Recomandările Ministerului Sănătăţii: Ce trebuie să consumăm şi să evităm în zilele geroase

Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei, pentru zilele geroase, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume, iar cei cu probleme de sănătate să urmeze cu stricteţe sfatul medicului.

1773 afișări
Imaginea articolului Recomandările Ministerului Sănătăţii: Ce trebuie să consumăm şi să evităm în zilele geroase

Recomandările Ministerului Sănătăţii: Ce trebuie să consumăm şi să evităm în zilele geroase (Imagine: Shutterstock)

Astfel, potrivit specialiştilor, în zilele cu temperaturi extrem de scăzute, este importantă protecţia mâinilor şi a picioarelor, pentru a le feri de degerături. În cazul degerăturilor, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic.

De asemenea, MS recomandă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi, mai ales, locurile aglomerate.

Totodată, trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice.

În această perioadă, o atenţie specială trebuie acordată copiilor. Aceştia nu vor fi lăsaţi singuri în interiorul autovehiculelor parcate şi, de asemenea, trebuie evitate deplasările pe distanţe lungi în vehicule care nu au climatizare şi condiţii sigure de transport.

Camerele în care stau copiii, mai recomandă specialiştii, vor fi încălzite corespunzător şi nu vor fi utilizate instalaţiile provizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

MS mai arată că, prin structurile sale subordonate şi prin cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu autorităţile locale, se vor asigura măsuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.

Totodată, MS atenţionează direcţiile de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti să ia toate măsurile ce se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo.

Meteorologii au emis miercuri o informare de ger şi vânt, valabilă în toată ţara de miercuri, ora 13.00 până sâmbătă, la ora 10.00.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a atenţionat, astfel, că începând de joi vremea va deveni geroasă, în noaptea de joi spre vineri fiind anunţate temperaturi de la minus 15 grade în nord-est, centru şi sud la minus 26 de grade în Transilvania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici