Raport CE: România, neangajată încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie

Comisia Europeană notează - în raportul privind situaţia justiţiei în România, care va fi dat publicităţii miercuri, la Bruxelles - că îmbunătăţirea responsabilizării justiţiei rămâne o provocare importantă, România neangajându-se încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie.

311 afișări
Imaginea articolului Raport CE: România, neangajată încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie

Raport CE: România, neangajată încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie (Imagine: Shutterstock)

O analiză efectuată de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii pe cazuri de corupţie la nivel înalt, care sunt întârziate în instanţă, nu a dus la constatări semnificative sau recomandări privind practica judiciară. România nu s-a angajat încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar, notează CE.

Totodată, arată sursa citată, o importantă reformă a numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având ca scop creşterea obiectivităţii, a meticulozităţii şi transparenţei procedurilor, a fost propusă de către Guvernul român în luna mai şi se află în dezbatere la Parlament.

Potrivit Comisiei Europene, îmbunătăţirea responsabilizării justiţiei rămâne o provocare importantă. De la ultima estimare anuală a Comisiei, noi reguli de recrutare pentru inspectorii judiciari au fost adoptate şi au fost întreprinse demersuri pentru a îmbunătăţi eficienţa şi transparenţa Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii şi pentru a unifica practica. Oricum, capacitatea de a urmări istoricul realizărilor Inspecţiei nu a fost semnificativ îmbunătăţită, mai spune raportul CE.

Raportul CE consemnează faptul că un nou Consiliu Superior al Magistraturii a intrat în funcţie în ianuarie, deşi înfiinţarea completă a fost întârziată din cauza unor proceduri legale şi a reorganizării de alegeri parţiale (CE referindu-se la organizarea de noi alegeri pentru posturile de judecător de ICCJ, judecător de Curte de Apel şi pentru cel de procuror de Parchet de Judecătorie, în CSM, după ce Curtea Constituţională a constatat că sunt încălcate prevederi constituţionale prin faptul că trei foşti membri au candidat pentru un alt mandat în noul Consiliu Superior al Magistraturii-n.r.).

Documentul arată că, de la preluarea funcţiei, noul Consiliu a avut câteva iniţiative bune în sensul întăririi Inspecţiei Judiciare şi pentru facilitarea intrării în vigoare a Codului civil.

Progresul într-o serie de zone relevante pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va depinde de angajamentul Consiliului pentru reforma judiciară în următoarea perioadă. Acest fapt ar trebui demonstrat prin decizii de numire obiective şi transparente, întărirea Institutului Naţional al Magistraturii şi progresul în gestionarea resurselor umane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici