Video Referendum 2018 la sat. Bătrân: Merg la vot pentru familie, să nu se voteze bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie

Comuna Livezile, judeţul Bistriţa-Năsăud. La referendumul pentru redefinirea familiei este aproape pustiu. Doar câţiva oameni au trecut pe la urne până la ora prânzului. De ce au mers la vot cei care au votat până acum? „Să nu se voteze bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie”.

2346 afișări

Printre oamenii care au venit să îşi exprime părerea la referendum, l-am găsit pe badea Ioan Nechiti, care abia merge, sprijinit în cârje, dar şi-a pus costumul popular şi a venit să susţină familia tradiţională.

„Am venit aşa cum era firesc, să dau un da referendumului pentru căsătoria dintre un bărbat şi o femeie care este de când suntem noi pe acest pământ. S-a spus şi la biserică s-a mediatizat la posturile de televiziune, la primărie... Trebuie să ne facem datoria ca şi cetăţeni ai ţării”.

„Greu să mergeţi la secţia de votare...”

„Mergem încet...”

„Dar pentru ce mergeţi la vot?”

„Pentru familie, să nu se voteze… bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie. Familia noastră să fie aşa cum a fost înainte...”

„Ce sunt homosexualii? Ştiţi ceva despre ei?”

„Nu ştiu prea multe despre ei, dar e o prostie foarte mare”.

„De unde ştiţi de alegeri?”

„Ni s-a spus şi de la consiliu şi de la biserică...”

Prin centrul comunei, o femeie spune că nu crede că merge la vot. Face parte din Martorii lui Iehova şi spune că „trebuie să dai Cezarului ce e al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”.

„Nu cred că merg... să văd...”

„Dar de ce nu mergeţi? Nu vă convine subiectul sau nu ştiţi despre ce e vorba?”

„Ştiu despre ce este vorba, dar nu vreau să mă amestec în politică...”

„Nu vi se pare că se cheltuie cam mulţi bani pe referendumul acesta?”

„E treaba domnilor, noi nu putem face nimica...”

„Nu vi s-a spus de la biserică sau de la primărie să mergeţi la referendum?”

„Eu nu prea merg la biserică aici... Sunt martorul lui Iehova şi nu mă amestec în treburile acestea... La noi se zice că trebuie să dai Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu. Îmi fac datoria faţă de ce mi se cuvine şi aici nu mă bag”.

În celălalt capăt al satului, Gabriela Graviş este în dilemă: să meargă sau să nu meargă la referendum? Subiectul este unul controversat şi nu mai ştie de cine să asculte. Pe de o parte nu îi convin relaţiile între persoane de acelaşi sex şi faptul că ar putea adopta copii astfel de cupluri. Pe de altă parte, dacă merge la vot, crede că acest lucru ar putea fi înţeles ca un ajutor dat PSD-ului.

„Dacă îi întrebam pe alţii care ştiu mai bine ca noi ne spun să mergem. Dacă îi întrebăm pe alţii, zic să nu mergem. Acuma noi nu mai ştim ce să facem...”

„Şi dumneavoastră ce veţi face?”

„Eu, ca să îmi fac datoria faţă de Dumnezeu, mă duc...pentru că noi suntem ortodocşi şi familia e făcută din bărbat şi femeie şi o să mă duc”.

„Dar despre ce e referendumul acesta? Ce ştiţi dumneavoastră?”

„Noi ştim că se face ca să îşi ceară gay-ii drepturile să se căsătorească”.

„Ce ştiţi despre homosexuali?”

„Ştiu că ei vor să se căsătorească bărbat cu bărbat. Noi nu suntem de acord ca după ce să se o să se aplice legea şi o să se cunune, ei vor ca să înfieze copii, sigur ca şi în alte ţări. Eu nu aş fi de acord cu aşa ceva să fie chinuiţi copiii, să se mărească numărul gay-lor în România. Aceşti copii vor deveni şi ei la rândul lor gay, dacă sunt în final înfiaţi de ei”.

„Nu vi se pare că costă cam mult referendumul acesta? Nu se putea face altceva cu banii?”

„Ba da, ba da costă chiar foarte mult dacă bine am înţeles eu 32 milioane de euro. Eu cred că cu aceşti bani se puteau face cred că aproape trei spitale”.

„Mă gândesc că dacă mă duc, eu nu mă ştiu cu politica şi să nu fac cumva rău ca să aibă PSD-ul vreun favor din asta... ”

Primarul comunei, Traian Simionca, a vrut să dea un exemplu şi, împreună cu familia şi câţiva apropiaţi, s-a hotărât să vină la vot în costum popular, să susţină familia tradiţională.

„Acest vot este un vot normal pe care toţi cetăţenii din această ţară ar trebui să îl exercite. Eu spun că niciodată vreodată în România nu a fost un vot mai important ca acest vot. Acest vot are un rol important pentru viitorul copiilor noştri, pentru noi ca şi români. Nu vreau să discriminez celelalte opţiuni ale altor oameni, dar eu zic ca să lăsăm lumea aceasta cum a lăsat-o Dumnezeu”.

Referendumul pentru familie, desfăşurat în 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00, are la bază iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de după 1989. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.202 persoane cu drept de vot.

Întrebarea adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei este: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici