Referendum Constanţa: 43% prezenţă, după centralizarea datelor din 354 din cele 515 secţii. Pentru validare este nevoie de 50% plus 1

Prezenţa la referendumul privind reorganizarea administrativă a judeţului Constanţa după centralizarea datelor din 354 de secţii de votare dintr-un total de 515 este de 43 %, iar pentru ca referendumul să fie validat este nevoie de prezenţa la urne a 50% plus 1 din numărul total al alegătorilor.

1041 afișări
Imaginea articolului Referendum Constanţa: 43% prezenţă, după centralizarea datelor din 354 din cele 515 secţii. Pentru validare este nevoie de 50% plus 1

Referendum Constanţa: 43% prezenţă, după centralizarea datelor din 354 din cele 515 secţii. Pentru validare este nevoie de 50% plus 1 (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, luni, până la ora 8.00, fuseseră centralizate datele provenite de la 354 de secţii, iar prezenţa este de 43 la sută.

De asemenea, din totalul celor prezenţi la vot 95 la sută au fost împotriva desfiinţării judeţului Constanţa.

Potrivit unui comunicat al PDL Constanţa, în urma numărării efectuate de reprezentanţii PDL în peste 70 la sută din secţiile de votare din judeţul Constanţa prezenţa la vot este de 43,37 la sută.

Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca jumătate plus 1 din numărul total al alegătorilor să voteze.

Locuitorii din judeţul Constanţa au fost chemaţi la referendum, duminică, pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu desfiinţarea judeţului Constanţa.

Referendumul, la care erau aşteptate 632.776 de persoane, a fost organizat în baza unei hotărâri din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa, care a fost contestată însă în instanţă de către prefect, Curtea de Apel dând câştig de cauză Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu (PSD).

Pentru acest referendum Consiliul Judeţean Constanţa a alocat două milioane de lei.

Procesul electoral nu a fost lipsit de probleme, una dintre ele fiind legată de absenţa de la Biroul Electoral de Circumscripţie a angajaţilor de la Direcţia de Statistică din Constanţa, care ar fi urmat să centralizeze datele provenite de la secţiile de votare din judeţ. În condiţiile în care aceştia au lipsit, Biroul Electoral de Circumscripţie a decis ca centralizarea să fie făcută de către angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Măsura a fost contestată de către prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care preciza că această instituţie nu este abilitată să facă centralizarea datelor provenite din secţiile de votare.

O altă problemă reclamată de către prefect, dar şi de reprezentanţii PDL a fost prelungirea cu o oră a referendumului care, în loc să se încheie la ora 20.00, s-a încheiat la ora 21.00. În aceste condiţii, prefectul a anunţat că va face plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral care au luat această decizie încălcând legea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici