România ar putea avea salarii minime pe economie diferite pentru fiecare sector de activitate

Confederaţiile sindicale au propus, vineri, împărţirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar însemna că în România ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.

1450 afișări
Imaginea articolului România ar putea avea salarii minime pe economie diferite pentru fiecare sector de activitate

România ar putea avea salarii minime pe economie diferite pentru fiecare sector de activitate (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat vineri, după întâlnirea Comisiei de dialog social de la Ministerul Muncii, că cele cinci confederaţii sindicale au propus un model de împărţire a sectoarelor economiei în 39 astfel de zone de activitate.

Dandea a precizat că Ministerul Muncii a sugerat ca în următoarele zile propunerea să fie analizată atât de reprezentanţii ministerului, cât şi de confederaţiile patronale.

Este posibil ca primele contracte sectoriale să fie încheiate în toamnă, a mai spus vicepreşedintele "Cartel Alfa".

La rândul său, secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Adrian Izvoranu, a declarat că la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizaţiei Internaţionale a Muncii sunt 21 de sectoare.

Potrivit acestuia, dacă propunerea sindicaliştilor va fi acceptată, România va avea, cu tot cu salariul minim pentru bugetari, 40 de salarii minime.

"Guvernul va identifica cel mai mic salariu şi îl va declara salariul minim pe economie", a spus Izvoranu.

Potrivit acestuia, din punct de vedere numeric, cel mai mare sector de activitate este comerţul, cu circa 700.000 de angajaţi, iar cel mai mic sector are aproximativ 35.000 de angajaţi.

În prezent, în Românai sunt două salarii minime pe economie, respectiv 670 de lei propus de Guvern şi 710 lei prevăzut în Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici