Şefa CSM, Lia Savonea, dezaprobă declaraţile lui Ludovic Orban: Au potenţial de afectare a credibilităţii justiţiei/ Orban: În faţa bombardamentului zilnic al puterii preşedintele CSM a tăcut mâlc

Preşedintele CSM, Lia Savonea, spune că reacţia lui Ludovic Orban, potrivit căreia IJ urmăreşte o agendă politică, afectează independenţa, credibilitatea şi imparţialitatea justiţiei, subliniind că îşi exprimă dezacordul faţă de exprimarea care a depăşit limitele admisibile ale discursului public.

897 afișări
Imaginea articolului Şefa CSM, Lia Savonea, dezaprobă declaraţile lui Ludovic Orban: Au potenţial de afectare a credibilităţii justiţiei/ Orban: În faţa bombardamentului zilnic al puterii preşedintele CSM a tăcut mâlc

Şefa CSM, Lia Savonea, dezaprobă declaraţile lui Ludovic Orban: Au potenţial de afectare a credibilităţii justiţiei

Orban: În faţa bombardamentului zilnic al puterii preşedintele CSM a tăcut mâlc

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri seara, că ”în faţa bombardamentului zilnic al puterii preşedintele CSM, Lia Savonea, a tăcut mâlc” şi că nu el este cel cel care afectează independenţa justiţiei, ci liderii actualei majorităţi guvernamentale, care intimidează magistraţii.

”Revoltător! În faţă bombardamentului zilnic al puterii ( şi al mercenarilor din presă aservită ) contra magistraţilor independenţi preşedintele CSM a tăcut mâlc. Mi-am permis şi eu o dată, o singură dată, de când sunt preşedintele PNL să îmi exprim îngrijorarea pentru decizia inspecţiei judiciare de a sancţiona procurorii care anchetează reprimarea brutală a manifestatiei paşnice din 10 august în urmă a peste 800 de plângeri depuse de cetăţeni care au fost victime ale interventiei violente a forţelor de ordine şi Lia Savonea a sărit imediat să arate cu degetul înspre mine că afectez independenţa justiţiei. Pentru că mi-am permis să spun că se vede din ce în ce mai clar o tentativă de musamalizare, de eludare a responsabilităţîi decidenţilor politici ( În principal a lui Liviu Dragnea şi a lui Carmen Dan ) în intervenţia violenţă a jandarmeriei”, a scris pe Facebook Ludovic Orban.

El susţine că liderii actualei majorităţi guvernamentale, care intimidează magistraţîi, sunt cei care afectează independenţa justiţiei.

”Nu, doamna Savonea. Nu eu sunt cel care afectează independenţa justiţiei. Cei care calcă în picioare independenţa justiţiei şi pe care dumneavoastră va faceţi că nu îi vedeţi sunt liderii actualei majorităţi guvernamentale care intimidează magistraţîi, care pun presiune asupra procurorilor şi judecătorilor, care inventează în fiecare săptămâna noi proiecte de acte normative sau proceduri care să îi lase pe magistraţi fără posibilitatea efectivă de a ii sancţiona pe deţinătorii de putere care au comis, comit sau vor să comită infracţiuni”, a conchis liderul PNL.

Şefa CSM, Lia Savonea, dezaprobă declaraţile lui Ludovic Orban: Au potenţial de afectare a credibilităţii justiţiei/ Replica şefului PNL

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a afirmat că reacţia anterioară a lui Ludovic Orban, potrivit căreia IJ urmăreşte o agendă politică, afectează independenţa, credibilitatea şi imparţialitatea justiţiei, subliniind că îşi exprimă dezacordul faţă de exprimarea care a depăşit limitele admisibile ale discursului public.

„Având în vedere lansarea, prin comunicatul de presă emis la data de 15.01.2019, a unor afirmaţii grave cu privire la modalitatea în care ar trebui derulată cercetarea disciplinară şi indicarea soluţiei ce ar trebui pronunţată, apreciind că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei şi imparţialităţii, precum şi a credibilităţii şi prestigiului justiţiei, Preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public a unor astfel de opinii privind modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare, modul în care membrii Consiliului ar trebui să îşi desfăşoare activitatea şi indicarea unei soluţii ce ar trebui pronunţată cu privire la acţiunea disciplinară exercitată”, a precizat preşedintele CSM, printr-un comunicat de presă.

În sursa menţionată se mai arată că Lia Savonea atrage atenţia cu privire la necesitatea unei abordări echilibrate şi rezonabile a dezbaterii publice, cu respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi a independenţei justiţiei şi reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil, care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie.

„Totodată, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii subliniază faptul că analiza vinovăţiei şi sancţionarea disciplinară a procurorilor este atributul exclusiv al Secţiei pentru procurori, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în situaţia exercitării căii de atac”, se mai arată în mesajul şefei CSM.

Precizările vin după ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că Inspecţia Judiciară ”dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice”, după ce IJ a decis exercitarea unei acţiuni disciplinare faţă de şeful Parchetelor Militare şi procurorul dosarului mitingului din 10 august.

”Inspecţia Judiciară dovedeşte tot mai clar că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice. Este condamnabilă decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, Ludovic Orban.

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din PÎCCJ („SPM”), Mihalache Codruţ şi Pîrlog Bogdan, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru nereguli referitoare la dosarul violenţelor din 10 august 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici