Satu Mare a fost desemnat Capitala Earth Hour 2014

Municipiul Satu Mare a câştigat competiţia din acest an pentru titlul de Capitală Earth Hour, după ce s-a remarcat prin acţiunile de mediu organizate pe parcursul lunii martie, culminând cu evenimentul de Ora Pământului din 29 martie.

8073 afișări
Imaginea articolului Satu Mare a fost desemnat Capitala Earth Hour 2014

Satu Mare a fost desemnat Capitala Earth Hour 2014 (Imagine: Shutterstock)

Echipa Satu Mare a dat dovadă de creativitate şi dedicare, dar şi de o foarte bună organizare, dat fiind faptul că au implementat un plan de 27 de acţiuni într-un timp record de 9 zile; la care s-a adăugat evenimentul final Earth Hour din 29 martie, transmite organizatorul competiţiei, WWF România.

În programul lor, câştigătorii s-au concentrat pe acţiuni de educare şi informare a comunităţii prin diverse activităţi practice şi creative: de la ecologizări şi plantări, la concursuri de proiecte de mediu şi ateliere de confecţionare de obiecte din materiale reciclate, expoziţii, spectacole şi prezentări.

Ei au realizat, de asemenea, o campanie de informare în oraş pe tema reciclării şi au colectat de la cetăţeni 565 kg de deşeuri de tip electrocasnice, PET-uri şi hârtie. Echipa a valorificat şi oportunitatea dată de Ziua Internaţională a Apei, printr-o vizită la uzina locală de apă la care au participat 50 de elevi de şcoală gimnazială. Un alt punct din planul de acţiuni al echipei care a impresionat a fost realizarea, de către elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Oraşului Perfect: oraşul Satu Mare în variantă ecologică, fără poluare. Elevii au tras un semnal de alarmă şi în legătură cu consumul de energie electrică, transformând o minge într-o lampă funcţională.

Echipa locală de campanie a fost formată din cinci entităţi - Asociaţia de Copii şi Tineri ACT 4U (coordonator), Primăria Municipiului Satu Mare, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Colegiul Doamna Stanca.

În clasamentul oraşelor, Tulcea a ieşit pe locul secund, obţinând un punctaj aproape egal cu cel al oraşului Satu Mare. Echipa din Tulcea, în frunte cu Societatea Ştiinţifică Orion, a marşat tot pe activităţi educaţionale şi practice şi printr-un program de Earth Hour care a pus în prim-plan identitatea culturală a Dobrogei, prin dansuri populare şi cântece folclorice. Aceştia au lansat Luna Plantărilor, un proiect mai vechi, sub egida Earth Hour şi au marcat Ziua Internaţională a Apei printr-o conferinţă pentru elevi şi părinţi despre conceptul de amprentă de apă şi măsurile prin care fiecare dintre noi o poate reduce. Luând în considerare performanţa echipei tulcene în această competiţie, WWF-România i-a oferit menţiunea specială pentru „Programul cel mai bine ancorat în realităţile şi cultura locale”.

Un punctaj foarte bun au obţinut şi oraşele Salonta, Bistriţa şi Craiova, completând tabloul Earth Hour cu tururi cicliste şi promovarea bicicletei ca mijloc de transport durabil, adopţii de spaţii verzi şi zone publice în scop de ecologizare, plantări şi evenimente frumoase de Earth Hour.

Oraşele înscrise anul acesta în competiţia pentru titlul de Capitală Earth Hour au fost: Adjud, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea.

Pentru a se înscrie în concurs, oraşele, reprezentate de primării, ONG-uri şi asociaţii locale, instituţii de învăţământ şi de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minim 3 – maxim 10 membri, să elaboreze şi să implementeze în luna martie (Luna Earth Hour) un plan de acţiuni inspirate din tematica de mediu. La final, oraşul care s-a remarcat prin acţiuni variate şi cu impact în comunitate şi cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie a câştigat titlul de Capitală Earth Hour.

În cei doi ani anteriori în care a fost organizată această competiţie, titlul de Capitală Earth Hour a revenit oraşelor Bistriţa şi respectiv Timişoara.
WWF-România a lansat în 2012 competiţia pentru Capitala Earth Hour, în care primăriile din toată ţara s-au întrecut în proiecte de mediu pentru transformarea oraşelor în locuri mai prietenoase cu oamenii şi resursele naturale. Spiritul civic al cetăţenilor a fost de asemenea pus la încercare, prin implicarea locuitorilor oraşelor finaliste în etapa de departajare. În 2012 şi 2013, în etapa finală a concursului în care au intrat de fiecare dată doar 3 oraşe, s-au strâns şi s-au trimis la unităţile locale de reciclare 22 de tone şi, respectiv, 9 tone de PET-uri.

Earth Hour se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment în oraşul Sydney. În prezent, Earth Hour are o comunitate globală de peste două miliarde de oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici