LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 649. Armata ucraineană îşi schimbă tactica de război şi trece la apărare în unele zone / Ministrul ucrainean al Apărării s-a întâlnit cu Stoltenberg la Bruxelles

  • Un videoclip şocant arată doi soldaţi ucraineni neînarmaţi ucişi după ce s-au predat: autorităţile ucrainene îi acuză pe invadatori de „crime de război” într-un conflict indisciplinat.
  • Deşi autenticitatea videoclipului nu a fost confirmată, forţele armate de la Kiev denunţă încălcarea de către Rusia a legilor războiului. Acest incident se adaugă la o serie de încălcări ale dreptului internaţional umanitar în timpul conflictului. Pe măsură ce războiul continuă, civilii rămân vulnerabili, cu victime recente într-un raid rusesc.
  • La nivel diplomatic, preşedintele bielorus Lukaşenko a vizitat China fără a menţiona ofensiva rusă. China, aliatul apropiat al Rusiei, nu a condamnat public invazia.
  • Pe plan intern, autorităţile ucrainene l-au împiedicat pe fostul preşedinte Poroşenko să părăsească ţara pentru o întâlnire cu un politician pro-rus, temându-se de potenţiale operaţiuni de informare împotriva Ucrainei.
  • Între timp, primarul Kievului îl critică pe Zelensky, susţinând că lipsa de pregătire pentru război a subminat încrederea publicului în Preşedinte.
4378 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 649. Armata ucraineană îşi schimbă tactica de război şi trece la apărare în unele zone / Ministrul ucrainean al Apărării s-a întâlnit cu Stoltenberg la Bruxelles

UPDATE Umerov se întâlneşte cu Stoltenberg la Bruxelles

Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În contextul în care se aşteaptă ca debutul iernii "să complice luptele", Umerov şi Stoltenberg au discutat despre "ultimele evoluţii de pe câmpul de luptă şi despre nevoile militare urgente ale Ucrainei", a precizat NATO.

Stoltenburg "a subliniat că Aliaţii s-au angajat să intensifice sprijinul politic şi practic pentru Ucraina în timp ce aceasta se apără împotriva invaziei Rusiei".

Cei doi au discutat, de asemenea, despre eforturile de reformă din Ucraina, precum şi despre posibilitatea de a face forţele ucrainene interoperabile în cadrul NATO.

UPDATE Rusia a planificat campanii de interferenţă pentru a perturba aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei

Rusia a încercat să inflameze tensiunile care au izbucnit după o serie de arderi publice a Coran-ului în Suedia, care au dus la proteste în întreaga lume musulmană.

UPDATE SBU reţine un bărbat suspectat că ar fi încercat să vândă componente de aeronave armatei ruse

Un antreprenor ucrainean a fost reţinut sub suspiciunea că ar fi încercat să vândă componente de aeronave furate către Rusia, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la 4 decembrie.

UPDATE SBU: Depozite ruseşti de muniţii şi echipamente din regiunea ocupată Luhansk, distruse de lovituri de dronă

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a distribuit o înregistrare video a operaţiunii, precizând că au fost colectate informaţii despre locaţia depozitelor, ceea ce a dus la loviturile nocturne care au distrus o cantitate necunoscută de echipamente şi muniţii.

UPDATE Bilanţul atacului cu rachete ruseşti asupra Novohrodivka a crescut la 3

Bilanţul atacului cu rachete ruseşti asupra Novohrodivka din regiunea Doneţk, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, a crescut la trei morţi, după ce cadavrul unui copil a fost găsit în dărâmături, a anunţat guvernatorul interimar Ihor Moroz la 4 decembrie.

UPDATE Guvernatorul din Voronej confirmă moartea unui general rus în Ucraina

Generalul rus Vladimir Zavadski a fost ucis în Ucraina la 28 noiembrie, a confirmat guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev, la 4 decembrie. Rusia comentează rareori despre moartea raportată a comandanţilor săi de rang înalt.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Rusia pierde aproximativ 320.000 de soldaţi în Ucraina

Un număr estimat de 320.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina, a raportat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informaţiilor din 4 decembrie.

UPDATE Atacul rusesc din Kherson a rănit o persoană şi a avariat o grădiniţă

Forţele ruse au efectuat atacul la ora 11:00, deteriorând pereţii şi ferestrele clădirii, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

UPDATE Armata confirmă moartea trupelor ruse care au ucis prizonieri de război ucraineni

Grupul de soldaţi ruşi care a fost înregistrat executând doi prizonieri de război ucraineni în regiunea Doneţk a fost ucis, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Tavria, într-o emisiune din 4 decembrie.

UPDATE Un locuitor din Kiev care ar fi ajutat la atacul rusesc cu rachete din noaptea de Anul Nou a fost reţinut

Suspectul, în vârstă de 40 de ani, a plecat în Rusia printr-o ţară terţă la sfârşitul anului 2022 şi s-a oferit să lucreze cu serviciile de informaţii ruseşti în schimbul cetăţeniei ruse promise, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat 3 morţi şi 11 răniţi în regiunile Doneţk şi Kherson în ultima zi

În regiunea Doneţk, o persoană a fost ucisă şi o alta rănită în atacurile ruseşti împotriva oraşului Kostiantynivka, a anunţat Administraţia militară din regiunea Doneţk la 4 decembrie.

UPDATE Rusia a pierdut 332.810 soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 332.810 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 4 decembrie. Acest număr include 770 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Rusia lansează un atac cu drone din Crimeea

Forţele ruse au lansat 23 de drone Shahed în Ucraina din Crimeea în primele ore ale zilei de 4 decembrie, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene pe Telegram.

UPDATE Rusia bombardează 4 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au atacat patru localităţi din regiunea Sumy pe 3 decembrie, a anunţat administraţia militară locală pe Telegram.

Ucraina, atacată cu drone

Zelenski: Să lucrăm cu aliaţii la noi pachete de ajutor militar

„Ne pregătim deja pentru săptămâna viitoare, ceea ce, fără îndoială, va întări ţara noastră, în special capacităţile complexului nostru militar-industrial”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus acest lucru într-o postare pe X. „Lucrăm cu partenerii noştri la noi pachete de ajutor militar şi ne pregătim să ne consolidăm în continuare apărarea antiaeriană, care rămâne prioritatea noastră neschimbată”, a continuat el. „Şi vom răspunde şi terorii ocupanţilor împotriva poporului nostru. Întotdeauna răspundem”, a conchis Zelenski, aseară.

Primarul Kievului îl atacă pe Zelenski: a dat informaţii care nu corespundeau realităţii

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a lansat un atac asupra preşedintelui ucrainean Zelenski, într-un interviu acordat programului de ştiri elveţian 20 Minuten, difuzat atât în ​​Rusia, cât şi în Ucraina. „Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război. Pentru că Zelenski a negat până la final că se va ajunge la asta”, a spus Klitschko în interviu.

„Au fost prea multe informaţii care nu corespundeau realităţii”, a spus fostul campion mondial la box, în vârstă de 52 de ani, acuzându-l pe preşedinte de „greşeli” şi făcând un apel la onestitate cu privire la situaţia reală din Ucraina după invazia rusă. „Zelenski plăteşte pentru greşelile pe care le-a făcut – a spus Klitschko – Desigur că putem minţi oamenii şi partenerii noştri, dar nu o putem face pentru totdeauna”, a adăugat el, oferind în acelaşi timp sprijin clar şefului de cabinet ucrainean, Generalul Valeri Zalujnîi, care în urmă cu o lună a fost criticat pentru că a spus că războiul a ajuns într-un impas. „A spus adevărul”, a spus Klitschko în interviu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici