REPORTAJ - Cum au ajuns oamenii străzii în adăposturi: Iz de cizme ude, amintiri, umor şi -15 grade - GALERIE FOTO

Zece persoane fără locuinţă, printre care şi doi copii, au fost conduse la adăposturile de noapte, miercuri spre joi, când s-au înregistrat temperaturi de -15 grade Celsius, cu SUV-urile Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, unde au lăsat amintiri, triumful supravieţuirii, iz de alcool şi de cizme ude.

2834 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Cum au ajuns oamenii străzii în adăposturi: Iz de cizme ude, amintiri, umor şi -15 grade - GALERIE FOTO

REPORTAJ - Cum au ajuns oamenii străzii în adăposturi: Iz de cizme ude, amintiri, umor şi -15 grade (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Primul care a umplut unul dintre cele trei SUV-ul ale Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti cu un miros neaoş de alcool şi o nuanţă de haine îmbâcsite a fost un bărbat de 43 de ani, care a acceptat "de curiozitate" să fie dus la unul dintre cele nouă adăposturi de noapte din Capitală.

GALERIE FOTO

Mircea, pe numele lui, destul de bine "echipat" pentru supravietuirea urbană, le mărturiseşte poliţiştilor că a trăit pe străzi şi în Germania, în timp ce echipajul încearcă să găsească un loc liber într-unul din adăposturile de noapte. La 21.30 acestea sunt deja pline de oameni ai străzii.

"În Germania, viza îmi expirase de trei ani, când m-au prins. Mă feream să ajung în adăposturi. Până la urmă, de la bere mi s-a tras şi atunci şi m-au trimis înapoi. Beau, dar cu criza asta, porţia mi s-a redus la jumătate. Mai mult de curiozitate am acceptat să vin, că am eu unde să stau, la o centrală", le spune Mircea poliţiştilor.

Potrivit indicaţiilor primite prin dispecerat, aceştia l-au dus pe Mircea întâi la Spitalul "Sfântul Pantelimon" pentru analize, apoi la adăpostul de noapte situat la Faur - Poarta 4.

Le spune poliţiştilor că avea un prieten care locuia în zonă, replicându-le, la sugestia acestora că l-ar putea vizita dimineaţa următoare, că acesta a murit de SIDA, în urmă cu trei ani.

"S-a uşchit repede, înaintea mea! Făcea mişto de mine, că o să mor pe străzi, dar el a murit în casă", spune Mircea, referindu-se la supravieţuirea lui pe străzi ca la un triumf, în detrimentul celor care au o casă.

În adăpostul Faur - Poarta 4 trei asistenţi sociali l-au preluat pe bărbat, unul dintre aceştia spunându-i că este îmbrăcat exact ca un spaniol pe care îl cazaseră cu câteva zile în urmă, cu excepţia faptului că acesta din urmă purta papuci.

"Papucii nu s-au potrivit", spune Mircea cu un umor negru, dispărând apoi într-una din camerele cu un miros greu, de cizmă udă de cazac.

Maşinile Poliţiei Locale se umplu la Gara de Nord, către miezul nopţii, când temperaturile au coborât la -15 grade Celsius, cu trei bătrâni şi doi băieţi.

Ultimii, trăgând pe-ascuns, pe rând, dintr-o pungă cu Aurolac, în timp ce echipajul îi ducea spre adăpostul Theodor Pallady, au transformat atmosfera din SUV într-una asemănătoare cu cea a dintr-o fabrică a mult-îndrăgitului colorant sintetic.

Doar bătrânii au fost acceptaţi în adăpostul de noapte, cei doi copii fiind trimişi la Centrul de Primire Minori "Pinocchio", ocazie cu care au umplut cu miros de "vise" şi celălalt SUV al Poliţiei Locale.

Printre cei rămaşi se numără şi un bătrân de 75 de ani, cu un căciuloi negru, de tip rusesc, pe cap şi nişte papucei rupţi în picioare, dar şi un bărbat 56 de ani, cu o mustaţă boierească, stufoasă, care îi povesteşte asistentului social că până să doarmă prin trenurile ajunse în depoul Gării de Nord, avea casă "pe Dorobanţi".

"Am avut casă pe Dorobanţi, acum nu mai am pe nimeni, casa mi-au luat-o cu forţa. Eu dorm pe trenuri, iar acum am avut parte de o tură mai nasoală, m-au dat jos ciocănarii. Deocamdată nu locuieşte nimeni în casa mea, a cumpărat-o unul care a venit din Franţa, e prin Parlament", a povestit bărbatul.

Următoarea destinaţie a echipajului Poliţiei Locale a fost pasajul de la Universitate, unde o femeie de aproximativ 50 de ani se postase strategic pe o sacoşă, lângă unul dintre stâlpii de susţinere, ferită de curenţii de aer care intrau în pasaj.

Femeia, care avea un ochi învineţit, a refuzat să fie dusă la un adăpost de noapte şi orice cooperare cu poliţiştii răspunzând, repetitiv - "Nu-nu!" - la orice întrebare pe care aceştia i-au adresat-o, apoi a părăsit pasajul, întrebându-i retoric: "Na, e mai bine afară?!".

"Nu putem să-i luăm împotriva voinţei lor, pentru că, odată ajunşi la adăpostul de noapte, fac scandal şi îi deranjează pe ceilalţi. În cele mai multe cazuri le faci un bine că-i duci la adăpost, dar în unele cazuri le faci rău celorlalţi. În noaptea asta, cei mai mulţi (n.n. - oameni ai străzii) s-au dus singuri la adăposturi, odată cu lăsarea întunericului, după ce au aflat unde sunt acestea şi care sunt condiţiile acolo. Odată ajunşi, primesc nişte haine de schimb, fac baie, apoi primesc o masă caldă şi un pat", a spus unul dintre poliţişti.

(Material de Ionut Muresan, ionut.muresan@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici