Sebastian Bodu cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "Legea Marinescu", referitoare la eutanasierea câinilor fără stăpân

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a depus, vineri, o cerere către Avocatul Poporului pentru ca această instituţie să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "Legea Marinescu", care conţine o prevedere ce interzice eutanasierea câinilor fără stăpân.

497 afișări
Imaginea articolului Sebastian Bodu cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "Legea Marinescu", referitoare la eutanasierea câinilor fără stăpân

Sebastian Bodu cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "Legea Marinescu", referitoare la eutanasierea câinilor fără stăpân (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Bodu cere, potrivit unui comunicat remis, vineri, MEDIAFAX, ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la dispoziţiile art. 7¹ din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, cu modificările şi completările aduse prin Legea nr. 9/2008 ("Legea Marinescu"), el precizând, în solicitare, că acest articol interzice, în toate cazurile, "eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar".

Europarlamentarul PDL menţionează că articolul în speţă încalcă art. 34, art. 35 şi art. 20 din Constituţie.

Bodu arată că, prin prevederile considerate neconstituţionale, autorităţile locale sunt în imposibilitate de a lua toate măsurile necesare controlului administrativ al animalelor fără stăpân periculoase şi că, în acest fel, se încalcă articolele constituţionale menţionate.

"Prin prezenţa masivă pe străzi (în special în mediul urban – Bucureştiul fiind în capul listei) a câinilor fără stăpân, viaţă şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cetăţenii fiind muşcaţi sau agresaţi în fiecare zi, uneori cu consecinţe tragice. Dreptul la sănătate este un drept ce ţine de condiţia umană la nivelul cerinţelor moderne de viaţă, care asigura cetăţeanului însuşi dreptul la viaţă. El nu poate fi garantat atât timp cât autorităţile publice locale sunt împiedicate de lege să ia măsuri pentru prevenirea eficientă a situaţiilor în care sănătatea şi viaţă cetăţenilor este afectată în mod semnificativ", menţionează Bodu.

Potrivit europarlamentarului PDL, statul, prin autorităţile locale, este în prezent împiedicat prin însăşi legea care ar trebui să îl protejeze pe cetăţean, nu să îl lase expus la riscul de a-şi pierde viaţă.

Bodu menţionează, totodată, că suprimarea câinilor fără stăpân este permisă expres de art. 12 privind "Reducerea numărului de animale fără stăpân", lit. (a) pct. (îi) din Convenţia europeană pentru protecţia animalelor de companie, ratificată de România, în care se precizeazăc că "atunci când un stat-parte estimează că numărul de animale fără stăpân constituie o problema, el trebuie să ia măsuri legislative şi/sau administrative necesare pentru reducerea numărului acestora prin metode care nu cauzează dureri, suferinţe sau temeri evitabile. Astfel de măsuri trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: în cazul în care animalele capturate sunt adăpostite sau sacrificate, aceasta trebuie să se facă în conformitate cu principiile convenţii".

Potrivit lui Bodu, în speţă, convenţia interzice "orice formă de cauzare inutilă a durerii, suferinţei fizice sau psihice a unui animal de companie" (art. 3) precum câinele, cu sau fără stăpân.

Bodu arată că în actuala legislaţie, în speţă Ordonanţă de urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 227/2002, se prevede ca metodă de sacrificare eutanasierea prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor fără stăpân ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi şi care reprezintă, deci, o metodă care se încadrează în standardele Convenţiei.

Potrivit lui Bodu, Legea Marinescu a transpus abuziv art. 13 privind "Excepţii privind capturarea, deţinerea şi sacrificarea" din aceeaşi Convenţie, care prevede că "excepţiile de la principiile stabilite prin prezenţa convenţie, referitoare la capturarea, deţinerea şi sacrificarea animalelor fără stăpân nu pot fi admise decât dacă acestea sunt inevitabile, în cadrul programelor guvernamentale de control al bolilor".

Bodu consideră că, în condiţiile în care că CC s-a pronunţat prin Decizia nr. 1 din 11 ianuarie 2012 (publicată în M.Of. nr. 53 din 23.91.2012) pe proiectul de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 155/2001 privind câinii fără stăpân, nu pe Legea Marinescu (legea animalelor), CC are toată libertatea să o facă acum.

Bodu face referire, totodată, şi la declaraţiile publice ale Primarului General al Municipiului Bucureşti, potrivit cărora autorităţile locale şi-au îndeplinit atribuţiunile în mod corespunzător, conform unui buget din ce în ce mai mare, în a aplică alte metode de reducere sau eradicare a fenomenului câinilor fără stăpân, după cum cerea CC, el menţionând că aceste lucruri s-au întâmplat fără însă să îşi fi atins scopul.

Două legi aflate acum în vigoare tratează în mod contrar subiectul eutanasierii câinilor fără stăpân, unul dintre aceste acte normative permiţând eutanasierea, iar celălalt interzicând această măsură, prevederile urmând să fie corelate de la 1 februarie 2014, când ambele vor permite eutanasierea.

Încă din 2001, OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân permite eutanasierea acestora, după ce sunt capturaţi şi după un termen de 7 zile în care pot fi revendicaţi sau adoptaţi.

Pe de altă parte, Legea 205/2004 pentru protecţia animalelor prevede, din ianuarie 2008, că "este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Iniţiatorul legii a fost senatorul PC Marius Marinescu, care a introdus proiectul în octombrie 2007.

Respectiva prevedere din Legea 205/2004 a fost modificată prin legea de aplicare a noului Cod penal, permiţând din nou eutanasierea în condiţiile OUG 155. Această prevedere se va aplica însă, aşa cum e prevăzut în lege, abia din 1 februarie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici