Retrocedarea a 3,7 hectare din Parcul Plumbuita, respinsă de Curtea de Apel Bucureşti

Retrocedarea unui teren în suprafaţă de 3,7 hectare aflat în Parcul Plumbuita a fost respinsă printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, vineri, după ce, în anul 2007, instanţa a dispus restituirea în natură a acestui teren, anunţă Primăria Sectorului 2.

289 afișări
Imaginea articolului Retrocedarea a 3,7 hectare din Parcul Plumbuita, respinsă de Curtea de Apel Bucureşti

Retrocedarea a 3,7 hectare din Parcul Plumbuita, respinsă de Curtea de Apel Bucureşti

Potrivit sursei citate,decizia Curţii de Apel Bucureşti de vineri este definitivă, dar nu irevocabilă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Reprezentanţii administraţiei publice a Sectorului 2 au mai arătat că, începând cu anul 1999, a fost promovată pe rolul instanţelor de judecată acţiunea formulată de Bărbulescu Constantin şi continuată de succesorii acestuia - Teodora Bărbulescu, Anca Maria Hanganu şi Rodica Eugenia Coroi -, vizând restituirea unei suprafeţe de şase hectare de teren, situată în incinta Parcului Plumbuita, în contradictoriu cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Ulterior, au fost introduse în cauză şi alte instituţii, respectiv Administraţia Domeniului Public Sector 2 şi statul român prin Ministerul Finanţelor, iar acţiunea a fost restrânsă la suprafaţa de 37.282,16 de metri pătraţi, precizează sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2, în 2007, prin Decizia civilă nr. 339 din 15 mai 2007 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 39012/2/2005 s-a dispus restituirea în natură către moştenitorii lui Bărbulescu Constantin, a unei suprafeţe de teren de 3,728 de hectare în Parcul Plumbuita.

"Analizând actele transmise, inclusiv expertiza de identificare efectuată în dosar, precum şi documentele existente în evidenţa Serviciului Cadastru Fond Funciar al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, am constatat că terenul restituit a fost (parţial) greşit identificat, o parte din terenul restituit aparţinând altor persoane. De asemenea, au fost identificate o serie de documente ce atestau că întreaga suprafaţă de teren a făcut obiectul unei exproprieri pentru cauză de utilitate publică încă din anul 1943", arată reprezentanţii PS2.

În acest context, Primăria Sectorului 2 a formulat cerere de intervenţie în interesul Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi Administraţiei Domeniului Public, fiind comunicate şi actele ce demonstrează amplasamentul greşit al terenului restituit de către instanţa de apel, precum şi documente ce atestau existenţa titlului legal al statului asupra terenului restituit.

Primăria Sectorului 2 a depus la dosar o copie de pe Monitorul Oficial în care a fost publicată Legea 708/27 octombrie 1943, privind declararea de utilitatea publică a terenului în discuţie, fiind inserată menţiunea că terenul din jurul Mănăstirii Plumbuita, perimetru ce include proprietatea reclamanţilor, se va transforma într-un parc natural, plătindu-se şi costul exproprierilor, mai precizează sursa citată.

Totadată, din compararea actelor de proprietate şi analiza planurilor vechi de delimitare a amplasamentelor, reprezentanţii administraţiei publice de sector au constatat că amplasamentul real al proprietăţii reclamanţilor - moştenitorii lui C. Bărbulescu, se află parţial sub apele Lacului Plumbuita şi în zona de protecţie a lacului şi parţial în zona afectată de investiţii pentru cauză de utilitate publică - Parcul Plumbuita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici