REPORTAJ: Tânăra din Buzău care a returnat un portofel cu 1.000 lei va avea o casă nouă până la Crăciun. Membrii trupei Voltaj ajută la construirea locuinţei - FOTO

La opt luni după ce a găsit pe stradă un portofel cu aproape 1.000 de lei pe care l-a returnat, gestul ei impresionând sute de persoane care au încercat să o ajute, buzoianca Loredana Neagu, de 20 de ani, locuieşte în continuare în casa ei dărăpănată, dar până la Crăciun va avea o locuinţă nouă.

8047 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Tânăra din Buzău care a returnat un portofel cu 1.000 lei va avea o casă nouă până la Crăciun. Membrii trupei Voltaj ajută la construirea locuinţei - FOTO

Călin Goia, Voltaj (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Tânăra de etnie romă, din localitatea buzoiană Berca, mamă a doi copii - o fetiţă în vârstă de un an şi un băiat de patru ani - a găsit pe stradă, în luna aprilie, un portofel cu aproape 1.000 de lei şi cu acte, pe care l-a predat Poliţiei. Ea spunea atunci că niciodată în viaţa ei nu a văzut atât de mulţi bani şi că niciun moment nu s-a gândit că şi i-ar putea însuşi.

În urma gestului său, sute de persoane sau organizaţii i-au sărit în ajutor, oferindu-i bani, materiale de construcţii pentru a-şi ridica o casă sau haine pentru cei doi copii.

În luna noiembrie, Asociaţia ”Habitat for Humanity” România a început lucrările pentru construcţia unei case pentru Loredana.

Zeci de voluntari din întreaga ţară, dar şi din străinătate au pus umărul la ridicarea locuinţei, printre aceştia aflându-se şi membrii trupei Voltaj, care au mers marţi la Berca.

”Ne-am hotărât să punem umărul pentru că ştim gestul pe care l-a făcut Loredana. Ne gândim că lumea ar trebui să ştie că ajutorul poate fi oferit în foarte multe feluri. Nu poţi ajuta cu bani sau obiecte, există şi acest fel de ajutor şi oricine îl poate da. Este pentru prima dată când participă toată formaţia la o astfel de acţiune, până acum a mai participat doar Călin. Decizia de a ne implica a venit şi în ton cu noul nostru single «De la capăt» iar astăzi Voltaj a luat-o de la capăt cu această activitate”, a spus Gabriel Constantin, unul dintre membrii trupei Voltaj, care marţi a zugrăvit pereţii unui dormitoar al casei în care va locui Loredana.

Valeriu Ionescu, un alt membru al trupei Voltaj, a explicat că se ocupă de finisaje, după ce colegii săi au zugrăvit.

”Eu sunt la finisaje, dau cu o pensulică pe unde n-au dat ei bine cu trafaletul. Nu e greu. Pentru colegii mei care pun parchetul este mai greu. Tatăl meu e constructor, şef de santier, îi calc pe urme se pare, eu sunt acum diriginte de şantier, mai mult cu indicaţiile”, a spus Valeriu Ionescu.

Solistul trupei Voltaj, Călin Goia, a pus parchetul în casa Loredanei.

”De mai bine de cinci ani lucrez cu această asociaţie, îi sprijin cum pot, cu mediatizarea, cu ce putem, ducem vestea pentru ca lumea să afle că se poate face ceva. E o luare de poziţie, un exemplu. Am văruit, am dat cu glet, pun parchetul, nu e aşa greu. La final vom avea satisfacţia că dormitorul este pus de noi”, a afirmat Călin Goia.

Toate lucrările făcute marţi au avut loc în prezenţa Loredanei.

Tânăra locuieşte în continuare în casa ei dărăpănată, cu două camere, la marginea localităţii Berca, alături de cei doi copii ai săi, de părinţi, de cei cinci fraţi şi de nepoţi, în total 14 oameni. Într-o cameră sunt trei paturi, în timp ce mama Loredanei îşi aşterne o plapumă pe jos pentru a se putea odihni noaptea.

Loredana spune însă că viaţa i s-a schimbat radical după ce oameni din întreaga ţară au reacţionat la povestea ei şi speră că de Crăciun se va putea muta în noua casă şi le va putea împodobi copiilor un brăduţ, de care până acum nu s-au putut bucura.

”Le mulţumesc tuturor, nu mă aşteptam ca gestul meu din primăvară să aibă aşa urmări. Eu spun că trebuie să faci un bine din suflet, nu să aştepţi o recompensă. Fiecare ajutor pentru mine a contat, indiferent cât si cum a fost Sper să fie gata căsuţa mea pana la Crăciun. E greu acolo unde trăim, într-o cameră mi-a plouat acum. Copiii abia aşteaptă să se mute în casa lor nouă. Pe băiat l-am adus aici şi i-am spus că va avea dormitorul lui. Era în al nouălea cer, s-a bucurat enorm”, a afirmat Loredana Neagu.

Casa în care va locui tânăra costă 20.000 de euro, are 60 de metri pătraţi şi este compusă din două camere, un living, baie şi bucătărie, fiind construită pe o structură de lemn şi un teren oferit cu titlu de cesiune pe durata de viaţă a clădirii de către Primăria Berca.

”Ne-am apucat de casă la sfârşitul lunii noiembrie, acum suntem la finisaje, sperăm ca până la Crăciun să fie gata, iar Loredana să se poată bucura de tot confortul acestei locuinţe. Loredana a fost zi de zi pe şantier şi a muncit cu voluntarii. E un suflet minunat, are o educaţie aparte şi valorile ei sunt cele care ne-au făcut pe noi să facem acest pas, să o ajutăm să aibă o casă nouă. Ea ne-a arătat demnitate, cinste şi dorinţa de a munci, valori pe care şi noi le promvăm!”, a spus, la rândul său, Loredana Modoran, reprezentant al Asociaţiei ”Habitat for Humanity” România.

Aceasta a explicat că materialele de construcţie şi toţi banii folosiţi pentru construirea casei au venii din donaţii - au fost companii care au donat materiale, iar mâna de lucru a fost asigurată de voluntari din companii.

După ce va fi terminată, casa va trebui mobilată şi există promisiuni de la oameni care ştiu povestea Loredanei şi care o vor ajuta cu mobilă.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici