REPORTAJ: După două săptămâni la limită din cauza nămeţilor, localnicii din Hreasca au primit ajutoare - FOTO

Hreasca, un sat din Vaslui, la capătul lumii, unde peste 400 de suflete stau cât e ziua de lungă şi se uită spre singura cale de acces în sat, un drum acoperit de două săptămâni de nămeţi cum nu s-au mai văzut, în speranţa că poate o ajunge cineva şi la ei.

866 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: După două săptămâni la limită din cauza nămeţilor, localnicii din Hreasca au primit ajutoare - FOTO

REPORTAJ: După două săptămâni la limită din cauza nămeţilor, localnicii din Hreasca au primit ajutoare (Imagine: Teodor Istrate/Mediafax Foto)

Mulţi dintre ei sunt bolnavi, dependenţi de medicamente şi aproape fără speranţă că ar mai putea ieşi din iarna aceasta. Cei mai optimişti par a fi copiii, care nu realizează prea bine ce se întâmplă. S-au obişnuit şi cu senzaţia de foame, devenită aproape o normalitate.

Singurul care a reuşit să răzbată prin zăpada de aproape un metru ce acoperă drumul de pe dealul care parcă nu se mai termină este primarul comunei. Cineva i-a împrumutat până în primăvară un buldo-exacavator cu care să poată ajunge la acei oameni izolaţi.

"Într-o noapte, s-au urcat pe un deal de la marginea satului şi au sunat la 112 că mor oamenii, că li s-au terminat pastilele. Am făcut listă, le-am cumpărat doctoriile şi am urcat pe tractor să le duc. Am ajuns acolo pe la unu noaptea, după ce am mers ore întregi prin pustietate, pe un deal pe unde ştiam eu că ar fi drumul comunal ce leagă Coroieştiul de Hreasca. Ceva înfricoşător, ce numai la televizor vezi", a mărturisit primarul Cristian Lungu.

Speranţele localnicilor din Hreasca că va ajunge cineva şi la ei, în afară de primar, s-au împlinit la acest sfârşit de săptămână, când oameni inimoşi le-au trimis trei tone de pâine, apă şi alimente de bază.

"Nu ştim exact ce ne-au dat aici, în saci, dar sigur sunt bunătăţi. Chiar şi pâinea noastră cea de toate zilele este pentru noi, cei de aici, din Hreasca, un lux. De aproape două săptămâni, de când suntem captivi aici în sat, nu mai avem nimic. După ce a nins şi zăpada ne-a blocat, cele două chioşcuri din sat au terminat tot în două zile. Nu mai este nimic pe rafturi. Nici măcar nu au mai deschis. Ce să facem?! Ne-am învăţat. Poate că ieşim din iarnă cu ce ne-au adus oamenii ăştia", spune mătuşa Mărioara.

Satul Hreasca, aparţinând comunei Coroieşti, este unul dintre satele vasluiene izolate din cauza urgiei naturii.

După ce s-a luptat de unul singur, cât a putut, cu nămeţii, primarul din Coroieşti a strigat după ajutor şi, în mod neaşteptat, l-a şi primit. De la şefii Consiliului Judeţean şi Prefecturii. Unul a reuşit să deszăpezească drumul dintre Coroieşti şi Hreasca, celălalt a făcut rost de ajutoare de la un vechi prieten, primarul comunei sălăjene Crasna, care a mobilizat populaţia în acest sens.

Convoiul cu ajutoare a avut însă de trecut un hop, deloc uşor. Deşi fusese deszăpezit cu o seară înainte, în dimineaţa în care convoiul cu ajutoare urma să străbată distanţa de şapte kilometri dintre cele două localităţi, drumul a fost din nou acoperit de zăpadă tot din cauza viscolului.

Primarul din Coroieşti, deja obişnuit cu nămeţii şi cu lupta zăpada, s-a urcat din nou pe buldo-excavator şi a făcut pârtie, astfel încât convoiul cu ajutoare să poată ajunge la oameni, după o operaţiune care a durat aproape şapte ore.

Alimentele au fost aduse în sfârşit în sat în cursul serii, iar localnicii, care se învârteau în jurul convoiului încă de când era pe drum, s-au aşezat la rând, la intrarea în sat, nerăbdători să-şi ridice ajutoarele, după două săptămâni în care s-au aflat la limită.

(Material realizat de Teodor Istrate, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici