REPORTAJ: Daniela Ion a absolvit cu 10 Colegiul "Hasdeu" din Buzău. Vrea să studieze Medicina în ţară - FOTO

Daniela Ion tocmai a absolvit Colegiul "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Buzău cu media 10, fiind şefă de promoţie. E timidă şi serioasă şi spune că se pregăteşte să studieze Medicina în ţară şi că va pleca în străinătate dacă va avea şansa, însă se va întoarce pentru a aduce cu ea ce a învăţat acolo.

2720 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Daniela Ion a absolvit cu 10 Colegiul "Hasdeu" din Buzău. Vrea să studieze Medicina în ţară - FOTO

Daniela Ion (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Daniela Ion este şefă de promoţie la Colegiul Naţional "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Buzău, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din ţară, unde au studiat renumiţi medici, cercetători sau scriitori, între care George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, şi Constantin I. Parhon, creatorul şcolii româneşti de endocrinologie.

La prima vedere, este o tânără timidă, cu privirea în pământ mai tot timpul, extrem de serioasă, dar care îşi arată adevărata personalitate abia când începe să dialogheze. Daniela, care a studiat la o clasă cu profil matematică-informatică bilingv, spune că performanţa de a absolvi o asemenea şcoală cu media 10 vine din muncă multă, dar şi din ambiţie.

"Am avut media 10 în toţi cei patru ani, dar şi înainte. Am luat, însă, şi note mai mici şi atunci a trebuit să muncesc mai mult, să le îndrept. Când am venit la liceu, în prima zi, am fost prima la repartizarea computerizată, domnul director mi-a spus mie şi unui coleg că dacă am venit cu 10 să-i arătăm că nu am venit pe degeaba şi să termin şi liceul cu 10. M-a motivat şi iată că am reuşit", susţine tânăra.

Deşi ar putea să meargă să studieze la orice şcoală din lume, Daniela Ion va rămâne în România. A ales Medicina, chiar dacă ştie că va da piept cu multe greutăţi: va trebui să studieze ani întregi, după care ştie că va primi un salariu nesatisfăcător şi va lucra în condiţii în care echipamentele medicale nu o vor ajuta mereu şi nu vor fi la înălţimea celor din spitalele din străinătate.

"Voi urma Medicina în România. Mi-ar plăcea să rămân aici, e mai bine să rămâi legat de propria ţară. Dar, dacă mi se va oferi o oportunitate să merg în străinătate, e posibil să o accept. Şi apoi să aduc aici ce am învăţat acolo şi să fac astfel încât cei care urmează Medicina după mine să aibă motive să rămână aici. Dacă vom avea aceleaşi posibilităţi de angajare, salarii, echipamente, nu vom mai avea niciun motiv să plecăm în străinătate", spune Daniela Ion.

Ea povesteşte că a studiat foarte mult şi şi-a sacrificat timpul pentru a ajunge la performanţa de astăzi, însă nu regretă nimic: "A fost nevoie să sacrific din timpul meu, dar m-a ajutat pentru că prietenii mei sunt colegii mei, veneam în fiecare zi la şcoală, îi aveam lângă mine, şi aşa şi a fost mai simplu, restul nu mai contează. I-am avut pe ei şi am fost fericită alături de ei".

Cât despre bacalaureat, adolescenta susţine că nu are nicio emoţie, pentru că a studiat în toţi cei patru ani de liceu, iar un astfel de examen nu îi poate crea probleme: "Nu am emoţii pentru BAC, în cei patru ani nu am stat degeaba, m-am pregătit din a IX-a, BAC-ul îţi cere să arăţi ce ai învăţat în liceu. În orele de examen trebuie să scrii pe o foaie ce ai învăţat, iar eu ştiu ce pot. Voi avea grijă ca ceea ce s-a întâmplat aici, în acest liceu, să duc mai departe, să mă asigur că lumea va şti ce pot şi cine sunt elevii «hasdeeni»".

Daniela spune că nu are un secret pentru performanţa la care a ajuns, însă e important "să nu vii trist la şcoală şi disperat să ajungi acasă".

"Fiecare trebuie să îşi găsească propriul ritm, dacă realizezi un echilibru şi când vii la şcoală nu eşti trist, obosit, disperat să ajungi acasă, atunci va fi bine. La şcoală trebuie să fii vesel, colegii te vor vesel, profesorii aşteaptă să fii vesel, să arăţi că vrei să înveţi şi că-i înţelegi. Profesorii mi-au cerut mult din primele zile, îţi intri în ritm, e greu ca apoi să mai pierzi ritmul obţinut. Şi eu, şi colegii ne vom afirma şi de acum încolo. Au însemnat prietenie cei patru ani de liceu. E nevoie de multe sacrificii, dar când îţi doreşti să fii bun nu te gândeşti la sacrificii", mai spune Daniela Ion.

Profesorii care i-au îndrumat paşii Danielei în cei patru ani de liceu spun despre ea că e "prea" serioasă, de o inteligenţă sclipitoare, atentă la detalii, care ar face carieră în cercetare.

"În clasa a IX-a majoritatea elevilor care intră au o timiditate a lor, au o stare de aşteptare, de căutare a unor repere, era greu să diferenţiezi temperamental, intelectual, elevii între ei, nu am remarcat-o de la început, În schimb, având o disciplină exactă şi dificilă, Logica, deşi clasa avea un nivel foarte ridicat, câţiva copii au fost remarcaţi prin acuitatea gândirii, puterea lor de a pătrunde problemele puse în discuţie, iar ea face parte dintre ei. E de o modestie aparte, seriozitate, o stare meditativă pe care ea o avea la fiecare oră, indiferent că mai târziu am făcut Economie sau Filosofie, o persoană interogativă, capabilă să-şi pună probleme şi să înţeleagă lucrurile mai profund, mai aplicat ca ceilalţi. O persoană deosebită. Un copil cu un IQ peste medie, iar când această inteligenţă se suprapune pe muncă serioasă, ea fiind un temperament flegmatic, predispus la muncă, la lectură, la aprofundare, atunci performanţa vine de la sine", povesteşte profesorul Laurenţiu Ţepeluş.

Profesor al Danielei în toţi cei patru ani de liceu, Ţelepuş spune că aceasta este inteligentă, dar "munca a făcut ca inteligenţa ei să sclipească".

"Întotdeauna în prima bancă, serioasă şi atentă la tot. Am încercat să o scot uneori din starea ei, mai făceam o glumă, era imperturbabilă, răspundea ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Dacă ar lucra în cercetare ar ajunge la performanţe deosebite. Sper să ajungă un nume de rezonanţă în cultura sau ştiinţa din România. Cred că va fi un medic bun, dar ar putea face mult mai mult", mai spune cadrul didactic.

Şi dirigintele Danielei Ion, Sebastian Popescu, profesor de limba engleză, are numai cuvinte de laudă despre aceasta.

"Este unicat, are trăsături specifice, are acea privire tăioasă, poate uneori nu priveşte în ochi, lasă garda jos, dar în momentul în care te-a privit şi a spus ceva, atunci ştii cu cine ai de-a face. Aparent, e o persoană fragilă. Poate câteodată era tăcută la clasă şi uneori am făcut eforturi să comunice, dar până la urmă au reuşit. E o inteligenţă sclipitoare, are un tip de înţelegere mai adâncă decât ceilalţi", spune profesorul.

Vineri, absolvenţii claselor a XII-a de la Colegiul Naţional "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Buzău au sărbătorit absolvirea liceului printr-o festivitate devenită tradiţie, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai buni elevi ai promoţiei, fiind apreciaţi nu doar cei cu rezultate excepţionale la învăţătură, ci şi cei care au fost implicaţi de-a lungul anilor în diverse proiecte ori activităţi extraşcolare.

La eveniment au fost prezenţi sute de elevi, părinţii acestora, profesori, dar şi autorităţi locale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici