Renate Weber: Intenţia Franţei de a distruge taberele de romi, o măsură a la Berlusconi

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, joi, la RFI România, că intenţia Franţei de a distruge taberele de romi are în mod vădit un caracter discriminatoriu şi că reprezintă o "măsură a la Berlusconi".

67 afișări
Imaginea articolului Renate Weber: Intenţia Franţei de a distruge taberele de romi, o măsură a la Berlusconi

Renate Weber: Intenţia Franţei de a distruge taberele de romi, o măsură a la Berlusconi (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Dacă măsurile pe care le-au gândit acum Palatul Elysée şi Guvernul francez vizează cu precădere sau în mod exclusiv romii, atunci trebuie să spun că ele au în mod vădit un caracter discriminatoriu. Distrugerea taberelor în care se află începe să semene puţin a la Berlusconi. Şi iată că un exemplu prost se poate muta şi în altă ţară", a declarat europarlamentarul Renate Weber la RFI.

În ceea ce priveşte ideea că persoanele care comit infracţiuni vor fi imediat expulzate, Weber a spus că în primul rând ar trebui să se stabilească faptul că este vorba despre o infracţiune.

"Pentru asta, într-un stat de drept, cum îmi place să cred că este Franţa, am avea nevoie de o decizie a unui judecător în acest sens", a conchis Weber.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis, miercuri, în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria, relatează AFP.

Hortefeux a adăugat că jumătate din taberele ilegale de romi şi nomazi din Franţa vor fi desfiinţate în termen de trei luni. Ministrul a estimat la 300 numărul taberelor din ţară.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a convocat pentru miercuri o reuniune specială controversată la Palatul Elysee, pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute în urmă cu circa zece zile într-o localitate din centrul Franţei, când o jandarmerie a fost atacată şi mai multe daune au fost produse, în urma morţii unui tânăr rom, ucis de un jandarm în timpul unei urmăriri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici