Rata pirateriei software în România a scăzut

Rata pirateriei software în România a scăzut în ultimii doi ani, în vreme ce în Europa a rămas constantă, iar la nivel mondial este în creştere, potrivit datelor prezentate marţi de reprezentanţii Poliţiei Române, Buisness Software Alliance (BSA) şi Parchetului instanţei supreme.

59 afișări
Imaginea articolului Rata pirateriei software în România a scăzut

Rata pirateriei software în România a scăzut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Magda Popescu, avocat al BSA, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la sediul Poliţiei Române, că în România se înregistrează, din 2008, un trend constant de scădere a ratei pirateriei.

Astfel, în 2008 rata era de 66 la sută, în 2009 de 65 la sută, iar scăderea a continuat în 2010, însă un bilanţ final va fi prezentat la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, în UE rata a rămas la acelaşi nivel, anume de 35 la sută, în vreme ce la nivel mondial aceasta este în creştere.

Potrivit Magdei Popescu, rezultatele bune ale României în acest domeniu se datorează, în principal, capacităţii autorităţilor române de a întreprinde acţiuni coordonate şi eficiente.

Aceasta a precizat că Poliţia Română şi procurorii au transmis, în ultimii ani, un mesaj celor care piratează programe de calculator, anume că nimeni nu este intangibil.

Comisarul şef Dan Bucur, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Poliţia Română, a spus, marţi, că poliţiştii antifraudă au participat, în cursul anului, la 365 de controale, în cadrul cărora au fost verificate 777 persoane fizice şi juridice.

Poliţiştii au constatat 500 de infracţiuni, iar prejudiciul la BSA a fost estimat la aproximativ două milioane de euro.

În cazul a 352 de dosare s-a început urmărirea penală faţă de infractori, iar în 51 dintre acestea s-a formulat propunere de trimitere în judecată.

La rândul său, procurorul Monica Pop, de la Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul Dreptului Proprietăţii Intelectuale, a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că, în primele trei trimestre ale anului, procurorii au întocmit 58 de rechizitorii, iar 72 de dosare penale au fost finalizate, o parte din acestea prin înţelegerea dintre titularii de drepturi şi infractori, referitoare la despăgubiri.

De asemenea, instanţele din România au pronunţat, în 2010, 28 de hotărâri de condamnare, în special la plata unor amenzi sau la închisoare cu suspendare.

Prejudiciul constatat de procurori a fost de 9,8 milioane de lei, peste două milioane de euro şi 20.000 de dolari.

Monica Pop a subliniat că orice punere la dispoziţie, creare sau distribuire de opere protejate prin legea dreptului de autor constituie infracţiune, indiferent dacă este gratuit sau contra-cost şi că autorităţile sunt pregătite să investigheze şi să probeze astfel de fapte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici