Radu Mazăre, despre subvenţia la încălzire: Tot ce pot să vă spun este că va fi rău

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, spune că nu ştie cum va rezolva problema subvenţiei pentru încălzire în condiţiile în care Guvernul va suporta costurile încălzirii doar pentru persoanele care au venit minim şi susţine că nu poate aloca mai mulţi bani decât în anii trecuţi.

444 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre, despre subvenţia la încălzire: Tot ce pot să vă spun este că va fi rău

Radu Mazăre, despre subvenţia la încălzire: Tot ce pot să vă spun este că va fi rău (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Cu subvenţia, nu ştiu ce să vă zic. Tot ce pot să vă zic e că va fi rău. Va fi rău, că nu e bine cu Băsescu. Primăria are aceeaşi sumă de bani pe care o aloca pentru subvenţie. Eu am vorbit ieri (n.r. - marţi) cu o femeie în vârstă care nu prea înţelegea şi i-am spus: «Mamaie, plăteşti jumătate, că jumătate era subvenţionat şi jumătatea aia dispare». Femeia avea nouă milioane. «Şi vei plăti dublu»", a declarat, miercuri, Radu Mazăre.

El a precizat că va încerca să distribuie fondurile Primărie astfel încât persoanele care cu venituri mici să plătească la fel ca anul trecut.

"Trebuie să văd cum distribui banii Primăriei pentru ca măcar cei săraci şi cei cu veniturile mici trebuie să plătească la fel ca anul trecut. Nu pot să vă spun acum. Tot ce pot să vă spun este că va fi rău. Eu aceeaşi bani pe care îi aveam în buget o să-i redistribui în aşa fel încât.. - să vă dau un exemplu - unul care are 400 de lei şi Guvernul dintr-o gigacalorie dublată acuma îi acoperă numai 30 la sută, să mai pun eu încă 20 la sută, ca să fie la jumătate, deci să plătească la fel ca anul trecut", a mai spus Mazăre.

În prezent, costul unei gigacalorii în municipiul Constanţa este de 170 de lei, iar Primăria alocă anual pentru subvenţia la încălzire aproximativ 11 milioane de euro.

Guvernul a aprobat, miercuri, nivelul noilor plafoane de venituri în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru care se vor acorda subvenţii de la bugetul de stat pentru încălzirea în sezonul rece.

Pragul maxim pentru care se acordă subvenţia de la buget pentru la încălzire a fost majorat de Guvern de la 615 lei, cât a fost în 2010-2011, la 786 de lei. În 2010 - 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie, iar de anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%.

Pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Guvernul a eliminat, conform celor convenit cu FMI, subvenşia generalizată la încălzire, care anul trecut s-a ridicat la 350 milioane lei.

Nivelul ajutoarelor de încălzire acordate de Ministerul Muncii persoanele cu venituri mici pentru apropiatul sezon rece se va ridica la 345 milioane lei.

Premierul Emil Boc a declarat, tot miercuri, că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termică, din bugetele locale, de cel puţin 10% din maximul compensării procentuale acordate de la bugetul de stat.

"Dacă autorităţile locale acordă doar jumătate din cei 700 de milioane pe care i-au acordat anul trecut, factura cetăţeanului care se află în acest tranşe de venit (pentru care Guvernul acordă ajutor - n.r.) nu va creşte, cu această condiţie ca autorităţile locale să acorde ajutoarele de încălzire satbilite de Guvern", a spus premierul Boc.

El adăugat că, în funcţie de resursele proprii, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba ajutoare pentru energia termică peste tranşele şi procentele stabilite de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici