Război Israel - Hamas. IDF: Trei ostatici ucişi din greşeală de armata israeliană / Bombardamente intense în Gaza / Navă lovită din direcţia Yemen în Marea Roşie / Iranul a ucis un spion care lucra pentru Mossad

  • Israelul deplânge moartea a trei ostatici din Gaza, ucişi din greşeală de către armata israeliană.
  • Luptele continuă în Gaza, iar armata israeliană se pregăteşte şi pentru lovituri în nord.
  • Abu Mazen către Sullivan: opriţi agresiunea israeliană.
2082 afișări
Imaginea articolului Război Israel - Hamas. IDF: Trei ostatici ucişi din greşeală de armata israeliană / Bombardamente intense în Gaza / Navă lovită din direcţia Yemen în Marea Roşie / Iranul a ucis un spion care lucra pentru Mossad

UPDATE Israelul şi Qatarul analizează reluarea acordului pentru ostaticii din Gaza, relatează WSJ

Oficiali din Israel şi din Qatar urmau să se întâlnească sâmbătă în Norvegia, în încercarea de a relansa discuţiile privind eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza în schimbul unei încetări a focului şi a eliberării prizonierilor palestinieni, a relatat sâmbătă Wall Street Journal.

UPDATE Bombardamente israeliene intense în nordul Fâşiei Gaza

Locuitorii din nordul Fâşiei Gaza au raportat bombardamente intense şi zgomote de schimburi de focuri de armă în timpul nopţii şi în cursul zilei de sâmbătă în oraşul Gaza devastat şi în tabăra urbană de refugiaţi din apropiere, Jabaliya.

"A fost un bombardament violent", a declarat Asad Abu Taha prin telefon din cartierul Shijaiyah, adăugând că contactul cu ceilalţi a fost dificil din cauza întreruperilor telecomunicaţiilor. "Nu ştim ce se întâmplă".

Un jurnalist al Associated Press din sudul Gaza a raportat, de asemenea, atacuri aeriene şi bombardamente cu tancuri peste noapte în oraşele Khan Younis şi Rafah.

UPDATE Apărarea antiaeriană egipteană a doborât o dronă suspectă în largul Mării Roşii

Apărarea aeriană egipteană a doborât o presupusă dronă în largul Mării Roşii, în apropiere de oraşul staţiune Dahab, pe coasta estică a Sinaiului egiptean, au declarat două surse de securitate.

Sursele de securitate au declarat că originea dronei este necunoscută.

Martorii din Dahab au declarat că au văzut un obiect căzând în apă. Aceştia au spus că au văzut un alt obiect zburător căzând în munţii din apropiere.

La sfârşitul lunii octombrie, dronele au provocat explozii care au zguduit alte două oraşe de la Marea Roşie, despre care Israelul a afirmat că mişcarea Houthi din Yemen, susţinută de Iran, le-a trimis pentru a-i lovi teritoriul.

UPDATE Iranul execută un "spion" care lucra pentru serviciul de informaţii israelian

Un agent al serviciului de informaţii al Israelului a fost executat în Iran, anunţă agenţia de presă IRNA.

Agenţia de presă a relatat că agentul, care ar fi lucrat pentru serviciul Mossad, a fost ucis în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul ţării.

"Această persoană a comunicat cu serviciile străine, inclusiv cu Mossad, colectând informaţii clasificate şi, cu participarea cu asociaţii, a furnizat documente serviciilor străine, inclusiv Mossadului", a precizat agenţia de presă iraniană.

IRNA nu a menţionat numele persoanei.

Agenţia a afirmat că presupusul spion a predat informaţii clasificate unui "ofiţer Mossad" în speranţa de a răspândi "propagandă pentru grupuri şi organizaţii care se opun Republicii Islamice".

UPDATE Israelul deplânge trei ostatici din Gaza ucişi din greşeală de către armata israeliană

Israelul a deplâns sâmbătă moartea a trei ostatici din Gaza ucişi când trupele i-au confundat cu o ameninţare, armata exprimându-şi remuşcările pentru un incident "tragic" care a provocat proteste la Tel Aviv.

Armata israeliană a precizat că Yotam Haim, Alon Shamriz şi Samer El-Talalqa au fost împuşcaţi în timpul unor operaţiuni desfăşurate într-un cartier din oraşul Gaza.

Cei trei se aflau printre cele aproximativ 240 de persoane luate ostatice în timpul raidurilor Hamas din 7 octombrie în Israel, care au ucis, de asemenea, aproximativ 1.200 de persoane.

"În timpul luptelor din Shejaiya, Forţele de Apărare ale Israelului au identificat din greşeală trei ostatici israelieni ca fiind o ameninţare şi, ca urmare, au tras spre ei, iar ostaticii au fost ucişi", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari.

"IDF îşi exprimă profunda tristeţe în legătură cu acest dezastru şi împărtăşeşte durerea familiilor".

Premierul Binyamin Netanyahu a descris moartea lor drept o "tragedie insuportabilă".

"Tot Israelul este îndurerat de pierderea lor", a spus el, în timp ce Casa Albă a calificat incidentul drept o "greşeală tragică".

Abu Mazen către Sullivan: opriţi agresiunea israeliană

„Agresiunea israeliană trebuie oprită”. Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas (Abu Mazen), a spus acest lucru în timpul întâlnirii cu consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jack Sullivan, la Ramallah. În cadrul întâlnirii - scrie agenţia Wafa - preşedintele Abbas a subliniat „necesitatea urgentă de a opri agresiunea israeliană în curs, în special genocidul comis în ultimele zile împotriva poporului palestinian din Gaza, cerând să scutească civilii de nenorocirile şi devastările cauzate de Maşină de război israeliană”.

Preşedintele Abbas a reiterat necesitatea de a deschide toate punctele de trecere a frontierei, de a creşte livrarea de ajutoare umanitare, medicale şi alimentare şi de a furniza rapid apă, electricitate şi combustibil. El a reiterat, de asemenea, necesitatea de a reabilita spitalele şi instalaţiile esenţiale din Gaza, permiţându-le să trateze numeroasele victime şi să ofere servicii populaţiei palestiniene.

Preşedintele Abbas a cerut administraţiei americane să intervină şi să forţeze Israelul să-şi înceteze agresiunea în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est ocupat. Agresiunea implică incursiuni în oraşele palestiniene şi lagărele de refugiaţi, uciderea civililor, distrugerea infrastructurii, atacuri asupra locurilor sfinte islamice şi creştine şi crime de epurare etnică.

Al Jazeera: Abudaqa al nostru, ucis în Khan Younis

Abudaqa s-a alăturat Al Jazeera în iunie 2004, lucrând ca cameraman şi jurnalist. Abudaqa, născut în 1978, a fost tatăl a trei băieţi şi o fată. Era un locuitor al oraşului Abasan al-Kabira, de lângă Khan Younis.

Israel: Trei ostatici ucişi din greşeală în Gaza

Israelul a ucis trei ostatici „dintr-o greşeală tragică” în timpul luptei de la Shujaia, în centrul Fâşiei. Purtătorul de cuvânt al Armatei, Daniel Hagari, a spus acest lucru, explicând că soldaţii i-au confundat cu suspecţi şi au împuşcat. Probabil – a adăugat el – cei trei fie s-au eliberat, fie au rămas nesupravegheaţi în timpul luptei.

Exerciţiu în nordul Israelului, pregătire pentru alte scenarii

Trupele obişnuite israeliene, alături de rezervişti, au luat parte la exerciţiul militar „Timp valoros”, din nordul ţării, în pregătirea scenariilor de luptă care ar putea avea loc în apropierea graniţei cu Libanul. Forţele armate israeliene au anunţat-o.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici