REFERENDUM CONSTANŢA: Cetăţenii au decis astăzi dacă vor desfiinţarea judeţului. Procesul electoral s-a încheiat

Referendumul privind desfiinţarea judeţului Constanţa s-a încheiat la ora 21.00, după ce procesul electoral a fost prelungit cu o oră, la cererea PSD şi PNL, iar procesele-verbale de la secţiile de votare vor fi centralizate de angajaţii Direcţiei de Evidenţa Persoanelor, aflată în subordinea CJ.

2831 afișări
Imaginea articolului REFERENDUM CONSTANŢA: Cetăţenii au decis astăzi dacă vor desfiinţarea judeţului. Procesul electoral s-a încheiat

REFERENDUM CONSTANŢA: Cetăţenii au decis astăzi dacă vor desfiinţarea judeţului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, Laurenţiu Marin, a afirmat că după încheierea procesului electoral voturile sunt numărate în cadrul fiecărei secţii de votare, după care procesele-verbale vor fi transmise către Biroul Electoral.

El a mai spus că sacii cu buletinele de vot vor fi duşi la instanţele arondate localităţilor respective.

Procesele-verbale de la secţiile de votare vor fi centralizate de Evidenţa Populaţiei

Procesele-verbale vor fi centralizate, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean, de către reprezentanţii Direcţiei Publice Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, care a organizat acest referendum.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, Laurenţiu Marin, a declarat că s-a recurs la această măsură în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Statistică, care ar fi urmat să centralizeze procesele-verbale, nu s-au prezentat la Biroul Electoral.

Prefectul de Constanţa: Evidenţa Populaţiei nu are atribuţiuni în centralizarea proceselor-verbale

"Biroul Electoral nu are atribuţiuni să valideze rezultatul referendumului, ceea ce dovedeşte încă o dată că ceea ce a făcut Nicuşor Constantinescu este o aberaţie. Să spună Nicuşor Constantinescu cine trebuie să valideze acest referendum. În condiţiile în care era implicat prefectul să organizeze acest referendum, aşa cum spune legea, atunci trebuiau implicate şi autorităţile statului să obţină o validare corectă. Dar atât timp cât îşi organizează singur, nu poate să valideze nimeni ce face la el acasă", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX prefectul Claudiu Palaz.

CITEŞTE ŞI: Ce înseamnă neparticiparea la acest scrutin

Laurenţiu Marin a susţinut că aceştia lucrează cu acelaşi soft folosit de Direcţia de Statistică şi că nu vor fi probleme în acest sens.

Rezultatele acestui referendum urmează să fie validate de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa.

Un număr de 515 secţii de votare din judeţul Constanţa au fost deschise, duminică, de la ora 8.00, pentru referendumul pe tema desfiinţării unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa, fiind aşteptate la vot 632.776 de persoane.

Constănţenii au avut de răspuns cu DA sau NU la întrebarea "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?".

Referendumul a fost organizat în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean Constanţa şi a generat controverse între prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care a acuzat că acţiunea este ilegală, şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu.

Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, a susţinut că după încheierea referendumului va face o plângere penală împotriva lui Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu şi va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii în cazul preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, judecător Claudia Bojin, care ar fi luat hotărâri neconforme cu legea.

Şi în ziua referendumului prefectul a lansat acuzaţii la adresa conducerii CJ Constanţa, afirmând că se încearcă fraudarea votului.

Prefectul a susţinut că la sediul Prefecturii au fost înregistrate mai multe sesizări telefonice din partea preşedinţilor secţiilor de votare prin care se aducea la cunoştinţă faptul că buletinele de vot, autcolantele, precum şi alte materiale necesare desfăşurării referendumului au fost predate de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean fără a se întocmi procese-verbale care să ateste predarea-primirea acestora.

CITEŞTE ŞI: Ce spune Mazăre despre referendumul desfiinţării judeţului Constanţa

Referendumul urma să se încheie la ora 20.00, însă, la solicitarea PSD şi PNL, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa a decis prelungirea cu o oră.

Decizia a generat din nou critici din partea prefectului, dar şi a reprezentanţilor PDL Constanţa, care au anunţat că vor face plângeri penală împotriva membrilor Biroului care au luat această măsură, în condiţiile în care a fost încălcată Legea nr. 3/2010 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care la articolul 34 prevede că scrutinul va începe la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00.

Potrivit numărătorii paralele a PSD, prezenţa la vot la ora 18.00, la nivelul judeţului Constanţa, fără municipiul Constanţa, era de 38,23 la sută.

Printre localităţile care au depăşit procentul de 50 la sută plus 1 se află Grădina - 62,03 la sută, Fântânele - 61,19 la sută, Deleni - 60,65 la sută, Siliştea - 52,88 la sută. La Techirghiol, Cumpăna şi Topraisar prezenţa la vot a fost, până la ora 18.00, de 49 la sută.

CITEŞTE ŞI: Cât a costat organizarea acestui referendum

Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor să voteze.

Datele privind prezenţa la referendum au fost furnizate de PSD, neexistând însă informaţii oficiale în acest sens, în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Statistică nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor de la secţiile de votare.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici