Reducerea CAS cu 5%, prevăzută într-un proiect PDL, respinsă de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins, luni, proiectul de lege al PDL care prevedea şi reducerea CAS cu 5%, după ce reprezentanţii PDL şi PNL au susţinut că astfel se vor crea mai multe locuri de muncă, iar cei ai PSD au arătat că este un proiect populist şi nu este însoţit de o analiză de impact.

488 afișări
Imaginea articolului Reducerea CAS cu 5%, prevăzută într-un proiect PDL, respinsă de Camera Deputaţilor

Reducerea CAS cu 5%, prevăzută într-un proiect PDL, respinsă de Camera Deputaţilor (Imagine: Shutterstock)

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a arătat că proiectul conţine măsuri pentru crearea de locuri de muncă, printre acestea şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, iar, în schimb, propune taxarea cu 30% a veniturilor depistate de ANAF că ar fi obţinute în urma evaziunii fiscale.

În replică, deputatul PSD Viorel Ştefan a spus că iniţiatorii vin cu măsuri populiste în materie fiscală, iar proiectul nu este însoţit de o fişă fiscală care să analizeze impactul reducerii CAS, cum cere legea responsabilităţii fiscale.

Acest lucru a stârnit protestele deputaţilor PDL şi PNL, care au arătat că şi premierul Victor Ponta a susţinut reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

”De ani de zile PNL a susţinut şi cu PSD la Guvern reducerea CAS, pentru că suntem consecvenţi, nu că suntem populişti. Nu uitaţi ce aţi promis”, a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre.

”Când vorbeşte PSD de stabilitate şi predictibilitate râd în hohote. Recordul de impredictibilitatea a fost atins în guvernarea dumneavoastră, în ultimii doi ani de guvernare PSD, au fost două modificări de politică fiscală pe lună. Reducerea CAS este vitală”, a spus şi deputatul PDL Andreea Paul.

Deputaţii PDL au propus retrimiterea la comisie a acestui proiect, pentru a evita respingerea lui, însă această propunere nu a fost acceptată, iar proiectul a fost respins cu 286 de voturi ”pentru” raportul de respingere, 33 de voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Liderul PDL Vasile Blaga a fost întrebat, luni, despre faptul că Guvernul intenţionează să trimită Parlamentului proiectul privind reducerea CAS, el răspunzând că PDL a depus încă de anul trecut un proiect de lege de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale şi că "problema este la Guvern".

"Vă reamintesc că PDL a depus încă de anul trecut un proiect de lege pentru reducera CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori. Deci, noi suntem iniţiatorii unui astfel de proeict de lege şi este în programul nostru electoral din alegerile generale din 2012. Problema este la Guvern", a afirmat Vasile Blaga.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite în această săptămână Parlamentului şi reprezintă o decizie pe care Guvernul şi-o asumă.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a răspuns că nu există nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici