Puterea erupţii vulcanice din Tonga, mai mare decât aproape orice explozie nucleară

Erupţia vulcanului submarin Hunga Tonga-Hunga Haʻapai, care s-a întâmplat în 2022, a fost mai mare decât orice explozie naturală din ultimul secol sau chiar decât aproape orice explozie nucleară (mai mult de 15.000 de tone de TNT), excluzând explozia de la Hiroshima şi Nagasaki, arată un studiu publicat vineri în Science Advances.

3052 afișări
Imaginea articolului Puterea erupţii vulcanice din Tonga, mai mare decât aproape orice explozie nucleară

FOTO EurasiaReview/ Twitter

Erupţia din Tonga rivalizează cu uriaşa explozie vulcanică Krakatau de lângă Indonezia din 1883, care a curmat peste 36.000 de vieţi omeneşti, arată studiul.
 
„Singurul mod în care se poate produce o explozie de asemenea dimensiuni este folosind o bombă cu hidrogen”, a declarat Sam Purkis, autorul principal al studiului şi geosavant marin la Universitatea din Miami. „Acest eveniment este cu mult peste orice explozie nucleară”, constată expertul.
 
Folosind date din satelit, observaţii pe teren şi cartografierea cu drone, echipa a creat o simulare a erupţiei şi a valurilor tsunami rezultate pentru a oferi o nouă perspectivă detaliată a evenimentului. Specialiştii au descoperit că valurile tsunami au atins înălţimi de 45 de metri pe insula Tofua din Tonga şi până la 17 metri pe Tongatapu, cea mai populată insulă a ţării şi locul unde se află capitala sa, Nukuʻalofa. 
 
De la erupţia din 15 ianuarie 2022, cercetătorii au descoperit mai multe aspecte interesante. Vulcanul a eliberat cei mai mulţi vapori de apă în atmosferă de către un vulcan înregistrat vreodată, suficient pentru a umple 58.000 de piscine, ceea ce ar putea încălzi temporar clima în anii următori. Totodat, acesta a stabilit un record mondial pentru cel mai înalt val vulcanic înregistrat prin satelit, trimiţând cenuşă la 60.000 de metri altitudine în atmosferă, depăşind ceea ce mulţi oameni de ştiinţă considerau fizic fezabil. În plus, vulcanul a declanşat cele mai rapide valuri atmosferice observate vreodată, cu 720 mph, înconjurând planeta de cel puţin şase ori.
 
Ultima explozie a vulcanului a fost atât de mare încât a deplasat fizic cantităţi mari de apă, creând un tsunami masiv, a declarat Purkis. Simularea sugerează că, la un minut după explozie, valul avea o înălţime de 85 de metri - „uluitor şi greu de crezut”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici