Video Sănătatea mintală, în pericol. Psiholog: Aş recomanda guvernanţilor să ne ofere certitudini

  • Psiholog: Nimic nu ne omoară mai tare decât să stăm în casă, dar în incertitudine
  • Avertisment: După criza medicală, vom avea o problemă de sănătate mintală
  • Ion Duvac, psiholog: Revenirea cât mai rapidă a oamenilor la serviciu este esenţială
709 afișări

Când vom ieşi din casă? E întrebarea la care toată lumea vrea un răspuns. Guvernanţii nu au însă o dată exactă, iar asta afectează psihic întreaga populaţie - spun specialiştii. Se tem că după această criză medicală ne vom confrunta cu o problemă generală de sănătate mintală.

Dr. Ion Duvac, psiholog:  „În primul rând aş recomanda guvernantilor noştri să ne ofere certitudini, nimic nu ne omoară mai tare decât să stăm în casă dar în incertitudine, adică stăm în casă, dar până când. Aş recomanda să facă un calendar de relaxare a acestor măsuri mai ales în judeţele în care în care ai 5,6, 10 persoane infectate şi tu ţii un judeţ întreg în carantină. Această stare de izolare creează mari frustări psihice şi intrapsihice care se vor duce mai târziu în tensiuni sociale. ”

Serviciile de consiliere psihologică ar trebui decontate de stat, pentru ca oamenii să fie încurajaţi să ceară ajutor.

„Din păcate, serviciile psihologice încă sunt un lux şi asta pentru că avem un defect legislativ, iar psihologii nu sunt văzuţi ca furnizori de servicii de sănătate.”

Relaxarea restricţiilor ar avea un impact pozitiv, nu doar pentru economie, ci şi pentru starea psihică a oamenilor.

„Cred că este nevoie de o relaxare parţială cu măsurile de rigoare, cu măşti, cu mănuşi, dar lumea trebuie să se întoarcă la muncă să îşi consume energia şi să îşi conserve nevoia firească de supravieţuire. In momentul in care nu iti mai vine salariul sau ti-au scazut foarte mult veniturile, ai rate la banca ai si chirie sau datorii, lumea intra in panica, iar panica sociala este teribila pentru ca riscam sa avem conflicte locale sau chiar manifestatii de strada.”

Psihologii spun că guvernanţii trebuie să facă o strategie clară de protejare a sănătăţii mintale a populaţiei, mai ales că medicii spun că această pandemie ne va afecta cel puţin încă doi ani.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici