Romii suceveni au sărbătorit "Joia Verde" cu muzică, miel la proţap, pască, cozonac şi ouă roşii - FOTO

Romii suceveni au sărbătorit, joi, în localitatea Gulia, din oraşul Dolhasca, cu miel la proţap, pască, cozonac şi ouă roşii ,"Paştele Romilor" sau "Joia Verde", o manifestare care se desfăşoară de peste 70 de ani într-o poiană a pădurii de la marginea satului.

341 afișări
Imaginea articolului Romii suceveni au sărbătorit "Joia Verde" cu muzică, miel la proţap, pască, cozonac şi ouă roşii - FOTO

Romii suceveni au sărbătorit "Joia Verde" cu muzică, miel la proţap, pască, cozonac şi ouă roşii - FOTO

Romii din Gulia sărbătoresc Învierea Domnului în joia de după Paşti întrucât, pe vremuri, erau chemaţi să cânte contra cost la petrecerile şi balurile din zilele de Paşte, ceea ce nu le permitea să sărbătorească alături de familiile lor.

"Denumirea de Joia Verde este dată de faptul că petrecerea are loc mereu într-o poiană înverzită din păduricea de la marginea satului Gulia, unde toţi membrii comunităţii, împreună cu rudele sosite din ţară, dansează şi mănâncă bucate tradiţionale de Paşte”, a explicat liderul Partidei Romilor Suceava, Virgil Pohoaţă.

El a arătat că "Joia Verde" este o sărbătoare pentru toată comunitatea din Gulia, dar şi pentru romii din judeţ care este marcată în fiecare an.

În acest an, la Gulia au venit romi din Valea Moldovei, Pătrăuţi, Dorneşti, Mitocu Dragomirnei, Vereşti, Comăneşti, Vicovu de Sus, Ciprian Porumbescu şi din Botoşani.

Consilierul pentru problemele minorităţii rome din cadrul Prefecturii Suceava, Alina Stan, a declarat că în cadrul serbării câmpeneşti de la Gulia s-au marcat atât Ziua Internaţională a Rromilor, care se sărbătoreşte în data de 8 aprilie, cât şi Paştele Romilor.

Potrivit lui Stan, Joia Verde este o sărbătoare tradiţională în Gulia, care a fost denumită în acest fel şi pentru că are loc în prima zi de joi de după Paşte, dar şi pentru că se desfăşoară atunci când natura este înverzită, menţionând că mâncărurile specifice acestei sărbători sunt miel la proţap, pasca, ouăle roşii şi cozonacul.

Primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocaru, a declarat că romii din Gulia reprezintă una dintre comunităţile cele mai numeroase din judeţul Suceava, iar colaborarea administraţiei locale cu această comunitate este foarte bună.

Ea a solicitat prefectului judeţului Suceava, Constantin Harasim, prezent la această manifestare, sprijin pentru finalizarea clădirii grădiniţei din Gulia, arătând că este dificil pentru preşcolarii din acest sat să meargă la cea mai apropiată grădiniţă care se află la o distanţă de trei kilometri.

Prefectul Constantin Harasim a transmis romilor prezenţi că administraţia judeţeană colaborează foarte bine cu reprezentanţii lor şi a subliniat că se simte bine la această sărbătoare, mai ales că, atunci când era copil, obişnuia să vină vara în această zonă pentru a se scălda.

La Joia Verde de la Gulia atmosfera a fost întreţinută de Taraful Liviu din Botoşani, dar şi de o trupă a Ansamblului "Ciprian Porumbescu” din Suceava, cu un moment de dans ţigănesc.

În judeţul Suceava, sunt declaraţi, potrivit ultimului recensământ, un număr de 12.800 de persoane de etnie romă, din care 1.400 în oraşul Dolhasca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici