LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 765. Forţele ruse atacă infrastructura din zonele critice / Kiev: 99 de bombe ruseşti trimise spre centralele termice / Lavrov respinge planul de pace al Ucrainei / Tusk: Europa se află în ,,epoca de dinaintea războiului"

  • Putin a respins posibilitatea de a ataca un membru NATO, dar a emis un avertisment: orice bază aeriană occidentală cu avioane F-16 destinate Kievului ar fi o „ţintă legitimă”.
  • Ţările NATO ar putea trimite trupe în Ucraina fără ca alianţa să devină automat parte la conflict, potrivit unui raport al serviciului de expertiză a Camerei inferioare a Parlamentului german.
  • Armata ucraineană va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât se aştepta iniţial pentru a respinge invazia Rusiei, a declarat vineri cel mai înalt general de la Kiev.
3071 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 765. Forţele ruse atacă infrastructura din zonele critice / Kiev: 99 de bombe ruseşti trimise spre centralele termice / Lavrov respinge planul de pace al Ucrainei / Tusk: Europa se află în ,,epoca de dinaintea războiului"

Războiul din Ucraina, ziua 767. Putin: vom lovi cu F-16 chiar şi pe aeroporturile NATO / Forţele ruse atacă infrastructura din zonele critice

Zelensky înlocuieşte doi şefi adjuncţi ai biroului prezidenţial

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a revocat pe 29 martie pe Andrii Smirnov şi Oleksii Dniprov din funcţiile lor de adjuncţi ai şefilor Oficiului Prezidenţial, informează The Kyiv Independent
 
Aceştia au fost înlocuiţi de ministrul adjunct al Justiţiei, Iryna Mudra, şi de Olena Kovalska - care a condus cabinetul şefului Oficiului Prezidenţial, Andriy Yermak. Nu a fost furnizat niciun motiv pentru înlocuiri.

Şmîhal: Ucraina va primi în martie o finanţare bugetară record din partea partenerilor în valoare de 9 miliarde de dolari

Ucraina va primi un ajutor financiar de peste 9 miliarde de dolari în luna martie, inclusiv 4,5 miliarde de euro (4,9 miliarde de dolari) de la Uniunea Europeană prin intermediul Facilităţii pentru Ucraina, a anunţat premierul Denis Şmîhal într-o postare pe canalul său de Telegram.

,,Acestea sunt resurse vitale care ajută guvernul nostru să finanţeze toate cheltuielile bugetare critice de astăzi", a scris Şmîhal în cadrul postării.

Zelenski face schimbări la funcţia de ambasador al Ucrainei în Republica Moldova

Preşedintele Volodymyr Zelensky l-a demis pe Marko Shevchenko din funcţia de ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, locul fiind luat de Oleksiy Danilov, fostul secretar al Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, scrie The Kyiv Independent

Danilov a fost demis pe 26 martie din funcţia de secretar al Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, după mai bine de patru ani de mandat. 

"El (Danilov) mi-a vorbit despre această viziune a viitoarei sale activităţi pentru Ucraina", a declarat preşedintele într-o alocuţiune de seară. "Moldova este o ţară foarte importantă atât în ceea ce priveşte provocările de securitate din regiune, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea noastră bilaterală", a completat liderul de la Kiev.

General american: Trimiterea de rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS în Ucraina nu mai este la fel de riscantă ca înainte

Riscul de escaladare legat de furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune Army Tactical Missile System (ATACMS) către Ucraina nu mai este la fel de mare ca înainte, a declarat la 28 martie preşedintele Statului Major al SUA, Charles Brown, potrivit Defense One, citat de The Kyiv Independent.

Atac cu rachete ruseşti deasupra Odesei. Cinci persoane au fost rănite

Forţele aeriene ucrainene au doborât două rachete ruseşti în oraşul Odesa din sudul Ucrainei, resturile rănind cinci persoane, potrivit unor oficiali citaţi de Sky News.

Moscova a intensificat în ultimele zile utilizarea rachetelor balistice, care sunt mult mai rapide decât cele de croazieră şi mai greu de doborât.

Atenţionarea lui Donald Tusk: Europa se află în ,,epoca de dinaintea războiului’

Ţările NATO ar putea trimite trupe în Ucraina fără ca alianţa să devină automat parte la conflict

O ţară NATO ar putea trimite trupe în Ucraina fără ca alianţa să devină parte la conflict, scrie Serviciul de expertiză al Bundestagului.

Potrivit Serviciului de expertiză al Bundestagului, trimiterea de trupe terestre de către o ţară NATO în Ucraina nu ar face automat ca toate celelalte ţări NATO să devină parte la conflict.

Polonia mobilizează avioane de vânătoare după ce Rusia a lansat atacuri cu rachete în vestul Ucrainei

La primele ore ale dimineţii, avioane poloneze şi aliate au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Ucrainei, a anunţat Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze, potrivit Sky News.

,,Avioanele poloneze şi aliate operează în spaţiul aerian polonez, ceea ce poate duce la creşterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a ţării", a precizat acesta pe platforma de socializare X.

General ucrainean: Ucraina are nevoie de mai puţine trupe decât se aştepta

Armata ucraineană va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât se aştepta iniţial pentru a respinge invazia Rusiei, a declarat vineri cel mai înalt general de la Kiev, scrie Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în decembrie că armata sa a propus mobilizarea a până la 500.000 de ucraineni în plus în cadrul forţelor armate, deoarece Rusia a intensificat atacurile de-a lungul liniei frontului de 1.000 de km.

Comandantul-şef Oleksandr Sîrskîi a declarat într-un interviu acordat presei ucrainene publicat vineri că cifra a fost ,,redusă semnificativ" după o revizuire a resurselor.

Ucraina a primit împrumuturi de 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială

Împrumutul, susţinut de garanţii din partea Japoniei şi a Marii Britanii, a fost acordat prin intermediul Fondului de încredere al Băncii Mondiale (Advance Ukraine). În total, Japonia a garantat 984 de milioane de dolari, iar Marea Britanie a garantat 516 milioane de dolari, a anunţat Ministerul ucrainean de Finanţe la 29 martie.
 
,,Fondurile obţinute vor fi utilizate pentru a sprijini bugetul de stat al Ucrainei şi redresarea economică, precum şi pentru a finanţa cheltuielile sociale şi umanitare prioritare ale bugetului de stat", a declarat ministrul de finanţe, Serhii Marchenko, la începutul săptămânii.

SUA avertizează companiile americane să nu mai expedieze produse care pot ajunge în armele ruseşti

Departamentul de Comerţ al SUA a trimis scrisori către cel puţin 20 de companii americane în care le spune să înceteze expedierea în străinătate a materialelor care ar putea ajunge în armele ruseşti, a declarat un oficial al departamentului la 28 martie, potrivit The Kyiv Independent

SUA şi aliaţii săi s-au străduit să împiedice ca componentele occidentale să ajungă în armele ruseşti folosite pentru a ataca Ucraina. Componente americane ar fi fost găsite, de asemenea, în rachete de fabricaţie nord-coreeană lansate asupra Ucrainei.

Un mort şi şase răniţi în două atacuri de la Dnipropetrovsk

O persoană a murit şi alte şase au fost rănite în două atacuri ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul local Serhi Lisak. Cinci persoane au fost rănite într-un atac, inclusiv o fetiţă de 5 ani. Un alt bărbat a fost ucis ulterior şi un altul a fost rănit într-o lovitură cu dronă, a spus guvernatorul.

Atacul de la Kiev asupra Belgorod: 15 ţinte aeriene doborâte

În regiunea Belgorod, sistemul de apărare aeriană a fost activat în urma unui atac ucrainean şi 15 ţinte au fost distruse. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul regiunii ruse Viacheslav Gladkov, citat de Ria Novosti. „Sistemul nostru de apărare aeriană a funcţionat peste Belgorod şi regiunea Belgorod: 15 ţinte aeriene au fost doborâte în timpul apropierii de oraş. Potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat victime", a scris Gladkov pe Telegram.

Nouă arestări în Tadjikistan după atacul de la Moscova

Nouă persoane au fost arestate în Tadjikistan, fiind bănuite că ar fi legate de autorii atacului terorist de la Moscova. Agenţia de ştiri rusă Ria Novosti a relatat acest lucru, citând o sursă din serviciile de securitate tadjice. Potrivit presei ruse, persoanele arestate sunt suspectate că au legături cu ISIS. La operaţiune au participat şi agenţiile ruse de aplicare a legii.

Mass-media: un colonel al serviciului secret militar, ucis în masacrul de la Moscova; a fost la concert cu familia în timp ce era în permisie de pe front

Printre cei ucişi în atacul asupra sălii de concerte din Moscova s-a numărat şi un colonel al serviciului rus de informaţii militare implicat în conflictul din Ucraina, care a mers la concert împreună cu soţia şi fiul, în timp ce se afla în concediu de pe front. Ziarul Rbk a scris-o astăzi. Colonelul, Timur Miasnikov, a fost lovit de trei gloanţe după ce a reuşit să-şi împingă soţia şi fiul în siguranţă, a declarat Arthur Malivanciuk, preşedintele organizaţiei ofiţerilor oraşului Samara. Bărbatul a murit după câteva zile de spitalizare, iar înmormântarea lui este programată pentru astăzi. Numele său apare şi în lista persoanelor rănite internate în spital după atac, publicată de autorităţile sanitare din regiunea Moscova. Vestea morţii a fost dată şi pe canalul Telegram al absolvenţilor şcolii militare Suvorov din Kazan, unde a studiat Miasnikov. Colonelul făcea parte din Brigada a III-a a Forţelor Speciale, unitate a Direcţiei Principale a Statului Major General al Rusiei, adică informaţii militare, denumită anterior GRU. Potrivit ultimului bilanţ furnizat de autorităţi, 143 de persoane au fost ucise şi peste 180 au fost rănite în atac. Dintre aceştia, 74 sunt încă internaţi.

Ministrul Lavrov respinge planul de pace al Ucrainei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins planul de pace al Ucrainei, declarând că este inutilă cererea adresată Moscovei de a-şi retrage trupele din zonele ocupate în prezent. „Suntem încă pregătiţi să discutăm, dar nu pe baza formulei de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski”, a declarat Lavrov pentru ziarul Moscova Izvestia, într-un interviu publicat astăzi.

În timpul nopţii, 99 de bombe ruseşti asupra centralelor termice

„În timpul nopţii, armata rusă a lansat un puternic atac cu rachete împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei”, a spus comandantul forţelor aeriene Mikola Oleşciuk, spunând că apărarea a doborât 84 din 99 de ţinte. Trupele Kremlinului au atacat cu 60 de drone, 3 X-47M2 Kinjal aerobalistic, două rachete balistice Iskander-M, 9 rachete aeriene ghidate X-59, 4 rachete de croazieră Iskander-K, 21 rachete de croazieră X-101-X-555. Ministerul Energiei a anunţat pe Telegram că „centrale termice şi hidroelectrice din regiunile central şi de vest au fost avariate”.

România, 20 de ani în NATO

Forţele ruse atacă infrastructura din districtul Kamianske de lângă Dnipro

Forţele ruse au atacat infrastructura la primele ore ale zilei de vineri în districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro, în centrul Ucrainei, şi cel puţin o persoană a fost rănită, a declarat guvernatorul regional. „Inamicul a atacat locuri de infrastructură cruciale din regiune”, a scris guvernatorul Serhi Lisak pe Telegram.

„Ţintele principale ale inamicului sunt oamenii noştri şi locurile vitale ale populaţiei”, afirmă Lysak, care nu a clarificat forma atacul, dar comentatorii de la Telegram au subliniat utilizarea rachetelor şi exploziile raportate în zonă. Reuters transmite că nu a putut verifica veridicitatea ştirilor.

Un blogger din afara oraşului Kamianske, un oraş-port de peste 200.000 de locuitori cu o centrală hidroelectrică chiar în amonte de oraşul Dnipro, a raportat o explozie de 4 metri adâncime şi 10 metri lăţime în district. Potrivit altor informaţii, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă în unele raioane.

Forţele ruse au desfăşurat atacuri pe scară largă asupra infrastructurii energetice în ultimele săptămâni, inclusiv un atac în masă, pe 22 martie, descris de Kiev ca fiind cel mai mare astfel de asalt de la invadarea forţelor Moscovei, în februarie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici