Salariaţi de la Uzinele Sodice Govora au intrat în greva foamei

Un număr de 31 de salariaţi de la Uzinele Sodice Govora, între care şi liderul sindicatului, au intrat în greva foamei, nemulţumiţi că acţionarul majoritar polonez "refuză" de patru luni să semneze contractul colectiv de muncă, angajaţii ameninţând că de joi vor declanşa greva generală.

275 afișări
Imaginea articolului Salariaţi de la Uzinele Sodice Govora au intrat în greva foamei

Salariaţi de la Uzinele Sodice Govora au intrat în greva foamei (Imagine: Thomas Dan/Arhiva Mediafax Foto)

Liderul Sindicatului "Sodistul", Adrian Mugioiu, spune că în urmă cu o zi a intrat în greva foamei, iar marţi alţi 24 de angajaţi ai unităţii au recurs la aceeaşi formă de protest.

"Patronatul refuză de patru luni să semneze contractul colectiv de muncă şi nu primim răspunsuri la revendicări nici de aici, nici de la Varşovia. Joi vom declanşa greva generală pe o perioadă nedeterminată şi sperăm ca atunci conducerea să dea răspunsuri la revendicările noastre. Nepăsarea autorităţilor statului român faţă de oamenii de la sodă şi faptul că sunt puse în pericol viaţa şi demnitatea lor m-au determinat să apelez la greva foamei. Nu am cerut colegilor să recurgă la această formă de protest, însă acum suntem 25 de angajaţi în greva foamei. Este gestul lor voluntar, nu le-am cerut eu sau altcineva, disperarea le-a impus să procedeze aşa. Este posibil ca la încheierea programului de azi şi alti angajaţi să intre în greva foamei", a declarat liderul Sindicatului "Sodistul" din Uzinele Sodice Govora, Adrian Mugioiu.

Alţi şase salariaţi au intrat în greva foamei, marţi după-amiază, din cauza lipsei de reacţie a patronatului polonez faţă de situaţia angajaţilor şi revendicările lor, numărul total al celor aflaţi în această formă de protest extremă fiind de 31.

Potrivit liderului sindicatului "Sodistul", Adrian Gheorghe Mugioiu, în faţa pavilionului administrativ al societăţii au fost amenajate două corturi, iar greviştii foamei sunt monitorizaţi permanent din punct de vedere medical.

"Am fost primul care a intrat în greva foamei ieri (n.r. - luni), au urmat alţi 24 de colegi, acum au mai intrat alţi şase, suntem 31 în total. Din două în două ore suntem verificaţi medical de către personalul medical al dispensarului unităţii şi de personalul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vâlcea, dar medicii intervin permanent, ori de câte ori e nevoie. Azi am avut probleme cu trei dintre greviştii foamei, toti bărbaţi, care au tensiune foarte mare, unul dintre ei are şi glicemie mică şi il vom sfătui să renunţe la această formă extremă de protest", a declarat liderul Sindicatului "Sodistul" din Uzina Sodică Govora, Adrian Gheorghe Mugioiu.

Potrivit aceleiaşi surse, dacă nu vor primi răspuns la revendicările lor, angajaţii Uzinelor Sodice Govora vor declanşa, joi, greva generală pe o perioadă nedeterminată.

"Sperăm ca atunci conducerea să dea răspunsuri la revendicările noastre", a mai spus liderul sindical Adrian Gheorghe Mugioiu.

La ora transmiterii acestei şiri, cei 31 de grevişti ai foamei sunt în corturile din faţa pavilionului administrativ al societăţii, fiind monitorizaţi din punct de vedere medical de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vâlcea şi de către personalul Dispensarului USG Govora.

Angajaţii Uzinelor Sodice Govora solicită încheierea contractului colectiv de muncă, la nivel de unitate, pentru anul 2013, "în care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului să fie de minimum 16% din veniturile de exploatare", menţinerea numărului de locuri de muncă, cu personal angajat existent la 15 februarie 2013, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, respectarea acordurilor, a protocoalelor şi a actelor adiţionale încheiate cu sindicatul şi respectarea perioadei concediului de odihnă.

Acţionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varşovia, cu 92,9% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte AVAS, cu 0,68% din titluri. La Uzinele Sodice Govora sunt produse toate tipurile de sare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici