„Râuri fără gunoaie”, acţiune care sesizează autorităţile şi te invită să cureţi apele VIDEO

  • După ce ungurii ne-au atras atenţia că râul Someş le aduce în ţară munţi de gunoie, Asociaţia „SOS” din Cluj se implică şi vine cu soluţii.
  • Clujenii au fost invitaţi să vâslească pe ape şi să strângă mizeria, apoi să sesizeze autorităţile
  • Activiştii propun ca de-a lungul râurilor să se construiască piste de biciclete, ca să nu se mai arunce gunoaie.
766 afișări

Îţi imaginezi cum ar fi să te poţi plimba pe marginea râurilor din ţară şi să te bucuri de frumuseţea naturii fără să vezi gunoaie aruncate?

Asociaţia „Societate Organizată Sustenabil” din Cluj îşi doreşte acest lucru, aşa că a strâns mai mulţi voluntari şi au trecut împreună la fapte. După ce au umflat bărcile au plecat pe râul Someş, să identifice locurile unde se aruncă gunoaie, să strângă o parte din ele şi apoi să sesizeze autorităţile. Deranjaţi de faptul că problema apelor murdare nu se rezolvă, activiştii vin şi cu soluţii. Aceştia cer autorităţilor să facă piste de biciclete pe malurile râurilor, după modelul occidental. Astfel, zonele vor fi populate, iar oamenii nu vor mai avea curajul să arunce gunoiul în apă.

  • „Ceea ce vedem foarte des, grămezi de gunoi care la modul cum sunt de compacte este evident că nu sunt gunoaie aduse de apă ci că au fost aruncate aici de pe mal.  Plasticul acesta ne omoară şi trebuie să înţelegem că este foarte toxic când se degradează”, explică un voluntar, Radu Mititean. 

 

  • „Pentru că majoritatea oamenilor nu văd Someşul, este perceput ca un fel de groapă de gunoi. De aceea aruncăm molozul, aruncăm mizeria, nu ne pasă . Dacă de-a lungul Someşului ar fi alei, promenade, piste de biciclete, lumea de abia ar aştepta să se plimbe şi atunci nu am mai avea atâtea gunoaie. Aşa şi-au protejat apele şi alte ţări după ce au constatat că doar punând table cu “Aruncatul gunoiului interzis”, nu vor rezolva problema”, mai punctează Mititean.

 

  • „De aceea, am şi cartat această zonă cu canoe şi caiace, dar şi strângem o mică parte din deşeuri, apoi arătăm autorităţilor prin sesizari că trebuie să fie o organizare masivă atât pentru curăţarea râului cât şi pentru realizarea aceator piste de biciclete. Astfel încât să nu mai avem deşeuri în zonă”, conchide activistul Adrian Dohotaru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici