Sechestru pe încă 11 imobile, în cazul devalizării Petromservice

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au mai instituit în cazul devalizării Petromservice măsura sechestrului asigurator asupra a aproximativ 11 imobile (terenuri şi apartamente).

734 afișări
Imaginea articolului Sechestru pe încă 11 imobile, în cazul devalizării Petromservice

Sechestru pe încă 11 imobile, în cazul devalizării Petromservice (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"În continuarea cercetărilor efectuate în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare (în dauna Petromservice SA) şi spălare a banilor, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus luarea, faţă de inculpatul Bogdan Negrutzi, a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare", informează, marţi, Ministerul Public.

Potrivit sursei citate, Bogdan Negrutzi, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SC Petromservice SA a participat la adoptarea unor hotărâri, în baza cărora s-au achiziţionat, de către SC Petromservice SA acţiuni, la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele reale, de la societăţi care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al companiei.

"În contextul probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că acţiunile au fost achiziţionate cu preţurile arătate, deşi ar fi putut fi cumpărate, direct de pe bursă, nu prin intermediari. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au mai instituit, în cauză, măsura sechestrului asigurator asupra a aproximativ 11 imobile (terenuri şi apartamente)", precizează sursa citată.

În 8 noiembrie, Ministerul Public informa că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile - aproximativ 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare - pentru recuperarea prejudiciului.

i-au reţinut în acest dosar pe Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Şupeală, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu, pentru 24 de ore, acuzaţiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Procutrorii au mai dispus faţă de Rino Graziano Raicovich, cercetat în acelaşi dosar, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.

Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service a dus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

Probatoriul administrat a arătat că falimentarea controlată a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, cu banii Petrom Service a unor acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petrom Service SA, prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau ale unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

În dosar au fost efectuate, sub aspect probator, inclusiv cereri de asistenţă judiciară internaţională (comisii rogatorii), al căror rezultat a fost comunicat în octombrie 2011, a precizat Parchetul instanţei supreme într-un comunicat de presă.

Rezultatele comisiilor rogatorii au arătat până în prezent că, în unele situaţii, revânzarea acţiunilor a avut loc după trei zile, iar preţul achitat de SC Petrom Service SA a fost de peste 50 de ori mai mare decât cel plătit.

"Având în vedere că valoarea la bursă a unei acţiuni reprezintă valoarea de piaţă a acesteia, iar informaţia este publică şi orice persoană interesată poate achiziţiona titlul de valoare la acest preţ, diferenţa dintre preţul plătit de SC Petrom Service SA şi valoarea de bursă a acţiunilor, în cuantum de 83.163.165 de euro, reprezintă prejudiciul produs societăţii şi, indirect, acţionarilor minoritari, precum şi bugetului consolidat al statului, în calitate de creditor al acesteia. Banii erau transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, iar în cadrul acestora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În alte situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăţi diferite", se mai arată în comunicatul Parchetului instanţei supreme.

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi ceilalţi opt reţinuţi de Parchet, apoi arestaţi pentru o săptămână, au fost eliberaţi ca urmare a hotărârii de luni a Curţii de Apel Bucureşti, care a apreciat că aceştia pot fi cercetaţi de Parchetul ICCJ în stare de libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici