RECENSĂMÂNT, rezultate preliminare: 85,9% dintre cetăţeni sunt de religie ortodoxă

Rezultatele preliminare ale recensământului au indicat că 85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxă, 4,6% de religie romano-catolică, 3,2% de religie reformată, 1,9% penticostală şi 0,1% s-au declarat "fără religie", aproximativ aceeaşi pondere deţinând şi ateii.

1559 afișări
Imaginea articolului RECENSĂMÂNT, rezultate preliminare: 85,9% dintre cetăţeni sunt de religie ortodoxă

RECENSĂMÂNT, rezultate preliminare: 85,9% dintre cetăţeni sunt de religie ortodoxă (Imagine: Chitu Alexandru/Mediafax Foto)

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a comunicat, vineri, că din datele preliminare centralizate rezultă că populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane.

Structura populaţiei stabile după religia declarată la recensământ arată că 85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxă. De asemenea, 4,6% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,2% de religie reformată, iar 1,9% penticostală.

Ponderi între 0,5% - 0,8% au înregistrat următoarele religii: greco-catolică (0,8%), baptistă (0,6%) şi adventistă de ziua a şaptea (0,5%). Persoanele de altă religie decât cele prezentate reprezintă 1,8%.

"Fără religie" s-au declarat 23,9 mii de persoane, care reprezintă 0,1% din totalul populaţiei stabile preliminare. Aproximativ aceeaşi pondere deţin şi ateii, numărul acestora fiind de 21,2 mii de persoane.

Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată religia - pentru că nu au dorit să o declare sau nu erau prezente la momentul interviului - a fost de 84,8 mii de persoane, reprezentând 0,5% din populaţia stabilă preliminară a ţării.

Procentajul locuinţelor în care nu s-a putut realiza recenzarea reprezintă 2,8% din totalul locuinţelor, adică circa un milion de persoane, cuprinzând populaţia plecată în străinătate - întreaga familie - pentru care nu a avut cine să îi declare în ţară şi populaţia necontactată.

Procente mai ridicate (în total număr de locuinţe la nivelul localităţii) s-au înregistrat la nivelul oraşelor mari: Bucureşti (6,0%), Timişoara (5,8%), Iaşi (3,0%), Constanţa (2,9%).

"În consecinţă, rezultatele preliminare vor suferi modificări în procesul de prelucrare şi finalizare a numărului populaţiei României prin operaţii de corectare/imputare, urmărind determinarea mai exactă a numărului persoanelor nerecenzate şi includerea lor, pe de o parte, în populaţia stabilă şi, pe de altă parte, prin coroborare cu alte surse de date, în estimarea numărului de emigranţi", a precizat Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.

Rezultatele definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 vor fi anunţate în semestrul al doilea al anului 2013.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.

Eurostat a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici