România va avea, din 2013, prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer

România va avea din 2013 pentru prima dată o clinică de recuperarea a pacienţilor cu cancer, care va fi construită pe Valea Nerei, unde bolnavii vor fi învăţaţi cum să lupte cu toate armele împotriva cancerului, a declarat joi directorul executiv al Fundaţiei "Sfânta Irina", dr. Pavel Chirilă.

1243 afișări
Imaginea articolului România va avea, din 2013, prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer

România va avea, din 2013, prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer (Imagine: Shutterstock)

Centrul pentru Recuperare Oncologică urmează să fie ridicat în Valea Nerei, în judeţul Caraş Severin. Clinica va oferi îngrijire post-tratament bolnavilor de cancer în stadii incipiente şi va încorpora, de asemenea, un departament de cercetare pentru prevenţia şi depistarea precoce a cancerului.

Unitatea va fi organizată într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de paturi. Bolnavii de cancer în stadii incipiente vor fi găzduiţi în saloane cu un pat, unde vor urma o cură de 14 zile.

"Ne dorim să-i ajutăm pe români să găsească în ei puterea şi căile de a lupta, hotărârea de a trăi, de a se întoarce din pat înapoi la birou şi la viaţa lor normală", a declarat, joi, Pavel Chirilă, iniţiatorul proiectului şi al celui privind îngrijirile paleative.

Directorul executiv al Fundaţiei "Sfânta Irina" a spus că bolnavii vor avea la dispoziţie în Clinica "Nera" cei mai buni specialişti şi îngrijire dedicată, la nivelul celor din Occident. Astfel, pacienţii vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie şi vor învăţa să menţină un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.

"Bolnavul de cancer schimbă total stilul de viaţă, iar de aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungată teama de moarte care îi face depresivi şi din cauza căreia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentaţiei, a trupului, a somnului şi a muncii. Bolnavilor din România li se cuvin un alt statut şi îngrijiri la fel ca orice bolnav din ţările occidentale. Din 2013 ei vor avea îngrijirile cele mai bune la noi, în România", a adăugat medicul Pavel Chirilă.

La rândul său, medicul Cornel Mateescu de la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat, joi, că boala oncologică poate fi învinsă, el exemplificând cu situaţia din SUA, unde 11 milioane de bolnavi au reuşit să se trateze.

"Nu avem certitudinea că această celulă cancerosă a dispărut total, pentru că ea este în organismul uman de când ne naştem. Este celula perfectă, veşnic tânără, care nu îmbătrâneşte. Ea poate să trăiască şi pe cont propriu. Dar ea nu trebuie să primească hrana de care are nevoie. Sunt printre adepţii teoriei că excesul de carne şi de mezeluri contribuie la apariţia şi întreţinerea cancerului. O alimentaţie cât mai naturală, bio, este binevenită pentru stoparea evlouţiei bolii", a subliniat Cornel Mateescu.

El a menţionat că zeci de români află zilnic că au cancer, iar ei au nevoie să primească îngrijirile medicale cele mai bune aici, în România.

Lucrările de construcţie la Clinica Nera vor începe în martie 2012 şi se vor finaliza în august 2013.

Centrul este realizat printr-un proiect de finanţare în cadrul POSCCE Axa Prioritară 2 - Competitivitate prin CDI, Operaţiunea 2.3.2. Contractul, în valoare totală de 4,5 milioane de euro, a fost semnat în august 2011, pentru o finanţare de aproape 70% din valoarea eligibilă, pentru restul fiind necesar aportul beneficiarului.

În acest context, Pavel Chirilă a demarat o campanie de strângere de fonduri în care speră să obţină un milion de euro, a înfiinţat un teledon unde pot fi făcute donaţii de 2 euro (prin SMS la 890 în reţelele Vodafone, Orange, Cosmote) şi a vorbit cu zece mari companii care să doneze impozitul pe venit şi 3% din cifra de afaceri. Potrivit acestuia, dacă fondurile colectate nu vor fi suficiente, atunci va apela la contracte de cercetare cu alte ţări prin care să obţină bani europeni.

Potrivit medicului, aceste demersuri sunt necesare pentru ca bolnavii care ajung în centrul de recuperare să nu plătescă bani. El a spus că îngrijirea unui bolnav de cancer costă peste 200.000 de euro, iar în clinica de recuperare o cură de 15 zile ar fi de aproximativ 1500 de euro, dar aceste costuri se încearcă să fie acoperite.

"Nici în clinica «Fundaţiei Irina» pentru îngrijiri paleative bolnavii nu plătesc, întrucât o parte din sume sunt acoperite de către CNAS, iar restul de către fundaţie", a precizat Chirilă.

Fundaţia "Sfânta Irina" a fost înfiinţată în 1998 de către un grup de medici - cadre universitare, cercetători, rezidenţi, specialişti - în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii bolnavilor de cancer.

În 2006, fundaţia a construit Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfânta Irina", care are ca scop îngrijirea specializată a bolnavilor de cancer şi leucemie aflaţi în stadiu avansat. În cadrul acestui centru, specialiştii oferă asistenţă medicală, socială, psihologică şi spirituală atât bolnavilor, cât şi familiilor acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici