ŞCOALA ALTFEL: Elevii vor afla de la poliţişti şi pompieri cum "Să ştii mai multe, să fii mai bun!"

Cum să devii poliţist sau pompier şi în ce fel se acordă primul ajutor - acestea sunt doar câteva dintre "lecţiile" pregătite pentru elevi în săptămâna de activităţi extraşcolare "Să ştii mai multe, să fii mai bun!", care include, pentru mulţi, şi evenimente culturale, sportive şi de divertisment.

Elevii vor afla de la poliţişti şi pompieri cum "Să ştii mai multe, să fii mai bun!" (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Cunoscută în 2012 ca "Şcoala altfel", săptămâna "Să ştii mai multe, să fii mai bun!" le oferă elevilor şi anul acesta, în perioada 1-5 aprilie, ocazia de a vizita instituţii publice şi de a cunoaşte activitatea angajaţilor acestora.

Astfel, după ce peste 10.000 de copii s-au întâlnit, anul trecut, cu lucrători din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instituţia anunţă că sprijină şi acum programul iniţiat de Ministerul Educaţiei, pentru a le prezenta elevilor munca de zi cu zi a poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor. Întâlnirile vor avea loc în şcoli şi grădiniţe sau chiar la sediile structurilor MAI.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, va prezenta celor mici teme legate de prevenirea delincvenţei juvenile, recomandări de prevenire a criminalităţii, precum şi o demonstraţie cu câini poliţişti.

De asemenea, luni şi vineri, între orele 10.00 şi 13.00, la sediul Jandarmeriei Capitalei sunt aşteptaţi peste 400 de elevi din 12 licee şi şcoli bucureştene, care vor participa la activităţi de prezentare a Jandarmeriei desfăşurate de către Serviciul Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale. Miercuri, cu ocazia "Zilei Jandarmeriei Române" la sediul Inspectoratului General, elevii vor putea participa, interactiv, alături de specialişti, la exerciţii de alpinism de intervenţie, la demonstraţii cu câini şi cai, sau la prezentarea tehnicii din dotare.

Elevii vor şi oaspeţii poliţiştilor de frontieră, care le vor prezenta copiilor noul sediu al Poliţiei de Frontieră şi Centrul Operaţional de Comandă şi Control şi le vor arăta cum se efectuează activitatea de control în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu.

Cei interesaţi de activitatea pompierilor sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc), la Facultatea de Pompieri, dar şi în unităţi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, unde vor putea discuta cu pompierii pe teme cu caracter preventiv-educativ, iar piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI vor împărtăşi micilor vizitatori aspecte referitoare la profesia lor şi le vor prezenta aeronave.

ISU "Dealu Spirii" al Municipiului Bucureşti aşteaptă, tot săptămâna viitoare, peste 5.000 de copii din 90 de instituţii de învăţământ, care vor vizita cele 21 de subunităţi operative ale pompierilor din Capitală. Pe lângă vizitele în subunităţi, specialişti din cadrul Inspectoratului vor desfăşura lecţii de pregătire în 20 de instituţii de învăţământ din Bucureşti. Cu acest prilej, elevilor li se va explica în ce mod trebuie să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur sau a unei alte situaţii de urgenţă.

Un amplu exerciţiu se va desfăşura luni, începând cu ora 11:30, la Centrul de pregătire al pompierilor din Şoseaua Gării Căţelu nr.57 sector 3. Cadrele inspectoratului au pregătit mai multe ateliere de lucru, în care se vor executa, demonstrativ, acţiuni ale alpiniştilor şi scafandrilor, tehnici de stingere a incendiilor, descarcerare în cazul accidentelor rutiere, iar paramedicii îi vor învăţa pe copii să acorde primul-ajutor.

Tot în săptămâna de activităţi extraşcolare, reprezentanţii Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" le vor face cunoscute elevilor condiţiile pentru a avea o carieră de poliţist, dar şi alte teme de interes referitoare la evitarea accidentelor rutiere sau importanţa serviciului unic de urgenţă 112.

Copiii care vor să afle mai multe lucruri despre autoturisme pot asista la prezentările pe care le vor face, la sediul propriu, lucrătorii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, referitoare la modul de personalizare a permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numere de înmatriculare.

Şi Arhivele Naţionale îi invită pe elevi pentru a vizita depozitele de arhivă şi o expoziţie de documente originale şi în facsimil referitoare la istoria poporului român.

La rândul lor, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane îi vor învăţa pe elevi despre capcanele traficanţilor în cadrul activităţilor de prevenire şi informare cu privire la riscurile şi implicaţiile traficului de persoane, iar joi, elevii vor putea participa la un marş de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri, intitulat sugestiv "În faţa drogurilor nu suntem diferiţi", organizat de Agenţia Naţională Antidrog.

Săptămâna activităţilor extraşcolare are în program, pentru mii de elevi, şi spectacole de teatru şi film, competiţii sportive, jocuri, vizite la muzee, parcuri de distracţii şi chiar la companii dispuse să le prezinte traseul unui produs de la stadiul de materie primă la acela de bun pentru consum.

Patru sute de elevi ai claselor a IV-a din şcolile aflate în sectorul 4 al Capitalei, de pildă, vor vizita gratuit Muzeul Militar Naţional, Muzeul "Grigore Antipa" şi Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", la iniţiativa Primăriei Sectorului 4.

Tot în Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară şi Asociaţia De-a Arhitectura organizează luni, în cadrul săptămânii "Să ştii mai multe, să fii mai bun!", un eveniment la care elevilor le vor fi dezvăluite, pe înţelesul lor, secrete ale meseriei de arhitect şi argumente în favoarea frumuseţii şi utilităţii acesteia.

O parte a claselor vor opta pentru activităţi în interiorul şcolii, care să îmbine divertismentul cu dezvoltarea spiritului de competiţie şi a abilităţilor elevilor.

Săptămâna cunoscută ca "Şcoala altfel", lansată de Ministerul Educaţiei în 2012, este un program dedicat activităţilor educative extracuriculare şi extraşcolare, principalul obiectiv al acestuia fiind implicarea elevilor şi a profesorilor în activităţi de educaţie non-formală, care să pună în valoare talentele, preocupările extraşcolare şi competenţele elevilor, în domenii cât mai diverse şi interesante.

După săptămâna de activităţi extraşcolare, elevii vor intra în vacanţa de primăvară, programată până în 14 aprilie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 4 comentarii
Taguri:
ŞCOALA ALTFEL ,
ELEVI ,
COMENTARII
  • Torquemada 1 apr 2013

    Ideal ar fi ca oamenii sa fie invatati sa gandeasca, nu doar sa fie obedienti si slugarnici fata de autoritate, zombi perfecti.

  • danicb 1 apr 2013

    Mda, "Scoala altfel" inseamnă de fapt, o metoda oficială de a chiuli a invățătorilor. Nu se întămplă nimic de genul celor enunțate mai sus, din păcate. Chiar în acest moment fata mea stă acasă, deoarece nu au niciun fel de activități la școală. Foarte trist ce se…

  • Alf 31 mar 2013

    Dacă nu ştiu mai multe după anii de şcoală, nu văd ce ar avea de învăţat cu privinţă la a fi mai bun de la alţii cu stidii liceale. Asta pe de o parte. Pe de alta cînd nu-i voi mai auzi înjurând fără oprire, nu-i voi mai auzi urlând aproape beţi pe casa scăriiseară…

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
RĂZBOI TOTAL al BOR.Niciodată Biserica din România nu a mai făcut aşa ceva. Anunţul Patriarhului nu lasă loc de interpretări