, potrivit unei dispoziţii a prefectului Mihai Cristian Atănăsoaei.

Alte măsuri pentru prevenirea efectelor caniculei sunt funcţionarea în regim prelungit a fântânilor arteziene şi a cişmelelor, precum şi stropirea cu o frecvenţă mai mare a principalelor artere de circulaţie din Bucureşti.

De asemenea, echipele de control vor intensifica verificările la firmele care produc şi comercializează produse alimentare uşor perisabile, în supermarketuri şi în pieţele agroalimentare.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Bucureşti vor controla depozitarea resturilor menajere atât la gropile de gunoi ale Capitalei cât şi în alte locuri publice cunoscute pentru depozitarea ilegală a gunoaielor. Va fi supravegheat şi scăldatul în albia râului Dâmboviţa, precum şi în lacurile din jurul Bucureştiului unde nu sunt amenajate ştranduri.

Autorităţile trebuie să verifice asigurarea stocurilor de medicamente necesare continuării tratamentelor persoanelor afectate de fenomene de deshidratare şi hipertermie. De asemenea, mai multe farmacii din Capitală vor acorda persoanelor cu probleme primul ajutor specializat, în urma unui protocol semnat de autorităţile municipale cu reprezentanţii acestor unităţi. Informaţii despre acestea pot fi obţinute de la Telefonul Cetăţeanului de la nivelul Prefecturii Bucureşti, la numărul 021.9866.

Măsurile de prevenire a efectelor caniculei vizează şi coordonarea consumului de apă cu principalii mari consumatori din Capitală, precum şi asigurarea de către Enel a funcţionării punctelor Trafo, având în vedere consumul ridicat de energie electrică în perioada de vară, din cauza funcţionării prelungite a aparaturii de climatizare.

Specialiştii recomandă ca în zilele caniculare oamenii să bea multe lichide, să facă duşuri cât mai des, să consume alimente bogate în fructe şi legume şi să evite expunerea prelugită la soare între orele 11.00 şi 17.00.

Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod galben de caniculă pentru Bucureşti şi 21 de judeţe din estul, sudul şi sud-estul ţării, unde până miercuri temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 de grade şi izolat chiar şi 37 de grade, iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici