Reputatul avocat Victor Anagnoste a decedat

Avocatul Victor Anagnoste - cel care a fost maestrul lui Petre Ninosu şi al multor personalităţi din domeniul dreptului - a decedat la vârsta de 82 de ani, au declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei.

2622 afișări

Victor Anagnoste, născut la 21 martie 1928, la Bârlad, a fost senator român în legislatura 1990-1992, ales în municipiul Bucureşti pe listele partidului FSN, dar a demisionat în 1991.

Victor Agnoste a fost avocat de profesie.

El a fost soţul actriţei Gina Patrichi până în martie 1994, când artista a decedat.

"Uniunea Naţională a Barourilor din România exprimă profundul regret pentru stingerea din viaţă a celui care a fost distinsul avocat Victor Anagnoste, preşedinte de Onoare al Uniunii Naţionale a Barourilor din
România, un model de probitate morală şi competenţă profesională. După anul 1990, Uniunea Avocaţilor din România a fost organizată prin eforturile deosebite ale primului său preşedinte, avocatul Victor Anagnoste iar personalitatea sa a fost, este şi va rămâne în panteonul personalităţilor publice care s-au implicat în totalitate în reconstrucţia profesiei de avocat după anul 1989", se aratã în comunicatul Uniunii, remis agenţiei MEDIAFAX.

Victor Anagnoste, imediat după terminarea studiilor universitare, a devenit avocat. A profesat iniţial în cadrul Biroului colectiv de asistenţă juridică Bârlad. A fost preşedinte al Colegiului de avocaţi Galaţi.

"În Baroul Bucureşti a deţinut în mai multe mandate succesive calitatea de vicepreşedinte al Colegiului de Avocaţi Bucureşti şi de membru al consiliului Baroului. Începând din anul 1990, după adoptarea Decretului - Lege nr. 90/28 februarie 1990 privind unele măsuri pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, la a cărui iniţiere s-a implicat plenar, a deţinut până în anul 1999 funcţia de Preşedinte al Uniunii Avocaţilor din România. - În legislatura 1990 -1992 a fost ales senator şi membru al Comisie de redactare a proiectului Constituţiei României", precizează sursa citată.

În perioada în care Victor Anagnoste a fost preşedinte al Uniunii Avocaţilor din România, profesia de avocat s-a afirmat pe plan intern şi internaţional. Şi ca urmare a eforturilor sale personale, Uniunea Avocaţilor din România şi-a reluat activitatea în cadrul Uniunii Internaţionale a Avocaţilor.

"Eforturile sale personale deosebite s-au încununat odată cu adoptarea Legii nr.51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, un model de legislaţie a profesiei de avocat, care a preluat standardele de reglementare ale profesiei din ţările cu democraţie avansată.Prin activitate desfăşurată în spaţiu public, avocatul Victor Anagnoste a adus o contribuţie decisivă la construcţia instituţională şi consolidarea statului de drept, în care apărarea prin avocat a devenit o adevărată piatră de temelie. Congresul Avocaţilor din anul 1999, l-a ales Preşedinte de Onoare al Uniunii Avocaţilor din România, calitate în care nu a precupeţit niciun efort pentru consolidarea şi apărarea profesiei de avocat. Pentru activitatea desfăşurată a fost răsplătit cu numeroase distincţii interne şi internaţionale", notează UNBR.

Uniunea Naţională a Barourilor din România îşi exprimă profunda compasiune pentru pierderea suferită şi transmite condoleanţe familiei îndurerate.

Corpul lui Victor Anagnoste va fi depus, luni, 28 februarie, la Palatul Parlamentului, înmormântarea avocatului urmând a avea loc în 1 martie, la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici