Râul Cotmeana, poluat cu ţiţei, curăţat pe o suprafaţă de patru kilometri - FOTO

Râul Cotmeana din judeţul Argeş, poluat marţi dimineaţă după ce o conductă magistrală de petrol s-a spart, a fost curăţat pe o suprafaţă de patru kilometri, colectându-se o cantitate de circa 400 de litri de ţiţei.

367 afișări
Imaginea articolului Râul Cotmeana, poluat cu ţiţei, curăţat pe o suprafaţă de patru kilometri - FOTO

Râul Cotmeana, poluat cu ţiţei, curăţat pe o suprafaţă de patru kilometri (Imagine: Tudor Costin/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, avându-se în vedere avertizările meteorologice cod galben, ABA Argeş-Vedea a dispus companiei OMV Petrom urgentarea acţiunilor de curăţare şi igienizare a zonei afectate pentru a se evita extinderea produsului petrolier din cauza precipitaţiilor şi a creşterii debitului cursului râului.

"Conform informaţiilor de la faţa locului până la ora actuală au fost curăţaţi aproximativ patru kilometri din râul Cotmeana, colectându-se o cantitate de aproximativ 400 de litri de ţiţei. Unda de poluare de pe râul Cotmeana a fost stopată în localitatea Lunca Corbului, irizaţiile de petrol din aval fiind foarte slabe, iar fenomenul este mult diminuat. Pentru reţinerea agentului poluant a fost montat preventiv un baraj absorbant şi în zona Cieşti, aproximativ zece kilometri aval, unde nu sunt semnalate probleme, iar lucrătorii ABA Argeş-Vedea şi cei ai Sistemului Hidrotehnic Olt monitorizează la faţa locului acţiunile de depoluare, în acest moment acţionându-se pentru colectarea şi igienizarea zonei", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, Ana Maria Dulică.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea anunţau, marţi, că poluarea cu ţiţei se întinde pe aproape 15 kilometri.

Ministerul Mediului a anunţat, miercuri, că poluarea de pe râul Cotmeana, în judeţul Argeş, a fost limitată după intervenţiile de marţi noapte, iar la aproximativ zece kilometri în aval de localitatea Lunca Corbului, unde mai sunt slabe irizaţii, a fost montat preventiv un baraj absorbant.

Forţele de intervenţie au adus baraje limitatoare (85 de metri), baraje absorbante (24 de metri) şi aprope 300 de kilograme de material absorbant, au precizat reprezentanţii Ministerului Mediului, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Acţiunile de depoluare au fost coordonate de reprezentanţii ABA Argeş-Vedea. La faţa locului a ajuns, marţi seară, o echipă a SC Oil Depol Constanţa, solicitată pentru depoluarea albiei şi a malurilor râului Cotmeana.

În zona Lunca Corbului au fost montate cinci baraje absorbante ale Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Argeş-Vedea, patru baraje din paie ale OMV Petrom şi două baraje absorbante ale SC Oil Depol Constanţa.

Pe râul Cotmeana, în amonte, au fost menţinute cele şapte baraje din paie din zona Poiana Lacului şi Săpata, precum şi patru baraje din paie pe Valea Radioasa.

Echipele SC Oil Depol şi OMV Petrom SA au acţionat marţi noapte pentru depoluarea zonei cu materiale absorbante şi utilaje de interventie, colectând materialul absorbant îmbibat cu ţiţei în containere speciale.

Compania petrolieră OMV Petrom a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru poluarea cu ţiţei de pe râul Cotmeana.

Potrivit Ministerului Mediului, poluarea s-a produs ca urmare a coroziunii unei conducte magistrale pe care era transportat ţiţei brut, conductă aparţinând companiei petroliere. Poluarea a afectat trei kilometri din râul Cotmeana după ce din conductă s-au scurs aproximativ 400 de litri de apă sărată şi 500 de litri de ţiţei.

Cazurile de poluare în zona Cotmeana, provocate de conductele petroliere, au fost frecvente, ultimul eveniment, dar de proporţii mult mai mici, fiind înregistrat în 20 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici