Scandalul cărnii de cal: Două abatoare din Suceava sunt autorizate să sacrifice cai. Unul a exportat carne în Italia şi Bulgaria

Unul dintre cele două abatoare din judeţul Suceava acreditate pentru sacrificarea cailor a făcut comerţ intracomunitar cu carne de cal, fiind livrate diverse cantităţi în Bulgaria şi în Italia, au anunţat luni reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

1932 afișări
Imaginea articolului Scandalul cărnii de cal: Două abatoare din Suceava sunt autorizate să sacrifice cai. Unul a exportat carne în Italia şi Bulgaria

Scandalul cărnii de cal: Două abatoare din Suceava sunt autorizate să sacrifice cai. Unul a exportat carne în Italia şi Bulgaria (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Un singur abator din Suceava a făcut comerţ intracomunitar în Italia şi Bulgaria cu carne de cal.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Octavian Ilişoi, a declarat că în judeţ sunt autorizate două abatoare pentru sacrificarea cailor - unul din localitatea Călineşti şi celălalt din Suceava, însă doar unitatea din Călineşti a procesat carne de cal.

El a explicat că la acest abator au fost sacrificate în 2011 un număr de 4.467 de cabaline şi a fost comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.306 tone de carne de cal, iar în 2012 au fost sacrificate 3.655 de cabaline şi comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.208 tone de carne de cal.

În 2013, în luna ianuarie, au fost sacrificaţi 422 de cai, iar o cantitate de 5,5 tone de carne a fost comercializată în Italia.

Directorul DSVSA Suceava a explicat că toată carnea de cal a fost testată şi verificată prin analize la laboratorul instituţiei şi a subliniat că acest abator este bine controlat de doi medici veterinari.

Ilişoi a mai spus că inclusiv luni au fost verificate toate documentele acestui abator şi că nu s-au constatat nereguli.

"Totul e în regulă", a adăugat directorul DSVSA Suceava.

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări prealabile pentru a stabili dacă s-a comis o infracţiune în cazul cărnii de cal descoperită în lasagna, care ar fi fost exportată din România, împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie drept carne de vită, susţin surse din Poliţie.

Potrivit surselor citate, ofiţerii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Poliţia Română au declanşat o serie de verificări prealabile, pentru a stabili dacă există "elementele constitutive ale comiterii unei infracţiuni de înşelăciune cu privire la calitatea mărfii".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că va merge la Ministerul Agriculturii pentru a vorbi cu ministrul pe tema producătorilor de carne autohtoni şi apărarea intereselor acestora pe plan european.

"La 12.30 plec la Ministerul Agricultrurii, unde împreună cu ministrul trebuie să ne ocupăm de un lucru extem de important: dacă lăsăm să se arunce pe România vina unui conflict între Marea Britanie şi Franţa, după ce am obţinut o mare victorie, în sensul că am pierdut nouă miliarde de euro la buget, după ce că singuri de la Bucureşti spunem să nu fim primiţi în Schengen decât dacă nu ştiu ce legăminte facem, că punem procuror general pe cine vrea preşedintele, să ne mai trezim acuma şi că producătorii noştri, în special de carne, sunt blamaţi pentru faptul că cineva din Franţa schimbă proveninţa şi alte lucruri, cred că e un lucru foarte important şi ţine până la urmă de cum ne apărăm interesele pe plan european", a spus Ponta.

România va fi decredibilizată pentru "mulţi ani" dacă se vor constata "nereguli la expeditor", a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu, comentând problema importurilor de carne de cal posibil din România în Marea Britanie.

Cantităţi importante de carne de cal - până la 100 la sută - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informa, sâmbătă, cu referire la originea cărnii de cal care a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România.

"Până în prezent, în urma derulării anchetei, rezultă că una din unităţi este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate, în momentul de faţă, se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi, precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze", arăta Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au precizat că "nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal" şi au estimat că, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vor fi obţinute informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti.

MADR a condamnat astfel de practici menite să inducă în eroare consumatorul şi a precizat că se angajează alături de autorităţile din celelalte state ale UE "să-i identifice şi să-i pedepseasca, în conformitate cu legea, pe cei care vor fi găsiţi vinovaţi".

Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiştii din industria cărnii, a anunţat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare.

Este vorba despre "elucidarea trasabilităţii cărnii şi de a se asigura de retragerea tuturor mărfurilor litigioase" împreună cu "reprezentanţii producătorilor, procesatorilor, marii distribuţii şi industriei alimentare", a precizat pentru AFP ministrul pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot.

Guvernul britanic a exclus duminică posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, aşa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conţină vită, conform AFP.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.

La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni.

Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea "vită", potrivit AFP.

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

Producătorul de lasagna pentru Findus, compania franceză Comigel, care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit "pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Ştampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explică el. Or, "după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne", a adăugat Christophe Guillon. "Există o incoerenţă aici", a mai declarat el.

"Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză «carne de vită»?", a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici